Blog van Monique Verelst

MoMA wijzigt vaste opstelling na inreisverbod Trump

Zaha Hadid

In het MoMA (NY) zijn volgens The New York Times in de vaste opstelling van de museumcollectie zeven schilderijen, waaronder een Picabia, Picasso en Matisse, tijdelijk vervangen door werken van kunstenaars uit moslimlanden. Het museum protesteert hiermee tegen het tijdelijke inreisverbod van president Trump voor inwoners van zeven moslimlanden.


European Museums in an Age of Migrations

Section of the Liquid Museumboat

Het onderzoeksproject MeLa - European Museums in an Age of Migrations is dan wel al enige tijd afgesloten, de kwesties grenzen en migratie zijn vandaag hete hangijzers en zullen dat ook in de toekomst blijven. Mobiliteitskwesties zijn niet enkel van toepassing op mensen. Ook objecten, informatie of kennis kunnen onder het thema vallen. Wie het nog niet deed of z’n geheugen wil opfrissen, kan alle onderzoeken en conclusies van European Museums in an Age of Migrations online nog eens nalezen.


Een scenografie die kleur bekent

Guggenheim. Full Abstraction

In het Brusselse ING Art Center loopt de tentoonstelling Guggenheim Full Abstraction bijna op zijn einde. U kan er nog tot half februari een zestigtal kunstwerken bekijken uit de collectie van Peggy Guggenheim en haar oom Solomon R. Guggenheim. De focus van de werken ligt op abstracte kunst tussen 1940-1960. Los van de keuze van de collectiestukken is de opstelling van de werken interessant.


Scenografie: van kerkinterieur naar fluisterende tuin

Voor het festival Le Printemps de septembre in Toulouse creëerde de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck de installatie The Garden of Whispers. In het 13e-eeuwse gotische kerkinterieur van het Couvent des Jacobins gidst hij de bezoeker doorheen een fictief glooiend landschap van zand en dorre takken. Tussendoor zijn fluisterende stemmen te horen. Langs het pad refereren verschillende scènes aan taferelen van een recente of een verre geschiedenis, religie en mythologie.


De kunst van het ambacht

Bent u niet alleen geïnteresseerd in een afgewerkt product of interieur maar ook in het ambachtelijk productieproces of de restauratie ervan? Dan kunt u op zondag 27 november tijdens de Dag van de ambachten een blik werpen achter de schermen bij tal van vakmensen. Op meer dan 500 plaatsen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië wordt u verwacht in verschillende ateliers waar heden en verleden samengaan.