Tik Tak, Erfgoeddag, ethiek & digitalisering. Lentenummer faro presenteert waaier erfgoedonderwerpen

Diversiteit troef in het lentenummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed. Zo schreef Ilse Ghekiere een bijdrage over Tik Tak, het eerste peuterprogramma op televisie dat inmiddels als erfgoed een tweede leven leidt in de educatieve sector. Lieven de Visch bericht over hoe men in Brugge verleden jaar de 500e verjaardag van volkscafé Vlissinghe gevierd heeft en hoe dat jubileum tot een duurzame erfgoedwerking is uitgegroeid.

Aan de hand van een intercultureel project over geboorterituelen in Brussel blikt Katrijn D’hamers samen met de projectpartners vooruit op de Erfgoeddag van dit jaar met als thema rituelen. In de rubriek Ten voeten uit getuigt Leo van den Berg, de jonge directeur van het Karrenmuseum in Essen, over zijn passie en inzet voor het erfgoed van karren, wagens en rijtuigen.

Roel Daenen maakt het bilan van het jaarlijkse sectormoment Groot Onderhoud van het najaar 2015 met als centrale vraag ‘Hoe zal het cultureel-erfgoedbeleid van morgen er uitzien?’ Jacqueline Van Leeuwen gaat in op een nieuwe visie op vorming in de erfgoedsector, terwijl Guy Tilkin van kasteel Alden Biesen twee Europese projecten voorstelt over competentiegerichte nascholing voor cultureel-erfgoedwerkers. Nele Gabriëls en Bruno Vandermeulen van het digitale labo van de KU Leuven schreven een bijdrage over de kansen en de meerwaarde die hoogtechnologische digitalisering van documentair erfgoed biedt.

Ook het immateriële erfgoed krijgt in dit nummer de nodige aandacht. Luc Rombouts en Rob Belemans beschrijven de borgingspraktijk van de Vlaamse beiaardier, die op allerlei manieren proberen om de maatschappelijke rol van hun instrument te actualiseren en te verbreden. Marc Jacobs schreef naar aanleiding van de recente ontwikkelingen tijdens de tiende Comitévergadering van de Unesco-conventie 2003 een bijdrage over de ethische principes voor het borgend omgaan met immaterieel erfgoed, die op het internationale forum stilaan uitgekristalliseerd beginnen raken.

U kunt faro online lezen, via ons ISSUU-account.

faro?

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw.

faro verschijnt viermaal per jaar (maart, juni, september en december), telt gemiddeld 60 pagina’s en richt zich tot het brede cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen (archieven, bewaarbibliotheken, documentatiecentra, erfgoedcellen, erfgoedverenigingen, musea, sector volkscultuur …) en iedereen die van ver of nabij daarmee te maken heeft (overheden, pers, media, bibliotheken, scholen …).

faro wil via bijdragen tot de verspreiding van kennis en praktijkervaring op het vlak van roerend en immaterieel cultureel erfgoed en de cultuur van alledag.

faro bestellen kan online of via het telefoonnummer 02 213 10 64. Losse nummers kosten 8 euro, een jaarabonnement (vier nummers) kost 25 euro.