Opening / lancering

M lanceert museumfonds M-LIFE

campagnebeeld M-LIFE

Afgelopen vrijdag hield Museum M Leuven M-LIFE, een als ‘goed doel’ erkend fonds, boven de doopvont. Dat laat geïnteresseerden toe om giften aan het museum te doen die fiscaal aftrekbaar zijn. Daarmee maakt M werk van aanvullende financiering. “De toekomst van kunst willen we verzekeren met een gezonde mix van publieke en private middelen,” luidt het in het persbericht.


Spelen met erfgoed: Bokrijk vernieuwt Speelschuur en -tuin

Speelschuur Bokrijk

Het Openluchtmuseum Bokrijk zit met 'bokrijk brandmerkt' (BKRK) volop in een vernieuwingsproces. In het verlengde van dit project kreeg nu ook de Speelschuur een volledige make-over. Bureau De Gouden Liniaal en vormgeefster Linde Hermans tekenden een eigentijdse architectuur en vormgeving uit voor de beleving van het spelerfgoed. De inhoudelijke conceptontwikkeling, die de brug slaat tussen spelen vandaag, gisteren en morgen, verliep in samenwerking met het Sportimonium, VlaS (Vlaamse Traditionele Sporten) en het Speelgoedmuseum Mechelen.

ErfgoedApp gaat internationaal. Enorm (toeristisch) potentieel voor erfgoedsector

Midden januari lanceerde Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de ErfgoedApp. Die verbindt de (fysieke) wereld van allerlei erfgoedcollecties op een publieksvriendelijke én succesvolle manier met de virtuele wereld, dankzij iBeacons en augmented reality-technologie. Vijf maanden later kan ook de Frans-, Engels- en Duitstalige bezoeker er gebruik van maken.


Erfgoedbank Brussel van en voor Brusselaars

De eerste online erfgoedbank van en voor Brusselaars is een feit. Met de erfgoedbank wil de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), initiatiefnemer van het project, materiaal dat niet wordt bewaard in archieven of musea verzekeren van een digitale toekomst. De erfgoedbank werd feestelijk gelanceerd in de Abdij van Dielegem (Jette) door Pascal Smet, collegelid van de VGC bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Stedelijk Beleid.

Canada lanceert een digitaliseringsstrategie voor erfgoed

Guy Berthiaume, Bibliothecaris en Archivaris van Canada, kondigde op 3 juni een nationale strategie voor het digitaliseren van het erfgoed aan. Bedoeling is om onder leiding van een onafhankelijk comité een strategie te ontwikkelen én in de komende tien jaar een aantal digitaliseringsprojecten te realiseren.

Er werden al enkele potentiële digitaliseringsprojecten gedefinieerd:


Wereldvluchtelingendag: beiaarden met en voor vluchtelingen

Mensen op de vlucht hebben have en goed achtergelaten en proberen elders een nieuw leven op te bouwen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen en FARO willen de Wereldvluchtelingendag op maandag 20 juni op een positieve manier aftrappen. Op die dag besteden we wereldwijd aandacht aan het lot van vluchtelingen. Een uitgelezen kans om de vele talenten van vluchtelingen te waarderen. En ook te wijzen op het erfgoed van en over mensen op de vlucht dat onze musea, archieven, erfgoedbibliotheken enz. bewaren en tonen. Via dit erfgoed komen verleden en heden samen.


Twaalf gemeentebesturen slaan de handen in elkaar voor 'Erfgoed in de Vlaamse Ardennen'

Op donderdag 9 juni hielden twaalf gemeentebesturen 'Erfgoed in de Vlaamse Ardennen' boven de doopvont. Binnen dit nieuwe intergemeentelijk samenwerkingsverband willen zij voortaan samen projecten realiseren over roerend en immaterieel erfgoed.


Teseum, gloednieuw museum voor Tongerse kerkschat

Op zaterdag 4 juni opent in Tongeren Teseum, de nieuwe museumsite aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Middelpunt van de tentoonstelling is een van de grootste en rijkste kerkschatten uit de Lage Landen met tal van reliekhouders, edelsmeedwerk, middeleeuwse koorboeken en zeldzame reliekbeursjes. In een reeks thema's ontdekt u het fascinerende verhaal achter deze topstukken.

Luik opent het Musée de la Boverie

(c) Stad Luik

Na drie jaar van verbouwings- en uitbreidingswerkzaamheden opende de stad Luik op 5 mei het volledig vernieuwde Musée de la Boverie - roepnaam La Boverie. Met een stevig budget voor de verbouwingen (27,6 miljoen euro), een partnership met het Louvre én een bekende architect die de werkzaamheden vormgaf. Rudy Ricciotti, bekend van o.a. het  Museum voor Europese en Mediterrane Beschavingen (MUCEM) in Marseille en de afdeling Islamitische kunst in het Louvre, tekende voor de verbouwing. Een groot openingsfestival zet deze gebeurtenis de gepaste luister bij.


