Mental Health First Aid, ook voor erfgoedprofessionals

Als u als erfgoedprofessional duurzaam wilt samenwerken met een organisatie in de geestelijke gezondheidszorg, is het belangrijk dat u inzicht hebt in geestelijke gezondheid. En dat u weet hoe u moet reageren in eventuele crisissituaties. Omdat ik al enige tijd nauw samenwerk met organisaties in de geestelijke gezondheidszorg, nam ik samen met Ans Van de Cotte van Erfgoedcel Viersprong deze maand deel aan de Nederlandse versie van de cursus Mental Health First Aid (MHFA).

Tijdens een tweedaagse cursus op het indrukwekkende landgoed De Grote Beek van GGZ Eindhoven leerden we op een interactieve manier over de meest voorkomende psychische problemen en aandoeningen. Bovendien werd ons getoond hoe we specifieke communicatieve vaardigheden kunnen inzetten om signalen te herkennen en adequaat te kunnen handelen in een crisissituatie. De cursus wordt afgerond met een openboekexamen dat binnen de zes maanden moet ingeleverd worden.

Interessant was ook dat er met cursisten en lesgevers gepraat werd over de psychische kwetsbaarheid en de misverstanden die daarover bestaan. Het bespreekbaar maken én de verdere vermaatschappelijking van de zorg zijn essentiële voorwaarden om de taboes en vooroordelen rond geestelijke gezondheid te slechten. Onderstaand filmpje geeft meer informatie over MHFA.

Wilt u meer te weten komen over MHFA én hoe u erfgoedcollecties kunt gebruiken in de zorgsector? Schrijf u dan in voor een van de cursussen uit het vormingstraject Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn.

Bart De Nil
geestelijke gezondheidszorg
geestelijke gezondheid