Workshop collectie in nood: eerste hulp bij wateroverlast en na brand | Er zijn nog plaatsen vrij!

dummies geblust met schuimblusser

In het voorjaar van 2016 voerden de depotconsulenten van de provincies en van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in samenwerking met het KIK en FARO een mini-enquête uit. Daarin peilden ze naar de noden in verband met de voorbereiding op calamiteiten bij collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties. Wat is de stand van zaken in verband met de paraatheid bij calamiteiten?

Deze enquête, waarvoor we de deelnemers hartelijk danken, bracht aan het licht dat de sector evenveel nood heeft aan begeleiding bij het uitwerken van een calamiteitenplan als aan een opleiding eerste hulp aan objecten bij noodsituaties. En daar spelen we graag op in. Daarom organiseren we in samenwerking met de Bibliotheekschool CVO VSPW Gent en het KIK een cursus over eerste hulp aan objecten bij wateroverlast of na een brand.

Deze opleiding focust op de eerste hulp die u zelf kan uitvoeren in een noodsituatie. U krijgt de informatie die u nodig heeft om in nood zo goed mogelijk te reageren, zodat de schade beperkt blijft. U voert ook zelf een evacuatie uit van voorwerpen (dummies) die getroffen zijn door wateroverlast en brand.

Als deelnemer aan de opleiding krijgt u bovendien een cursus 'beginnende branden blussen' door de brandweer in de provinciale brandweeropleiding te Mendonk, waarvoor u een attest ontvangt. Mooi meegenomen! Niet alleen voor het erfgoed, maar in de eerste plaats voor de veiligheid van uzelf, uw medewerkers en uw bezoekers. 

Schrijf u hier in. 

Anne-Cathérine Olbrechts
calamiteiten
preventieve conservering
eerste hulp aan erfgoed na een brand
eerste hulp aan erfgoed bij wateroverlast
risicobeheersing
Workshop