27 erfgoedinstellingen vragen steun. Nieuwe campagne Erfgoeddoel van start

Aanvullende financiering en mecenaat staan binnen de culturele sector steeds hoger op de agenda. Daarom hebben 27 musea, archieven en erfgoedbibliotheken zich nu verenigd in Erfgoeddoel. Want in de huidige context – waarin de overheidsmiddelen schaarser worden – kan de financiële steun van de erfgoedliefhebber vele, vaak heel dringende noden lenigen.

Nieuw dit jaar is de publicatie ‘Schenk erfgoed een toekomst’, die zowel een overzicht geeft van de deelnemers, als een beeld van de verschillende mogelijkheden om als burger of bedrijf een engagement op te nemen. Deze brochure wordt ruim verspreid, via alle notarissen in Vlaanderen (i.s.m. de Koninklijke Federatie van het Notariaat), de 27 deelnemers, het culturele netwerk van Aeolus en een aantal deelnemers aan de komende Erfgoeddag. U kunt als erfgoedinstelling of geïnteresseerde deze brochure gratis bestellen bij FARO door een mail te sturen naar hallo@erfgoeddoel.be, met vermelding van uw volledige naam en adres.


Hoop op toekomst. Belgische vluchtelingen in Nederland | Presentatie boek en documentaire

Na de inval van het Duitse leger in België in augustus 1914 vluchtten bijna een miljoen Belgen naar het neutrale Nederland, dat toen maar zes en een half miljoen inwoners had. In allerijl moest opvang voor de vluchtelingen worden geregeld: onderdak, kledij, medische hulp … Meer dan honderdduizend vluchtelingen bleven tot het einde van de oorlog in Nederland, velen in speciaal gebouwde vluchtoorden.

Meesterwerken Pieter Bruegel de Oude op Google Cultural Institute

(c) Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Vandaag lanceerden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en het Google Cultural Institute het project Bruegel / Unseen Masterpieces. Voor de eerste keer verenigen acht prestigieuze internationale musea zich rond de figuur van Bruegel de Oude. Dit initiatief biedt het publiek de kans om zich onder te dompelen in de meesterwerken van Bruegel “via een breed spectrum van virtuele en onsite ervaringen.”


Op komst: nieuw stripmuseum in Nederland

Mijnheer Prikkebeen, collectie Matla, (c) Historiek

Eerder deze week berichtten zowel de vaderlandse als Nederlandse media over groot (strip)nieuws: naar verwachting zal in augustus Strips! Museum voor het beeldverhaal in Rotterdam de deuren openen. Dat nieuwe museum zal op een oppervlakte van zo’n 2.000 m² de Nederlandse strip belichten. Het stripmuseum hoopt op termijn zo’n 85.000 bezoekers per jaar te ontvangen.


Witboek bundelt bouwstenen voor cultuurfinanciering

Op 24 februari 2016 werd voor de cultuursector een ‘Witboek aanvullende financiering voor cultuur’ voorgesteld. Het Witboek, dat er kwam op initiatief van minister van Cultuur Sven Gatz, geeft een uitgebreid overzicht van mogelijke aanvullende financieringsstromen. Gatz wil naast subsidies nieuwe financieringsmethoden aanboren voor zowel grote als kleine cultuurorganisaties en ook individuele kunstenaars.

SCWITCH, nieuwe dienstverlener socioculturele sector

Het sociocultureel werk pakt uit met een eigen dienstverlener voor zakelijk organisatiemanagement. SCWITCH verleent diensten op maat van socioculturele organisaties, in de vorm van instrumenten en organisatiebegeleiding. SCWITCH is een initiatief van de socioculturele werkgeversorganisatie Sociare en de federatie van het sociaal-cultureel werk FOV, met steun van diverse andere socioculturele koepels en steunpunten.

Meer stages in opleiding publieksgeschiedenis

De overstap van studie naar eerste job is niet evident. Daarom vragen studenten om meer stage te kunnen lopen. De opleiding geschiedenis van de UGent gaat op die vraag in en breidt in het kader van een nieuw professionaliseringstraject haar stageaanbod vanaf volgend academiejaar uit naar de derde bachelor. Tegelijkertijd start nu ook de Universiteit Antwerpen met stages publieksgeschiedenis voor haar masterstudenten.


