Blog van Bart De Nil

Studievoormiddag: een collectieplan voor kleinere organisaties

De laatste jaren hebben heel wat archieven en erfgoedbibliotheken gewerkt aan een collectieplan. Uit deze trajecten kwamen heel wat expertise en inzichten die vorig jaar gebundeld werden in de brochure Naar een collectieplan in 6 stappen. Een leidraad voor bibliotheek en archief. Tijdens een studievoormiddag op 18 april willen we aan de hand van praktijkvoorbeelden aantonen dat het proces naar een collectieplan ook voor kleinere organisaties met een hybride collectie een haalbare kaart is.


Onze man in Newcastle: sfeerbeelden en verslag

Van 12 tot en met 16 februari liep ik mee met het outreachteam van Tyne & Wear Archives and Museums in Newcastle. Het museum heeft een aantal community engagement programmes lopen die focussen op welzijn en herstelbegeleiding. Bedoeling van mijn verblijf in Newcastle was om van dichtbij met deze programma's kennis te maken. Via de Flickr-pagina van FARO kan u enkele sfeerbeelden bekijken.


Onze man in Newcastle - dag 4

Bij de start van dag vier van mijn verblijf in TWAM botste ik op Tanya Thirtle die als vrijwilliger helpt bij het transcriberen van de audiofragmenten die op Historypin worden gezet. Altijd leuk om sympathieke mensen te ontmoeten die met hun vrijwillig engagement meehelpen aan the greater good. De eerste afspraak op de agenda was met Sarah Cotton van het Collections & Research Department. Het is haar taak om samen met het outreachteam te werken aan de wijze waarop gemeenschappen worden gerepresenteerd in de collecties die TWAM toont en verzamelt.


Onze man in Newcastle - dag 3

Het trio Ruth Sheldon, Ben Jones en Sophie Mitchell is verbonden aan het Live Well-programma dat Tyne & Wear Archives & Museums (TWAM) samen met de National Museums Northern Ireland heeft opgezet. Het is hun taak om inspirerende activiteiten en ervaringen te organiseren voor kansarme en geïsoleerde ouderen en mantelzorgers. Door deze mensen in contact te brengen met het aanbod van het museum of een culturele activiteit in hun regio hopen ze hun welzijn te verbeteren. Ben werkt in de regio Gateshead and South Tyneside, Sophie neemt Newcastle and North Tyneside voor haar rekening en Ruth werkt specifiek voor de mantelzorgers.


Onze man in Newcastle - dag 2

Bij het implementeren van een gelijkekansenbeleid gaat Tyne & Wear Archives & Museums (TWAM) veel verder dan wat de wetgeving oplegt. Niet voor niets dus dat de Engelse Arts Council TWAM naar voren schuift als dé voorbeeldpraktijk in dit domein. Aan het begin van mijn tweede dag in Newcastle ben ik gaan praten met Rob Latham, verantwoordelijk voor het Equalities Programme van TWAM.


Onze man in Newcastle - dag 1

Tyne & Wear Archives & Museums (TWAM) in Newcastle is niet meteen het eerste museum waar je aan zou denken wanneer je met erfgoedprofessionals een discussie voert over outreach. Nochtans is hun track record op het vlak van het bereiken van gemeenschappen en kwetsbare personen top notch. In tegenstelling tot veel grote erfgoedinstellingen, die eenmalig een project opzetten om er vervolgens drie jaar over te praten, werkt het outreachteam van TWAM al jaren in stilte aan een myriade van projecten die, zoals het in hun missie staat: “help people determine their place in the world and define their identities, so enhancing their self-respect and their respect for others.


Sfeerbeelden lancering Meer dan erfgoed

In hun voorbereiding voor twee pilootprojecten met instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg gingen FARO-medewerker Bart De Nil en Erfgoedcel Viersprong-coördinator Ans Van de Cotte op zoek naar kennis en methodieken over het gebruik van cultureel-erfgoedcollecties in de gezondheids- en welzijnssector.


Onze man in Newcastle

Van 12 tot en met 17 februari loop ik een week lang mee met het outreachteam van Tyne & Wear Archives and Museums in Newcastle. Het museum heeft een aantal community engagement programmes lopen die focussen op welzijn en herstelbegeleiding. Bedoeling is om tijdens mijn verblijf in Newcastle van dichtbij met deze programma's kennis te maken. Het verslag leest u elke dag op de FARO-website en op Twitter. De opgedane expertise wordt verwerkt in de cursusreeks Meer dan erfgoed. Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn die FARO op verschillende plaatsen in Vlaanderen organiseert.


Wie het kleine niet eert: toolbox collectieplan

Vorig jaar lanceerde FARO de brochure Naar een collectieplan in 6 stappen. Een leidraad voor bibliotheek en archief. Deze handzame leidraad kwam tot stand na een lang traject met archieven en erfgoedbibliotheken. Om kleinere erfgoedspelers te laten zien dat het opstellen van een collectieplan ook voor hen een haalbare kaart is, werd de inhoud van de brochure versneden tot een aantal vormingsmodules op maat van lokale archieven, musea en heemkundige kringen.


Sfeerbeelden Winter School Archives & Education in Ieper

"Briljant, maar zeer intensief" is zonder twijfel de beste omschrijving van de Winter School Archives & Education die FARO samen met The National Archives (UK) van 29 januari tot en met 3 februari in Ieper organiseerde. Tijdens die week ontwikkelden deelnemers uit zeven landen zeer goede lespakketten over de heropbouw van Ieper na de Eerste Wereldoorlog. Het is de bedoeling dat we samen met The National Archives die lespakketten online zullen delen. Via de Flickr-pagina van FARO kan u alvast enkele sfeerbeelden bekijken.