Tijdschrift Volkskunde op zoek naar bijdragen over immaterieel erfgoed en diversiteit

De redactie van Volkskunde staat open voor wetenschappelijke artikelen en of essays die aandacht vragen voor nieuwe en verrassende vormen van immaterieel erfgoed en voor de dragers van dit erfgoed. Ook voorstellen en casestudies inzake de noodzaak van een goede borging en bescherming van dergelijke cultuuruitingen zijn welkom. Eveneens prikkelende analyses van de wijze waarop de UNESCO-benadering zelf al dan niet voldoende inzet op een open en divers erfgoedlandschap. Biedt de UNESCO met andere woorden voldoende kansen voor diverse gemeenschappen om zich te verbinden met het erfgoedverhaal of blijft een Westerse en dus beperkte invulling van omgaan met erfgoed en cultuur een moeilijk te doorbreken praktijk?

Anno 2014 is het zoeken naar duurzaam samenleven met respect en waardering voor culturele én maatschappelijke diversiteit meer dan ooit aan de orde. Immaterieel cultureel erfgoed is volgens de UNESCO een bijzonder waardevolle bron van deze diversiteit. Op zoek gaan naar wat mensen met elkaar verbindt en hierbij het rijke palet aan immaterieel erfgoeduitingen en gemeenschappen een platform bieden, is meer dan ooit van belang. Dit betekent alvast dat zaken die buiten de traditionele volkskundige canon vallen een plek kunnen krijgen in dit immaterieel erfgoedverhaal. Dus niet alleen processies, stoeten of andere zaken die samenhangen met de traditionele plattelandscultuur maar ook vormen van stadscultuur, jongerencultuur of cultuuruitingen van nieuwe etnische groepen, waarvan de dragers zich mogelijk niet onmiddellijk voelen aangetrokken tot het immaterieel erfgoeddiscours van UNESCO. Welke cultuuruitingen en -gemeenschappen voelen zich dus aangesproken door deze focus op diversiteit in het erfgoedverhaal? Hoe kunnen ook erg diverse vormen van cultuur een plaats krijgen in het immaterieel erfgoedbeleid in Nederland en in Vlaanderen? Wat kunnen drijfveren en drempels zijn? Een voorbeeld als de dovencultuur is inmiddels al ingeschreven op de Vlaamse inventaris.

Voor deze speciale aflevering van Volkskunde over diversiteit en immaterieel erfgoed kunnen de abstracts tot 1 februari 2015 worden ingezonden naar redactie@volkskunde.be, waaruit de gastredactie een keuze zal maken. De deadline voor de in te sturen artikelen is 1 juni 2015, de artikelen zullen worden beoordeeld in een peer review procedure. Het nummer zal verschijnen in december 2015.

De gastredactie: Jorijn Neyrinck, Joke Vandenabeele, Albert van der Zeijden