safeguarding / behoud en beheer

Nieuw stappenplan helpt erfgoed in parochiekerken beheren

Het CRKC lanceert samen met de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen een stappenplan voor het waarderen, selecteren en herbestemmen van roerend religieus erfgoed in parochiekerken in Vlaanderen. In de context van het wijzigende parochielandschap zijn kerkbesturen steeds meer op zoek naar concreet advies bij het beheer van erfgoed in de parochiekerk. Het CRKC biedt hierop een antwoord in de vorm van een online stappenplan.

Het Bowet-getijdenboek (1410-1420) | Lezing

Het Bowet-getijdenboek (1410-1420): Brugse verluchte boeken voor de internationale marktafbeelding uit Bowet-handschrift

In de late middeleeuwen produceerde Brugge luxemanuscripten voor de internationale markt. Een bijzondere getuige van de vroege productie is het Bowet-getijdenboek. De Koning Boudewijnstichting kocht het in 2013 op een veiling bij Christie’s in Londen en gaf het daarna in depot aan de Openbare Bibliotheek Brugge.

Metaalrestaurator voor het autonome Provinciebedrijf Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant, Provincie Antwerpen

Functie
Functieomschrijving: 

De provincie Antwerpen is voortdurend op zoek naar enthousiaste en competente medewerkers. Hun kwaliteiten zijn belangrijker dan leeftijd, geslacht, etnische afkomst of handicap. Momenteel organiseren wij een selectieprocedure voor het autonome Provinciebedrijf Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant binnen het Departement Cultuur, gevestigd in het hartje van Antwerpen. We bieden een  voltijdse arbeidsovereenkomst (38u/week) voor bepaalde duur tot 31 december 2017 aan.

Na de selectie leggen we een wervingsreserve aan die gedurende 6 maanden geldig blijft.

Verhuis historische abdijbibliotheek Bornem van start

Eerder deze week is gestart met de verhuis van de abdijbibliotheek Bornem. Tienduizenden boeken verhuizen na jaren van voorbereiden en inpakken van de Sint-Bernardusabdij naar het Rijksarchief in Beveren in afwachting van de restauratie en renovatie van de abdij.


Academische vaardigheden voor restauratoren

Van restauratoren wordt in toenemende mate verwacht dat zij in staat zijn op een academisch verantwoorde wijze te communiceren over hun restauratiepraktijk en de onderzoeken die zij hebben uitgevoerd. Een van de middelen die hierbij ter beschikking staan is het schrijven van een artikel voor vakbladen, een conferentiemap, etc.

Anne-Cathérine Olbrechts

Anne-Cathérine Olbrechts
Voornaam: 
Anne-Cathérine
Naam: 
Olbrechts

Musea en emoties

Wat hebben musea en emoties nu met elkaar te maken?

Toegegeven, op het eerste gezicht weinig tot niets. Want musea golden (en gelden) als vanouds als ‘serieuze’ plekken, statige plaatsen waar ratio het hoogste goed was. Net als het vergroten van kennis over het verleden en de immer groter wordende natuurlijke en menselijke wereld. Met andere woorden: weinig ruimte voor dat ongrijpbare, enigszins twijfelachtige gegeven van het emotionele.

Historisch vensterglas. De herwaardering van het transparante

Deze studiedag wil de nood aan zorg voor pre-20e-eeuws vensterglas onder de aandacht brengen. Door de fragiliteit en de grote ‘onzichtbaarheid’ - want men kijkt er letterlijk doorheen - van helder vensterglas, gaat dit stuk erfgoed vaak verloren. Eeuwenoud glas dat de tand des tijds toch overleeft, wordt dikwijls vervangen door isolatieglas. En zelfs wanneer men oog heeft voor het historische uitzicht, is het nieuwe ‘antiek ogende’ glas niet steeds doordacht gekozen. Nochtans valt er nog enorm veel te leren over de historische glassoorten alsook over de toepassing ervan in de bouwkunst.

Klaar voor een calamiteit

Workshop collectiehulpverlening bij calamiteiten FARO en HELICON

Op 5 en 6 oktober organiseerde FARO een cursus collectiehulpverlening bij calamiteiten in het provinciale multidisciplinair opleidingscentrum voor professionele veiligheidstrainingen Campus Vesta te Ranst. Medewerkers uit archieven en musea werden klaargestoomd om de juiste eerste hulp op erfgoed uit te voeren in noodsituaties zoals wateroverlast, brandschade en bouwstof. De cursisten deelden hun ervaring met noodsituaties en werden ingeleid in de logistiek van het beredderen van calamiteiten.


