Het gedrukte aandeel, een bron van onschatbare waarde

Wie zich verdiept in lokaal historisch onderzoek vindt in het jongste nummer van Bladwijzer. Wegwijs met Heemkunde Vlaanderen een artikel over het gedrukte aandeel, een minder gekende maar daarom niet minder interessante historische bron. Dit aandeel bevat namelijk heel wat gegevens die u een schat aan informatie kunnen geven over de economische geschiedenis van uw gemeente of streek.

Op zo'n aandeel vindt u heel wat feitelijke gegevens terug over een bedrijf, zoals de maatschappelijke en de administratieve zetel, de rechtsvorm, de oprichtingsdatum van de vennootschap, een verwijzing naar het handelsregister ... Dankzij de verwijzing naar het publicatienummer in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad, maakt een gedrukt aandeel de zoektocht door deze omvangrijke bijlagen bovendien een stuk eenvoudiger.

Gespecialiseerd in het onderzoek naar gedrukte aandelen is IFA vzw, het Instituut voor Financiële Archeologie. Het doel van deze vereniging is de kennis over de financieel-economische geschiedenis te verhogen, onder meer door het uitbouwen van een gespecialiseerde onderzoeksbibliotheek. Daarnaast werkt IFA ook aan het ontwikkelen van elektronisch ondervraagbare bestanden. Zo werden reeds de 82 jaargangen van Le Recueil Financier annuaire des valeurs cotées au bourses de Belgique elektronisch beschikbaar gemaakt, goed voor in totaal zo'n 243.000 bladzijden aan financiële gegevens van beursgenoteerde bedrijven uit de periode 1893-1975. Naast een financieel jaarverslag wordt per bedrijf ook melding gemaakt van de maatschappelijke zetel, het jaar van oprichting, de bestuurders en de directieleden, de balans en de resultaatsgegevens.

Momenteel heeft IFA verdere plannen tot het opzetten van een relationele databank over bedrijven en personen. Ook gepland is de digitalisering van het Belgisch Staatsblad en haar bijlagen van de Onafhankelijke Staat Congo / Belgisch Congo, een belangrijke bron van informatie voor onderzoek naar bedrijven die actief waren in Congo in de periode 1885-1959.

Meer info over IFA vzw vindt u op de website finarcheo.org

Bladwijzer, een uitgave van Heemkunde Vlaanderen, bundelt elke vier maanden praktische bijdragen over erfgoedzorg, erfgoedontsluiting en het beheer van je lokale erfgoedorganisatie. Alle artikels uit dit en vorige nummers van Bladwijzer zijn gratis digitaal beschikbaar op de website van Heemkunde Vlaanderen.

Annemie Vanthienen
historisch onderzoek
financiële geschiedenis