Nooddepot voor erfgoed in - of liever UIT - oorlogsgebied, over de landsgrenzen heen

Begin november opende in het museum Louvre Lens de tentoonstelling 'L'Histoire commence en Mesopotamie', vol kunstobjecten en archeologische vondsten die de bezoeker terugvoeren naar de wieg van onze geschiedenis. Bij de officiële opening benadrukte de Franse president François Hollande dat deze tentoonstelling niet toevallig net nu plaatsvindt, maar het erfgoed uit de oorlogsgebieden van Irak en Syrië bewust naar hier haalt om het te beschermen. En er is meer.

Hollande vermeldde eveneens de plannen om het nieuwe erfgoeddepot van het Louvre in Liévin open te stellen voor erfgoed uit oorlogsgebied. Dat depot is momenteel nog in opbouw, het einde van de werken is gepland in 2018. Eens afgewerkt, is het de bedoeling om zo'n 250.000 kunstwerken en objecten van het Louvre over te brengen naar het nieuwe depot. Daarin zou volgens Hollande dus ook plaats worden ingeruimd voor 'erfgoed in nood' uit oorlogsgebieden.

We kunnen ons hierbij de bedenking maken dat een nooddepot dient als noodoplossing voor tijdelijke bewaring, wat betekent dat het erfgoed terugkeert naar het land van oorsprong eens de oorlog voorbij is. Absoluut een vereiste om discussies zoals deze rond de Elgin Marbles en rond andere gelijkaardige voorbeelden, te vermijden ...

Zie ook:

 

Anne-Cathérine Olbrechts