Opening / lancering

De metamorfose van Mons: vijf nieuwe musea openen de deuren

Cover Vincent

Mons 2015, als Europese Culturele Hoofdstad een jaar lang in het middelpunt van de publieke belangstelling in heel Europa, schakelt (nog) een versnelling hoger. Op 4 en 5 april openen er namelijk vijf nieuwe musea de deuren: de Artotheek, het Mons Memorial Museum, het Museum van de Doudou, Silex’s en het Belfort. De organisatie vroeg aan FARO om te reflecteren over deze grande ouverture van die musea. Het resultaat leest u in ‘Vincent’, als bijlage in de krant Le Soir.


Oproep prijzen voor historisch onderzoek provincie Oost-Vlaanderen

Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen moedigt het historisch onderzoek in en over de provincie Oost-Vlaanderen aan. Ook dit jaar worden er weer Cultuurprijzen voor Historisch Onderzoek uitgeschreven. In 2015 is het de beurt aan 'geschiedenis’ en aan 'kunstgeschiedenis en archeologie'. Iedereen die minstens vijf jaar in Oost-Vlaanderen woont, of wiens (on)uitgegeven werk exclusief handelt over een Oost-Vlaams onderwerp kan zijn of haar bijdrage inzenden tot en met 15 april. De laureaat van de prijzen krijgt een bedrag van 5.000 euro. Meer informatie vindt u hier.

Kom bij de VRT in beeld met uw collectie, project of idee | het einde nadert!

Het einde is nabij

Nog één maand. Zoveel tijd heeft u nog om een projectvoorstel te bezorgen waarmee u mogelijks een nieuw programmaformat op de radio, tv en/of website bij (en in samenwerking met) de VRT kunt realiseren. Op 21 april verstrijkt die deadline immers onherroepelijk. Zo’n kans om – letterlijk – in beeld te komen mag u echt niet laten liggen!


Inspiratienamiddag publieksonderzoek: samenwerken en informatie delen

publieksonderzoek in musea

Vorige week donderdag vond het lanceringsmoment voor de derde editie van de marketingcursus ‘Vloek of zegen’ plaats bij FARO. Als thematische insteek kozen we ditmaal voor publieksonderzoek.

Nu de focus internationaal steeds meer op het publiek komt te liggen zien erfgoedorganisaties meer dan ooit het belang in van degelijk uitgevoerd publieksonderzoek. Daarnaast komt ook vanuit het beleid de vraag om kennis over de bezoekers of gebruikers te verzamelen via publieksonderzoek.

 

 

Presentation of the European Holocaust Research Infrastructure (EHRI)

Op 26 maart 2015 wordt in Berlijn de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) gepresenteerd. Een van de hoogtepunten van de dag zal de presentatie van de EHRI online portal zijn, die vanaf dan toegang geeft tot  verspreide Holocaustbronnen. De voertaal in Engels.

Krijg uw publiek haarscherp in het vizier. Met de Visitor Finder!

publieksonderzoek musea

Publieksonderzoek, dames en heren, wordt the next big thing. Leest u maar even mee met minister Gatz in zijn Beleidsnota Cultuur 2014-19: “Het maatschappelijk draagvlak voor het cultureel erfgoed moet versterkt worden. Ik wil dat de instellingen inzetten op een brede publieksparticipatie, ook van moeilijker te bereiken doelgroepen. Dit veronderstelt een gericht en gedifferentieerd publieksbeleid bij de organisaties, op basis van een goede kennis van welke groepen wel en welke nog niet voldoende bereikt worden. Dit vraagt permanent publieksonderzoek.”


Kent u de noden en verwachtingen van uw publiek? (En waarom u dat maar beter weet)

Om de marketingpraktijk binnen het Vlaamse erfgoedveld te stimuleren en erfgoedwerkers blijvend te inspireren lanceren we dit jaar opnieuw een lanceringsmoment voor ‘Vloek of zegen’.

Kent u de noden en verwachtingen van uw publiek? (En waarom u dat maar beter weet)

Vloek of zegen 2015 lanceringsmoment

Zoals u weet: de tijden zijn moeilijk. De inzet van middelen gebeurt best zo efficiënt mogelijk. Onder meer daarom organiseert FARO al voor de derde keer de basisopleiding marketing ‘Vloek of zegen?’. We lanceren dit traject op 26 februari, met twee internationale kleppers. Wil u uw aanbod en uw communicatie-inspanningen beter evalueren en inzetten? Een haarscherp zicht krijgen op de verwachtingen en verzuchtingen van uw bezoekers? Dan mag u deze (gratis) lancering beslist niet missen!


