Blog van Roel Daenen

200 jaar Universiteit Gent: boek en programma

cover boek UGent

Op 9 oktober 1817 opende de universiteit, eerst als ‘Hooge School Gent’, in het Gentse Stadhuis. Dat gebeurde in de Hollandse Tijd, onder het bewind van de Nederlandse koning Willem I. Medicus Jean-Charles van Rotterdam wordt de eerste rector. Latijn is de taal waarin wordt onderwezen. Op 3 november 1817 gaan de colleges van start aan vier faculteiten (Letteren, Rechten, Geneeskunde en Wetenschappen). Zestien professoren geven les aan 190 studenten.

Dit jaar wordt de 200e verjaardag van de Universiteit Gent met een uitgebreid feestprogramma gevierd. En met een fraai boek, ‘200 jaar UGent in 200 objecten’.


Opinie: Cultuur op de VRT

letter C

Vrijdag publiceerde De Standaard een opiniebijdrage van mijn hand met als titel ‘Cultuur op de VRT: liefde moet van twee kanten komen’. Verschillende cultuurorganisaties, waaronder OCE en het Overleg Vlaamse Musea, schaarden zich achter de bijdrage. We hernemen hier de integrale tekst van het stuk, mocht u het gemist hebben.


Sint-Niklaas 800: jubileumjaar en boek

cover Het boek van St-Niklaas

Dit jaar viert de hoofdstad van het Waasland zijn 800e verjaardag. Een heel jaar lang wordt deze gebeurtenis onder de aandacht gebracht van inwoners en alle andere betrokkenen. Met een veelzijdig en feestelijk programma dat het publiek uitnodigt voor onder andere wandelingen, tentoonstellingen (met bv. ‘80 topstukken 1217-2017’, een internationaal colloquium, (bloemen- en reuzen)stoeten, en nog véél meer. Opmerkelijk is de netjes getimede publicatie van ‘Het boek van Sint-Niklaas’, van fotograaf-criticus en Sint-Niklazenaar Johan de Vos.


Strips en het geheugen: het colloquium

campagnebeeld Comics & memory

Zopas liep een persbericht binnen met als titel "Veiling van de grootste auteurs van de 9e kunst". Begin april gaan in Parijs bij een bekend veilinghuis weer een heleboel loten origineel striperfgoed onder de hamer, waaronder een illustratie in Chinese inkt uit ‘Kuifje in Amerika’, uit 1937. Na het verkooprecord in november vorig jaar - van zegge en schrijve 1,55 miljoen euro -  voor een plaat uit ‘Mannen op de maan’ (1954) zijn de verwachtingen op zijn zachtst gezegd hooggespannen. De inzet en de bestemming van het striperfgoed zijn een van de onderwerpen van het vierdaagse internationale ‘Comics and memory’-colloquium dat eind april in Gent plaatsvindt.


Tweede druk van ‘Museum van het Gevoel’

Cover Museum van het Gevoel

Begin december rolde het boek ‘Museum van het Gevoel. Musea op de huid van de samenleving’ van de drukpers. Amper drie maand later is het al toe aan de tweede druk. Zoals dat heet: het gaat als zoete broodjes over de toonbank. En omdat we niet zelf de loftrompet willen steken, vroegen we aan een aantal erfgoedwerkers die het boek intussen gelezen hebben wat zij ervan vonden.


Dossier roofkunst in stroomversnelling?

cover OKV

Eerder deze week publiceerde De Standaard een artikel van Geert Sels met de dwingende titel ‘Musea moeten herkomst kunst onderzoeken’. Feit is dat 78 schilderijen die na de Tweede Wereldoorlog terugkeerden uit nazi-Duitsland en die in het bezit zijn van de musea in ons land, geen sluitende herkomst hebben. Het artikel verscheen naar aanleiding van het jongste nummer van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, ‘Kunst voor het Reich’. Daarin staat de volledige lijst met die 78 werken.


Nationaal Museum van de Speelkaart opent nieuwe vleugel

Harten 5

Op 14 februari, de naamdag van de H. Valentijn, is het moeilijk om naast de commerciële invulling van de ‘dag der geliefden’ te kijken. Hoe dan ook, op Valentijsdag pakt het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout uit met twee nieuwe museumzalen: ‘Harten 5’ en de ‘Zaal van de Toekomst’.


Wegens succes herhaald: vijfdelige basistraining communicatie

Communicatie

Begin deze week ondergingen een aantal erfgoedwerkers de beproevingen van een echte, professionele mediatraining. Met een camera en microfoon en een spervuur van vragen die op staande voet, letterlijk dan, beantwoord moesten worden. De bedoeling? De communicatieve competenties van woordvoerders en communicatiewerkers aan te scherpen. Bent u actief als communicatie- en/of marketingmedewerker? Dan is er goed nieuws voor u.


De Folio-oogst van deze maand

Folio

Kent u Folio al? Deze vzw bundelt 32 Vlaamse culturele, literaire en erfgoedtijdschriften en ontwikkelt allerlei initiatieven om de aangesloten tijdschriften te versterken. En elke maand trakteert Folio op het beste uit deze tijdschriften: een tiental gratis artikels, gekozen door de redacties zelf.


Leestip: Collectieboek STAM

cover STAM Collectieboek

Vorige maand verscheen bij uitgeverij Snoeck het collectieboek  van het Gentse stadsmuseum STAM. Het rijkelijk geïllustreerde boek brengt het (goed vertelde) verhaal van de geschiedenis van de museumcollectie. En dat aan de hand van een aantal grote thema’s, waarbij de museale voorwerpen en ook archiefstukken zowel een illustratie zijn als de leidraad vormen.