Sportimonium opent Preservation Hall Victor Boin

Victor Boin

Sportimonium, het sport- en olympisch museum dat in 2004 in Hofstade van start ging, opende op donderdag 29 september een eigen, modern museumdepot. Jacques graaf Rogge, de erevoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, en Pierre-Olivier Beckers, de voorzitter van het Belgisch Olympisch Comité, knipten de lintjes door. Het nieuw depot met een oppervlakte van zo’n 1000 m² komt tegemoet aan een nijpende, jarenlange nood.


Vijfde jaargang vormingsreeks 'In goede handen' binnenkort van start

Op 24 oktober gaat voor de vijfde maal op rij de vormingsreeks 'In goede handen: erfgoed in depots' van start. In zes modules wordt grondig ingegaan op cruciale aspecten in het behoud en beheer van erfgoedcollecties. Tijdens de sessies wordt bijzondere aandacht besteed aan praktijkwerk in erfgoeddepots. 'In goede handen' is gericht op een doelpubliek met praktijkervaring in erfgoedbeheer: medewerkers van musea, erfgoedinstellingen en -verenigingen. Elke module duurt een volledige dag en is gewijd aan één specifiek thema. U kunt zowel de volledige vormingsreeks als afzonderlijke modules volgen. Inschrijven is nog steeds mogelijk. Meer info over de verschillende modules, de prijs en de manier van inschrijven vindt u terug op de website depotwijzer.be.


Verkleurd. En dan? | Een Socratisch gesprek

Vooral sinds de ‘cleaning controversy’, over het verantwoord verwijderen van vergeelde vernissen door de National Gallery na de Tweede Wereldoorlog, wordt nog vaak gevraagd: hoe mag een object behandeld worden en wat is een acceptabel resultaat? Kleur en verkleuring spelen bij zulke discussies een grote rol. Welke kleur is de goede na een restauratie? Wat is een goede interpretatie van kleur? Dus wat is een goede restauratie wat betreft kleur?

Architectural Painting in the 16th and 17th century

Museum Mayer van den Bergh organiseert op maandag 10 oktober een internationaal colloquium in het kader van de lopende tentoonstelling ‘Goddelijke interieurs’ – ‘Divine Interiors’. Het thema van dit colloquium is 'Architectural painting in the 16th and 17th century'

Programma

8.45 uur: Registration and coffee

9.30 uur: Welcome by Dr. Claire Baisier, director Museum Mayer van den Bergh

Morning session
Chair: Prof. em. Dr. Hans Vlieghe, Centrum Rubenianum

Najaarssymposium Textielcommissie.nl 2016

De mogelijkheid om kleren machinaal te vervaardigen zorgt in de 19e eeuw voor de opkomst van een grandioze industrie. Kleding wordt vanaf dan steeds massaler geproduceerd, in een gestandaardiseerde vorm. Met confectie is voor ons allemaal een actuele look bereikbaar. De branche verschaft wereldwijd bovendien werkgelegenheid aan 60 miljoen mensen. De keerzijde: grootschalige fabricage gaat gepaard met milieuvervuiling en de uitbuiting van werknemers. Steeds meer initiatieven in deze sector richten zich op duurzaamheid.

Een calamiteit in uw collectie! Wat nu gedaan? Hands-onworkshop voor collectiebeheerders

Stel: als gevolg van een calamiteit zijn verschillende objecten gevallen, gebroken, vochtig of doornat geworden of bedekt met een laag stof of roet. Eenmaal de calamiteit onder controle, is het aan de collectiebeheerder(s) om de eerste schade vast te stellen en de al of niet beschadigde collectieonderdelen in veiligheid te brengen. Op 5 en 6 oktober organiseert FARO, i.s.m. Helicon Conservation Support, een tweedaagse hands-onworkshop collectiehulpverlening of CHV voor collectiebeheerders in de provinciale brandweerschool op Campus VESTA te Ranst.


Conservatie: minimale interventies

Tijdens dag 7, de laatste dag van de summer school, gaf Kristel De Vis, onderzoeker en docent aan de Universiteit Antwerpen, meer uitleg over de onderzoekstechniek ‘Benchmarking’. Deze techniek kan toegepast worden voor verschillende doeleinden maar is vooral interessant wanneer er samengewerkt wordt in team en er een objectieve evaluatie moet uitgevoerd worden.


