100 jaar Groote Oorlog

Voor u gelezen: Koning Albert en zijn soldaten. Het Belgisch leger tijdens de Eerste Wereldoorlog

Op de WOI-pagina van FARO posten we geregeld recensies van een opvallend, inspirerend of innoverend boek over de Groote Oorlog. Ditmaal las Stefaan Vandenbussche, fractiemedewerker Vlaams Parlement, voor u een standaardwerk: 'Koning Albert en zijn soldaten. Het Belgisch leger tijdens de Eerste Wereldoorlog' van Luc Vandeweyer. De eerste uitgave van dit werk dateert van 2005, maar het boek is in 2014 herdrukt in het kader van de wereldwijde herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog.


Sfeerbeelden Winter School Archives & Education in Ieper

"Briljant, maar zeer intensief" is zonder twijfel de beste omschrijving van de Winter School Archives & Education die FARO samen met The National Archives (UK) van 29 januari tot en met 3 februari in Ieper organiseerde. Tijdens die week ontwikkelden deelnemers uit zeven landen zeer goede lespakketten over de heropbouw van Ieper na de Eerste Wereldoorlog. Het is de bedoeling dat we samen met The National Archives die lespakketten online zullen delen. Via de Flickr-pagina van FARO kan u alvast enkele sfeerbeelden bekijken.


Voor u gelezen: de Eerste Wereldoorlog in strips

Op de WOI-pagina van FARO posten we geregeld recensies van een opvallend, inspirerend of innoverend boek over de Groote Oorlog. Ditmaal las Roel Daenen (FARO) voor u twee recente strips over dit thema.


Voor u gelezen: De Groote Oorlog op doek. Frontschilders in Nieuwpoort

Op de WOI-pagina van FARO posten we geregeld recensies van een opvallend, inspirerend of innoverend boek over de Groote Oorlog. Ditmaal las Luc De Munck voor u 'De Groote Oorlog op doek. Frontschilders in Nieuwpoort' van Luc Filliaert.


Verhalen over de Somme, archiefeducatie op zijn best

Als u wil, kunt u van elk archief een plaats maken waar jongeren hun creativiteit kunnen botvieren en de verhalen in archiefdocumenten kunnen omtoveren tot multimediale animatiefilmpjes. De mosterd daarvoor kunt u halen bij The National Archives (UK), waar een groep jongeren zich gedurende een week in augustus de vraag stelde of al het menselijk leed dat het gevolg was van de Slag bij de Somme tijdens WOI het dat wel waard was. Ze lieten zich daarvoor inspireren door archiefdocumenten.


Voor u gelezen: vijf maal Groote Oorlog

De periode rond Wapenstilstand is ideaal om u te verdiepen in een goed boek over de Eerste Wereldoorlog. Op de WOI-pagina van FARO posten we geregeld recensies van een boek over de Groote Oorlog. Graag zetten we de oogst van de voorbije weken voor u op een rijtje.


'Belgen maken bommen' wint Oost-Vlaamse Provinciale Prijs voor Geschiedenis

De provincie Oost-Vlaanderen kent haar Prijs voor Historisch Onderzoek toe aan Dirk Musschoot voor zijn studie 'Belgen maken bommen'. Gedeputeerde Dauwe noemde het werk een "fijn pareltje" in het geheel van publicaties over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.


Voor u gelezen: Flirten met Mars en Venus. Oorlog en prostitutie, 1914-1918

Op de WOI-pagina van FARO posten we geregeld recensies van een opvallend, inspirerend of innoverend boek over de Groote Oorlog. Ditmaal las Luc De Munck voor u 'Flirten met Mars en Venus. Oorlog en prostitutie, 1914-1918'.


First World War Seminars

Het In Flanders Fields Museum en de University of Kent organiseren in het academiejaar 2016-017 een reeks van acht seminars op donderdagavond die gratis toegankelijk zijn voor alle geïnteresseerden.

Deense soldaten in de Eerste Wereldoorlog

Den Store Krig is Deens voor De Grote Oorlog. Het is niet door het bingewatchen van Borgen dat mijn Deens zo goed is geworden, maar het is een tip van een Deense kennis die mij op spoor bracht van een online project over Denen die meevochten in het Duitse leger. Met een dramatisch Belgische connectie.