Koninklijke Bibliotheek krijgt gloednieuwe handschriftengalerij

In september 2019 heeft Brussel er een nieuwe topbezienswaardigheid bij: De Librije van de Hertogen van Bourgondië. Deze multimediale galerij komt in het hart van de Koninklijke Bibliotheek van België, op de Kunstberg, en wordt volledig opgebouwd rond de unieke handschriftencollectie van de bibliotheek. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts, de Regie der Gebouwen, de Koninklijke Bibliotheek en het Fonds Baillet Latour investeren samen zo’n 5 miljoen euro in De Librije.

De Koninklijke Bibliotheek van België bezit een unieke collectie met een 300-tal handschriften uit de Bourgondische periode (eind 14e tot eind 15e eeuw). Het gaat om echte pareltjes van de Vlaamse miniatuurkunst. De meesterwerken vormen een unieke link met een rijk verleden dat tot de verbeelding van een breed publiek spreekt. De collectie is op dit ogenblik echter weinig bekend en niet kwalitatief ontsloten voor een breed museumpubliek.

“We hebben meer bezoekers dan ooit, maar ze vinden de weg niet meer naar onze collectie”, zegt Patrick Lefèvre, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek van België. “We pakken nu uit met het verhaal achter het erfgoed. Met De Librije gaan we een meer actieve rol spelen in het culturele leven in de hoofdstad. De bibliotheek krijgt verder vorm als ontmoetingsplek waar iedereen kan komen om te ontdekken, te beleven en te ontspannen”.

Multimediale Librije

In De Librije van de Hertogen van Bourgondië, een geheel van 2.000 m², worden bezoekers ondergedompeld in middeleeuwse sferen. De prachtige 16de-eeuwse Nassaukapel wordt opgenomen in het parcours, maar er zal ook gebruik gemaakt worden van virtual reality om het verleden tot leven te wekken. Het wordt een authentieke erfgoedbeleving voor een breed binnenlands publiek én veeleisende buitenlandse bezoekers. 

De Librije wordt mogelijk dankzij de financiële steun van verschillende partners. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen 2,3 miljoen euro. De Regie der Gebouwen investeert 2 miljoen euro. De Koninklijke Bibliotheek maakt zelf 450.000 euro vrij. Het Fonds Baillet Latour staat dan weer in voor een zorgvuldige restauratie van de kostbare handschriften, zodat ze in al hun pracht en praal kunnen worden tentoongesteld.

De Librije mikt op 100.000 betalende bezoekers per jaar. Naast de nieuwe galerij wordt eveneens aandacht besteed aan de ontwikkeling van een gezellige brasserie op de vijfde verdieping, met magistraal uitzicht op de historische binnenstad. Er komt ook een vernieuwd onthaal en een beglaasd binnenterras dat uitgeeft op de prachtige tuin van de Kunstberg.

Illustratie: Presentatie van het handschrift van de Chroniques de Hainaut aan hertog Filips de Goede. Miniatuur toegeschreven aan Rogier Van der Weyden. KBR- ms. 9242 – folio 1 recto

Bron: Persbericht KBR

Annemie Vanthienen