Instituut voor Financiële Archeologie graaft naar Belgische economische geschiedenis

Aandeel

In Brussel, in de kantoren van Euronext, werd het Instituut voor Financiële Archeologie (IFA) officieel voorgesteld aan onderzoekers, journalisten en geïnteresseerden. IFA is een vzw die zich inzet voor het verbeteren van de kennis over en het inzicht in de economie en financiën van België en Congo in de periode van 1800 tot 1945.

IFA is gevestigd in Mechelen en beheert een uitgebreide collectie economisch-historische informatie, met daarin een omvangrijke verzameling aandelen en obligaties van 1800 tot heden. Verder kan de geïnteresseerde onderzoeker, heemkundige, genealoog of historicus bij IFA ook terecht voor beeldmateriaal en literatuur van en over beursgebouwen wereldwijd en de impact van technologie op de maatschappij.

Alles samen een schat aan informatie, die na afspraak kan geraadpleegd worden in de kantoren van IFA. Het instituut werkt ook verder aan een online relationele databank waarin lijsten met personen en bedrijven als één geheel te raadplegen zijn. In afwachting van de voltooiing van dit project kunnen de uitgebreide bestanden na aanmelding op de website reeds geraadpleegd worden.

Le Recueil Financier, een digitale kolos

Wie onderzoek doet naar de financiële en ondernemerswereld tussen 1893 en 1973, kan er niet omheen: Le Recueil Financier: annuaire des valeurs cotées aux bourses de Belgique. Uitgegeven als jaarboek (met meerdere volumes), bevat deze reeks informatie over in België beursgenoteerde bedrijven en over personen, aangevuld met  bedrijfsresultaten, balansen, bedrijfsbestuurders en hun mandaten en de belangrijke gebeurtenissen voor een bedrijf in het besproken jaar (fusies, investeringen, afsplitsingen etc.). Een onmisbare bron dus, maar wie (een deel van) de in totaal ca. 240.000 pagina's ooit doorploegde, weet dat de raadpleging van de fysieke boekdelen een hele klus is.

De afgelopen jaren wijdde IFA zich aan het digitaliseren en doorzoekbaar maken van de volledige reeks van 82 jaargangen. Alle 221 boekdelen zijn nu allemaal samen raadpleegbaar in een digitaal pakket. Daarin wordt elk boekdeel afzonderlijk aangeboden als pdf-bestand, en is er voor elke jaargang een index beschikbaar van de opgenomen bedrijven. Ook is er een index beschikbaar van de genoemde personen, waardoor het onderzoek vergemakkelijkt wordt en er sneller verbanden kunnen gelegd worden.

Meer info over IFA vzw vindt u op de website finarcheo.org

Eerder verscheen op deze website het blogbericht 'Het gedrukte aandeel, een bron van onschatbare waarde', n.a.v. een artikel in Bladwijzer (Heemkunde Vlaanderen).

Annemie Vanthienen