Inauguratie leerstoel 'Advanced Imaging Techniques for the Arts'

Op vrijdag 27 februari wordt de Leerstoel ‘Advanced Imaging Techniques for the Arts’ feestelijk geinaugureerd in het Rubenianum in Antwerpen. Deze leerstoel werd toegekend aan de AXES onderzoeksgroep van het Departement Chemie, met dr. Geert Van der Snickt als mandaathouder, en heeft als doel de implementatie van analytische beeldtechnieken bij de studie en conservatie van cultureel erfgoed te bevorderen.

Rapport 'The Value of Culture' voorgesteld op 17 februari

De waarde van cultuur

Vorig jaar stond FARO mee in voor de realisatie van het onderzoeksrapport De waarde van cultuur. Binenkort is ook een Engelstalige synthesenota van het oorspronkelijke onderzoeksrapport beschikbaar.


Pimp uw woonkamer met collectiestukken van het Wielermuseum

campagnebeeld 'Museum in de living'

Bent u een wielerfanaat en droomt u er stiekem al jaren van om een origineel wielertruitje van Tom Boonen, Fabio Cancellara of Patrick Sercu aan uw muur te hangen of om uw woonkamer op te smukken met een historische koersfiets of met een schilderij van Laurent Fignon of Jempi Monseré? Dan heeft het Roeselaarse Wielermuseum goed nieuws voor u: het kan nu (voor enkele maanden)! Een mailtje of telefoontje volstaat en u haalt zo een authentiek stukje koers in huis.


Waarom u volgende week woensdag absoluut naar de VRT moet komen

VRT-toren (c) Brusselnieuws

Kost het u enorm veel moeite om in de media te komen? Of lukt het gewoonweg niet? Zijn journalisten niet geïnteresseerd? Klinkt deze klaagzang u vertrouwd in de oren? Welnu, volgende week woensdag reikt de VRT ferm de hand aan de cultureel-erfgoedsector. Met, zoals dat zo mooi in het Engels klinkt, an offer you cannot refuse.


Lancering Folio met cultuurministersdebat

logo Folio

In een nokvolle Ter Arken-zaal in BOZAR hielden op 19 december zo’n dertigtal tijdschriften Folio boven de doopvont. Dat is een nieuw samenwerkingsverband tussen culturele, literaire en erfgoedtijdschriften. Ook faro | tijdschrift over cultureel erfgoed zet zijn schouders onder het initiatief. Voor de gelegenheid gingen drie Vlaamse cultuurministers met elkaar in gesprek. Sven Gatz, Luc Martens en Bert Anciaux gingen onder moderatie van Werner Trio (Klara) dieper in op het Vlaamse cultuurbeleid van vroeger, vandaag en morgen.


Maak mobiele museumapps met Google Open Gallery

Vanaf nu kan u ook mobiele apps bouwen via Google Open Gallery. Elf musea in Nederland, Frankrijk, Nigeria en Italie kregen de primeur. Samen met de medewerkers van Google ontwikkelden ze een app (voorlopig alleen beschikbaar voor Android) voor hun musea.


Groei als leidinggevende: deel uw ervaring!

Over leiderschap bestaan heel wat visies en theoretische modellen. Tegelijkertijd is leiderschap steeds maatwerk en daardoor een boeiende uitdaging. Zin om hierover ervaringen uit te wisselen met collega’s en nieuwe ideeën op te doen? Schrijf u dan snel in voor het FARO leiderschapstraject: de plaatsen zijn beperkt!


Uw toren is niet af! Het participatieve (stads-)museum

Participatieve tentoonstelling Uw toren is niet af in Mechelen

Hoe kan een stadsmuseum eigentijds zijn en écht een deel van de stad en de mensen worden? Dit is een vraag die (stads-)musea vandaag de dag meer dan ooit bezighoudt. Vandaar dat FARO samen met E-land van de Erfgoedcel Mechelen in 2015 start met het intervisietraject ‘Stadsmusea en hedendaagse stedelijkheid’.