Hubert in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Hubert (c) Dargaud

Strips en erfgoed? Het is geen vreemde combinatie (meer). Geregeld signaleren we hier interessante initiatieven. Het gaat daarbij meestal over musea die een striptekenaar de opdracht geven om een al dan niet fantasierijk verhaal te vertellen over de instelling, de collecties en de werking. Morgen opent in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten te Brussel een tentoonstelling met werk van de Belgische stripauteur Ben Gijsemans.


Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel

Op maandag 8 februari zond de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de documentaire 'Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel' uit in het programma Het Uur van de Wolf. De film volgt de groep kunsthistorici die het mysterie van de circa 25 nog bestaande schilderijen van Bosch proberen te ontrafelen.


ETWIE zoekt lokale contactpersonen

ETWIE is het expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel erfgoed. Voor de verdere uitbouw van zijn netwerk is ETWIE op zoek naar lokale contactpersonen. Concreet zoekt ETWIE een aanspreekpunt voor iedere gemeente in Vlaanderen en Brussel. Bent u goed op de hoogte van het erfgoedgebeuren in uw gemeente? Bent u actief in de lokale heemkring en hebt u al onderzoek gedaan naar relevante thema's? Of misschien bent u zelfs professioneel bezig met het erfgoed van uw gemeente? Meld u dan aan via de website van ETWIE.


Primeur voor Vlaanderen: minister Gatz stelt ErfgoedApp officieel voor

Sven Gatz met de ErfgoedApp

Vraag: wat hebben het Brooklyn Museum, het MIAT en het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) met elkaar gemeen? Ze verbinden de (fysieke) wereld van hun collecties op een publieksvriendelijke én succesvolle manier met de virtuele wereld, dankzij iBeacons en augmented reality-technologie. Die krijgt nu, dankzij de gloednieuwe ErfgoedApp, ook in Vlaanderen een meer dan stevige voet aan de grond.

Nieuws van de buren: Locus en Bibnet worden Cultuurconnect

De voorbije maanden hebben Locus en Bibnet een intens eenmakingstraject afgelegd. Locus was het steunpunt voor het lokaal cultuurbeleid, Bibnet de projectorganisatie voor de digitale bibliotheek. Beide organisaties zijn inmiddels samengevoegd. Op 14 januari 2016 maakte de eengemaakte organisatie de nieuwe naam bekend: 'Cultuurconnect'. Cultuurconnect blijft ten dienste staan van cultuurdiensten, bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra, maar is meer dan de som van Locus en Bibnet.


Leidraad voor het statuut van de gids

Toerisme Vlaanderen lanceerde op 15 december de 'Leidraad voor het statuut van de gids'. Als gids is het namelijk niet altijd even duidelijk hoe u uw activiteiten sociaal en fiscaal kan regelen. Deze brochure biedt een kernachtig overzicht van de manieren waarop u zich als gids in orde kan stellen en wat daar dan allemaal bij komt kijken. De leidraad is slechts één onderdeel van de vele instrumenten die Toerisme Vlaanderen ontwikkelde ter ondersteuning van de kwaliteit van de gidsenwerking.


Nieuw designmuseum ADAM opent op Heizelvlakte

De pers kon er al eerder een kijkje nemen, maar vanaf deze maand kunt ook u op bezoek in het Art & Design Atomium Museum, of kortweg ADAM. U vindt het, zoals de naam doet vermoeden, bijna letterlijk in de schaduw van het Atomium. Blikvanger én centrale kern van het ADAM is het Plasticarium, een indrukwekkende verzameling plastic gebruiksvoorwerpen en kunstwerken bijeengebracht door één verzamelaar, Philippe Decelle.


De ErfgoedApp DIY

Informatie aanbieden bij erfgoed was nog nooit zo eenvoudig. De ErfgoedApp maakt het voor meer dan 1.700 musea en erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel mogelijk om via de modernste technologie multimediale informatie aan te bieden aan hun bezoekers. In deze ErfgoedApp DIY schetsen we de mogelijkheden van deze app en geven tips en tricks voor het gebruik ervan.

 

Erfgoed- en zorgsector slaan de handen in elkaar. Boek en trainingsprogramma ‘Erfgoed en dementie’ mikken op sociale meerwaarde

Dementie: heel veel mensen hebben er vandaag rechtstreeks of onrechtstreeks mee te maken. Het is een van de grote uitdagingen waarmee onze maatschappij kampt. Zo leven er in Vlaanderen alleen al naar schatting zo’n 116.000 mensen die met een of andere variant van deze ziekte te maken hebben. Bovendien laat onderzoek ook zien dat dat er in de toekomst steeds meer zullen zijn. Hoe daarmee omgaan? En hoe geven we deze mensen terug zin in het leven? Op deze en andere vragen geeft de nieuwe publicatie Erfgoed en dementie een passend antwoord.