Conservatie: onderzoek en demonstraties

Na een druk weekend tekenden de deelnemers aan de summer school op maandag terug present voor een nieuwe reeks lessen aan de Universiteit Antwerpen. Dag 6 begon met de lezing van Jan Callier, docent van de Universiteit Antwerpen, over het fotograferen van museale objecten. Er werd ingegaan op vragen zoals hoe best een setup te maken met de juiste lichtbronnen, het gebruik van een kleurenschaal en het toepassen van de ABCD-blokjes. Er werd ook een introductie gegeven over de verschillende onderzoekstechnieken zoals ir- en uv-fotografie.


Op weekenduitstap

Tijdens de summer school 'Etnographic collections, preservation, research and conservation' stonden tijdens het weekend ook enkele studiebezoeken op het programma. Zaterdag werd een bezoek gebracht aan het MAS en Katoennatie, beide in Antwerpen. Chris Lauwers, curator van de collectie Azië van het MAS, gaf ons een introductie over het gebouw en het ontwerp. Op korte tijd groeide het MAS uit tot het icoon van Antwerpen. Het museum heeft een ‘boulevard’ en een open kijkdepot dat vrij kan bezocht worden, waardoor het museum een meer publieke uitstraling krijgt.


Materiaalkunde en onderzoek

Dag 3 begon met de les van Olivier Schalm, onderzoeker en lesgever in conservatiestudies aan de Universiteit van Antwerpen, over het identificeren en examineren van materialen. Hij gaf aan dat met het blote oog reeds veel kan onderzocht worden maar dat deze methode ook zijn limieten heeft. Na een korte introductie over golflengtes en zichtbaar licht, werden x-stralen en de onderzoekstechniek XRF uitgelegd via een casestudy.


Preventieve conservatie en depotwerking

Dag 2 van de summer school was gewijd aan ‘Preventieve conservatie en depotwerking’. Martijn De Ruijter, werkend in het Nationaal Museum van Wereldculturen en lesgever in collectiemanagement in de Reinwardt Academie, gaf een introductie over preventieve conservatie van etnografische objecten in musea. Hij begon met de potentiële risico’s, namelijk de tien schadefactoren. Hij gaf voorbeelden van interessante handreikingen zoals ‘Benchmarks in collection care 2.0.’en ‘Re-ORG’ en lichtte deze kort toe.


Het startschot is gegeven

Dag 1, met als thema 'Bewustzijn, context en waarden', begon met een kennismakingsronde in de binnentuin van de school. Hierna nam Carolien van der Star ons op sleeptouw en kregen we een rondleiding door het gebouw en de verschillende ateliers. Het gebouw zelf werd historisch gekaderd en elk atelier werd kort voorgesteld. 


Aftellen naar de summer school!

De laatste dag voor de start van de summer school werden alle objecten uitgepakt en geselecteerd voor de participanten. Bedoeling is om in duo hands-on aan twee objecten te werken en theorie om te zetten in praktijk. Op het einde van de summer school zal elk groepje een presentatie geven en een verslag indienen.

Op de foto: docenten discussiëren over de objecten voor de deelnemers

Lees hier alle blogberichten van Julie Lambrechts over de summer school.


Summer school 'Ethnographic collections, preservation, research and conservation'

Van 24 tot en met 30 augustus liep in Antwerpen de summer school ‘Etnographic collections, preservation, research and conservation'. Deze summer school werd georganiseerd door de opleiding Conservatie-Restauratie (Faculteit Ontwerpwetenschappen) van de Universiteit Antwerpen en kwam tot stand in samenwerking met Etnocoll, het platform van Belgische instellingen met een etnografische en niet-Europese collectie, gefaciliteerd door de Koning Boudewijnstichting en FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. FARO-medewerker Julie Lambrechts bracht dagelijks verslag uit.


Bijzonder transport van 'Goden op de Olympusberg'

'Goden op de Olympusberg'

Eind augustus vond er in de Antwerpse binnenstad een heel bijzonder transport plaats. Het enorme plafondschilderij 'Goden op de Olympusberg' keerde terug naar zijn oorspronkelijke locatie, het erfgoedhuis Den Wolsack. Met een oppervlakte van 65m² is dit het grootste plafondschilderij op doek van in land.


Onderschat nooit de waarde van studieobjecten

In de 19e eeuw nam de interesse in wetenschap en educatie in Amerika en Europa een hoge vlucht. Nieuwe musea werden gebouwd en opengesteld voor het publiek. De interesse in collecties over wetenschap en natuurkunde groeide.