Wat betekent het om een stadsmuseum te zijn? Hoe moeten we omgaan met een stedelijk weefsel dat beweegt en uitermate divers en verscheiden is? Is het mogelijk om zowel een hoog (toeristisch) publieksbereik te hebben als een diepgaande, lokale werking?


Praktijkvoorbeeld: Kaart en Huis in Brugge

Liefhebbers van huizengeschiedenis en cartografisch erfgoed zijn ongetwijfeld bekend met de website ‘Huizenonderzoek in Brugge’. Deze website heeft nu een grondige opfrisbeurt gekregen. Bovendien is ze uitgebreid met nieuw cartografisch materiaal en een aantal knappe interactieve toepassingen. Naar aanleiding van deze lancering, is er op 4 november ook een studiedag over het gebruik van geografisch historische erfgoeddata.


Collegagroep vrijwilligerswerk in de erfgoedsector: programma najaar 2014

Vrijwilligerswerk is belangrijk voor talloze erfgoedorganisaties. Tegelijk kruipt er heel wat tijd en energie in het uitbouwen van een hedendaags en motiverend vrijwilligersbeleid. Daarom start FARO in het najaar van 2014 een collegagroep over vrijwilligerswerk in erfgoedinstellingen. In deze collegagroep delen we ervaringen en behandelen we gemeenschappelijke vragen en uitdagingen.


Texture. Museum over Leie en Vlas uit de startblokken

Logo Texture

Begin oktober opende met veel feestgedruis in Kortrijk Texture, het Museum over Leie en Vlas. Na jaren van sluiting en inhoudelijke voorbereiding krijgt het oude Nationaal Vlasmuseum nu een tweede leven. Er is gekozen voor een nieuwe, betekenisvolle locatie en een verruimd museumconcept.


Komt dat zien, komt dat zien! Vernieuwde musea gaan opnieuw open

Campagnebeeld 'Hotel Taxandria'

Recent heropende in Hasselt het vernieuwde Jenevermuseum. Iets vroeger, op 11 september, opende in Turnhout Hotel Taxandria. En ondertussen gooide in Kortrijk Texture de deuren open, het vernieuwde “museum over Leie en Vlas”. In deze blogpost blikken we even achterom, naar Hotel Taxandria. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dat geen echt hotel, maar de nieuwe naam van de vernieuwde, permanente opstelling van het Turnhoutse Taxandriamuseum.


Vernieuwd Jenevermuseum opent

logo Jenevermuseum

Op zaterdag 20 september opende het vernieuwde Jenevermuseum na bijna een jaar sluiting terug de deuren. Het nieuwe museum belooft "een straf verhaal over onze nationale gedistilleerde drank te worden, met aandacht voor lichaam én geest," aldus het persbericht. Een feestelijk openingsweekend onderstreept het nieuwe museumconcept, de vernieuwde naam, huisstijl én logo.


Nieuwe museum in Kortrijk heet TEXTURE

TEXTURE

De nieuwe naam werd samen met het nieuwe logo afgelopen zondag bekendgemaakt ter gelegenheid van Open Wervendag. TEXTURE is de opvolger van het voormalige Vlasmuseum en opent begin oktober in een volledig gerenoveerd industrieel pand in de Kortrijkse binnenstad.

Lancering tabletproject '14-herd18'

De provinciegouverneur, de gedeputeerden en de provinciegriffier van West-Vlaanderen hebben het genoegen u en uw partner uit te nodigen naar de lancering van het Tabletproject '14-herd18' voor het secundair onderwijs.

Het doel van het educatief project is om leerkrachten en leerlingen aan de hand van een voorbereiding in de klas een overzicht te geven van wat er over WO I aanwezig is in de Westhoek en ze enthousiast te maken om een uitstap naar de Westhoek te plannen.

Lancering TRACKS

It is often easier to recognize that action is needed than to know where to start.

Zorg dragen voor je eigen archief en collectie is een uitdaging voor velen, niet in het minst omdat het als verplichting is ingeschreven in het Kunstendecreet. Maar ook wie niet gesubsidieerd wordt – professionals of amateurs - stellen zich vragen als: hoe bewaar je alles en wat moet je bewaren? Waar begin je eerst? En vooral: waarom zou ik zorg dragen voor m’n archief en collectie(s)?