Website familienaam.be in een nieuw kleedje

Bezig met een eerste verkennend genealogisch onderzoek? Of gewoon nieuwsgierig naar hoeveel naamgenoten er in België leven en in welke regio's ze zich situeren? Neem dan eens een kijkje op familienaam.be, de recent volledig vernieuwde website voor het opzoeken van familienamen.

Familienaam.be kreeg een update en een nieuw kleedje aangemeten. Nu zijn via deze website de gegevens uit het Belgisch bevolkingsregister van 2008 raadpleegbaar naast deze van 1998. U kan dus vergelijken hoe het aantal naamgenoten in België evolueerde tussen 1998 en 2008. Als toemaatje kan u zelfs de kleur van de kaart kiezen.

De cartografische tool werd verfijnd, zodat er gemakkelijker per gemeente kan gezien worden hoeveel naamgenoten er wonen, ook in relatieve aantallen, via procenten ten opzichte van de totale bevolking.

Hiermee is de eerste fase van de vernieuwing van de website voltooid. In een volgende stap is het de bedoeling om de website uit te breiden met het familienamenwoordenboek van dr. Frans Debrabandere. Op die manier zullen de bezoekers van familienaam.be zowel de verspreiding van een familienaam in België als de betekenis ervan kunnen opzoeken.

Familienaam.be is een initiatief van professor Ann Marynissen en haar echtgenoot Paul Bijnens, in samenwerking met Familiekunde Vlaanderen.