Vlaamse Cultuurprijs Cultureel Roerend Erfgoed 2015 voor Red Star Line Museum

Tijdens het Groot Onderhoud in Antwerpen heeft minister van Cultuur Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs Cultureel Roerend Erfgoed 2015 overhandigd aan het Red Star Line Museum. Aan deze prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden en een kunstwerk van Philip Aguirre.

Het Red Star Line Museum opende zijn deuren op 28 september 2013 in Antwerpen. Tussen 1873 en 1934 reisden vanuit dit havengebouw aan de Schelde ongeveer 2 miljoen migranten met de Belgische rederij Red Star Line naar een nieuw leven in Noord-Amerika. Als themamuseum over migratie en mobiliteit zet het museum in op minder gekend cultureel erfgoed en kaart het een gevoelig, complex, maar brandend actueel thema aan.

“Een van mijn doelstellingen is ons cultureel erfgoed aantrekkelijker te maken voor meer mensen, ook van diverse origine. In een tijd waarin migratie weer volop de geesten van iedereen beroert, slaagt het Red Star Line Museum erin om via de Vlaamse geschiedenis van emigratie naar Amerika bij de bezoeker duidelijk te maken wat het betekent om zijn hebben en houden achter te laten om in den vreemde een nieuwe toekomst uit te bouwen”, zegt Vlaams minister van Cultuur, Sven Gatz.

Het museum verdient erkenning voor de innovatieve scenografie waarbij roerend erfgoed (materiële relicten en documentair erfgoed), biografisch erfgoed (persoonlijke verhalen en getuigenissen) en onroerend erfgoed (de loodsen van de scheepvaartmaatschappij als unieke historische locatie) op een buitengewone manier worden vervlochten. Het resultaat is een toegankelijke, belevingsgerichte presentatie die betrokkenheid en een boeiende historische context biedt.

Deze jonge erfgoedinstelling legt mooie resultaten voor ondanks de moeilijke tijden voor de toeristische sector. Sinds de opening kreeg het museum ruim 450.000 bezoekers over de vloer, waarvan 130.000 het afgelopen jaar.

Het Red Star Line Museum werd eerder al bekroond met o.a. de publieksprijs Museumprijs 2014, de Wablieftprijs 2014 en kreeg een eervolle vermelding tijdens de European Museum of the Year Award in 2015. Vorig jaar ontving het museum eveneens het 'kwaliteitslabel erkend museum 2015'. De jury onderstreept “de exemplarische werking en de innovatieve aanpak “.

Het museum getuigt van internationale uitstraling. Eerder dit jaar werd de gastexpo ‘Via Antwerp. The Road to Ellis Island’ op touw gezet via een internationaal samenwerkingsverband. Van 14 oktober 2016 tot 23 april 2017 worden de Red Star Line cruises onder de aandacht gebracht in de tijdelijke gratis expo 'Cruise Away'.

Cultuurprijzen Vlaanderen 2015

Op voorzet van een jury van deskundigen lauwert de Vlaamse minister van Cultuur een persoon of organisatie die het voorbije seizoen een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. De Cultuurprijzen Vlaanderen maken de laureaat bekend op een belangrijk evenement van de sector waarbij zowel de sector als de winnaar aandacht en waardering krijgen. Aan een Cultuurprijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Voor de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje ‘La ultima isla’ van Philip Aguirre.

Meer info: www.cultuurprijzen.be, #cultuurprijzen, @deptCJSM

Het Groot Onderhoud is een jaarlijkse bijeenkomst die plaatsvindt op 11 oktober, in het auditorium van de KBC-toren in Antwerpen en wordt georganiseerd door FARO, het Vlaamse steunpunt voor cultureel erfgoed. Motto dit jaar is 'Ontwikkelaar, ondernemer of expert: de nieuwe 'erfgoedstiel''. Meer info: www.hetgrootonderhoud.be

Foto: Mirjam Devriendt

cultuurprijzen