Universiteit Antwerpen digitaliseert duizendste boek

Een mijlpaal, zo noemt de Universiteitsbibliotheek Antwerpen de digitalisering van het duizendste boek uit haar collectie. En terecht, want samen vormt deze collectie gedigitaliseerde oude drukken en (rechtenvrije) boeken een ware schat aan informatie. Alle werken zijn vrij raadpleegbaar, hoogkwalitatief en downloadbaar via de bibliotheekcatalogus van de Universiteit Antwerpen.

Wie door de collectie grasduint, vindt zo bijvoorbeeld een wiegendruk van een schoolboek uit 1476 (MAG-P 14.967), meteen het oudste boek uit de verzameling. Van recentere oorsprong is een 19de-eeuwse toeristische gids van de Ardennen (MAG-MP-A 109), De kerels van Vlaanderen van Hendrik Conscience (MAG-MP-C 184) of publicaties over de Eerste Wereldoorlog (MAG-CMI-N 1016).

Op dit digitaal platform, dat ontwikkeld werd door de dienst bibliotheekautomatisering van de Universiteit Antwerpen (Anet), vindt u naast de collecties van de universiteit zelf ook andere digitale boeken, archief- en objectverzamelingen afkomstig uit de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Letterenhuis, het Museum Plantin-Moretus, het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap van Antwerpen of het Prentenkabinet van de Universiteit Antwerpen.

Illustratie: Detail uit MAG-P 14.184, Bijzondere Collecties Universiteit Antwerpen

Meer weten? Dienst Bijzonder Collecties Universiteit Antwerpen

Annemie Vanthienen