Stad Sint-Niklaas neemt huis Janssens onder handen

Huis Janssens (c) Waas Erfgoed

Huis Janssens in de Zamanstraat, op een steenworp van de grootste markt van het land, is de thuisbasis van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas. Die werd opgericht in 1861 en is vandaag (naar eigen zeggen) de oudste geschiedkundige kring van Vlaanderen. In het najaar start de buitenrestauratie van het 19e-eeuwse herenhuis. Dat betekent dat de hele collectie tijdelijk moet verhuizen en zowel de inrichting als de functie van het pand kan herdacht worden. Een uitdaging, zoals dat heet.


Erfgoedbank Brussel van en voor Brusselaars

De eerste online erfgoedbank van en voor Brusselaars is een feit. Met de erfgoedbank wil de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), initiatiefnemer van het project, materiaal dat niet wordt bewaard in archieven of musea verzekeren van een digitale toekomst. Gisteren, donderdag, werd de erfgoedbank feestelijk gelanceerd in de Abdij van Dielegem (Jette) door Pascal Smet, collegelid van de VGC bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Stedelijk Beleid.

Andy Mink sluit zich aan bij lesgevers Winter School Archives & Education

Andy Mink, Vice-President van Educatie voor het National Humanities Center (Verenigde Staten) heeft zich aangesloten bij de lesgevers van de Winter School Archives & Education. Hij zal onder andere een vorming geven over het Open Education Resources Commons platform (OER). De inschrijvingen voor de Winter School, van maandag 30 januari tot en met vrijdag 3 februari 2017 in Ieper lopen goed.


Het aanpakken van armoede door middel van erfgoed: naar een raamwerk voor gemeenschapsmusea | Conferentie

Hoe kunnen cultureel-erfgoedorganisaties op een duurzame manier helpen bij het aanpakken van armoede? Hoe kunnen ze sterkere banden ontwikkelen met het armoedebeleid? Op deze vragen bestaat geen allesomvattend antwoord. Wel bestaan er concepten die hun waarde in de praktijk hebben bewezen.


Leestip | Geefgedrag in Nederland

René Bekkers (c) Arnaud Ghys - KBS

Journalist en hoofdredacteur van Apache.be Karl van den Broeck kwam op 6 juni naar het eerste deel van het drielige colloquium ‘Geven voor erfgoed en cultuur’. Naar aanleiding van de op handen zijnde subsidieronde in de kunstensector publiceerde hij zopas een interessant artikel, waarin hij de bijdrage van René Bekkers op dat colloquium uitdiept.


Karrenmuseum Essen behaalt regionale erkenning

Het provinciebestuur Antwerpen heeft het Karrenmuseum Essen erkend als 'regionaal museum'. Hiermee bekroont de provincie de jarenlange en volgehouden inzet van dit museum, dat is gelegen in het uitertste noorden van het land.


Filmpje toont schilderijrestauratie in detail

Conservatie-aficionado’s zullen het ongetwijfeld zeer warm krijgen bij het bekijken van onderstaande video van het Museum voor Schone Kunsten in Boston. In de video toont de restauratrice van het museum in detail hoe ze het vernis op het schilderij Huizen in Auvers van Vincent Van Gogh reinigt. De “gunk” ofwel smurrie komt van vorige reinigingen en bevat lakresiduen, resten van was en katoenvezels.


Is Snapchat iets voor archief en bibliotheek?

Snapchat is momenteel de snelst groeiende socialemediatool, wat maakt dat deze app heel wat in zijn mars heeft als communicatiemiddel. Maar geldt dit ook voor bibliotheek en archief? Informatie Professional, een vakblad voor informatiewerkers, zocht het uit.


Marketingstrategie Toerisme Vlaanderen 2016-2020

cover Marketingstrategie 16-20

De voorbije weken hield Toerisme Vlaanderen op verschillende plekken in het land een roadshow. De bedoeling? De stakeholders van de organisatie informeren over de nieuwe marketingstrategie. Tijdens die ontmoeting werd de marketingstrategie 2016-2020 toegelicht in een plenaire sessie en daarna verder verdiept in drie parallelle themasessies (‘Iedereen verdient vakantie’, ‘Vlaamse Meesters’ en ‘Vlaanderen toonaangevend op de internationale associatie-markt’). Zowel de marketingstrategie zelf als de presentaties staan nu online. Interessante lectuur, vooral omdat de erfgoedsector er met naam en toenaam wordt vernoemd.


Impulsen voor erfgoed in Limburg: provincie Limburg subsidieert zestien projecten

Het Limburgs provinciebestuur heeft besloten om zestien erfgoedprojecten een subsidie toe te kennen, goed voor een totaalbedrag van 133.250 euro. Via deze subsidies wil het provinciebestuur het Limburgse erfgoed nieuwe impulsen geven en het belang ervan aanstippen. Gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens: “Limburg is rijk aan erfgoed. We vinden het belangrijk om lokale organisaties in de provincie een financiële ondersteuning te geven om erfgoed op een creatieve en inspirerende manier toegankelijk te maken.