Twee publicaties leggen digitaal erfgoed onder de loep

Tijdens de Week van het Digitaal Erfgoed werden in Nederland twee nieuwe publicaties voorgesteld, die allebei focussen op digitaal erfgoed. Marco de Niet en Gerhard-Jan Nauta (beiden werkzaam bij DEN), schetsen in De Digitale Feiten een beeld van de recente trends in het Nederlandse digitale erfgoed. Gaby Wijers (LIMA) en Hannah Bosma (CCDD) publiceerden Born digital cultureel erfgoed is bedreigd erfgoed, over de problematiek van digitaal gecreëerd erfgoed.

Born digital cultureel erfgoed is bedreigd erfgoed

Born digital cultureel erfgoed is bedreigd erfgoed. Het is digitaal gecreëerd en heeft geen analoog equivalent. Door de snel veranderende technologie en door het feit dat ICT vaak op maat wordt gebruikt (bijvoorbeeld bij digitale kunst) is dit type erfgoed extra kwetsbaar. Hard- en software verouderen in snel tempo en raken op termijn in onbruik, zodat het erfgoed niet meer geraadpleegd of hergebruikt kan worden. Deze problematiek speelt binnen alle domeinen van de culturele sector. Het serieus nemen van de digitale duurzaamheidsproblematiek is daarom essentieel voor het toekomstig rendement van culturele instellingen.

Met deze problematiek in het achterhoofd startten de Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) en de Culturele Coalitie Digitale Duurzaamheid (CCDD) in samenwerking met LIMA en het Nederlandse ministerie van OCW een onderzoeksproject naar de stand van zaken van duurzame toegankelijkheid van born digital erfgoed binnen de domeinen kunst, film, fotografie en architectuur(design). In Born digital cultureel erfgoed is bedreigd erfgoed. Op weg naar een generieke workflow voor born digital erfgoed (Gaby Wijers en Hannah Bosma) vindt u een weerslag van dit onderzoeksproject. De onderzoekers spreken zich uit over onder andere gespecialiseerde e-depots, de functies van een kenniscentrum en –netwerk en over de lacunes in de born digital erfgoedcollectie Nederland. De aanbevelingen voor verder onderzoek en projecten geven een goed beeld van de toekomstplannen van de CCDD.

Meer informatie? Klik hier

De Digitale Feiten

Tussen 2008 en 2014 vonden, in België maar ook in Nederland, drie Europese onderzoeken plaats die de ontwikkelingen rond digitaal erfgoed duiden: NUMERIC en ENUMERATE 1 & 2. De Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) geeft met de nieuwe publicatie De Digitale Feiten. Trends in digitaal erfgoed sinds 2008 (Marco de Niet en Gerhard Jan Nauta) nu inzicht in de recente trends in het Nederlandse digitale erfgoed. Ze doet dit aan de hand van statistische gegevens van ca. 150 Nederlandse erfgoedinstellingen die deelnamen aan de onderzoeken.

Deze nieuwe publicatie gaat in op vraagstukken zoals ‘Met welke snelheid groeien de digitale erfgoedcollecties in Nederland?’, ‘Wat wordt er gedaan om de bruikbaarheid van ons digitaal erfgoed voor toekomstige generaties veilig te stellen?’ en ‘Welke financiële middelen kunnen we relateren aan de zorg voor digitale collecties?’. Naast opvallende trends gaat DEN ook in op het belang van kwantitatief onderzoek voor het erfgoedveld en de methodiek van het Europese onderzoek.

Meer informatie? De gratis publicatie kan aangevraagd worden bij DEN via communicatie@den.nl. Voor meer informatie over de publicatie kunt u DEN op hetzelfde mailadres bereiken.

digitaal erfgoed
digital born