Projectoproep geeft inhoud aan Cultureel Samenwerkingsakkoord

In 2012 hebben de Vlaamse en de Franse Gemeenschap een Cultureel Samenwerkingsakkoord afgesloten. Het akkoord sloot aan bij een prille dynamiek om over de wederzijdse taal- en cultuurgrenzen te kijken, uitwisselingen op te zetten en meer samen te werken. Ministers Sven Gatz en Joëlle Milquet zijn vastbesloten dit bilateraal akkoord geen dode letter te laten blijven en lanceerden daarom een projectoproep.

Ministers Gatz en Milquet willen met deze projectoproep investeren in 'cultureel zaaigoed', om tussen organisaties aan beide kanten van de taalgrens sterke samenwerkingen te laten ontstaan in de brede cultuursector. Met de projectoproep 2016 krijgen culturele actoren uit de kunstenwereld, de erfgoedsector, het bibliotheekwezen of het sociaal-cultureel werk de kans om een projectvoorstel in te dienen.

Om in aanmerking te komen voor een toelage moet een samenwerkingsverband worden opgezet van twee of meerdere culturele organisaties, waarvan minstens één organisatie uit elke Gemeenschap afkomstig is. Het moet om nieuwe samenwerkingen gaan of om projecten die reeds bestaande partnerschappen een meerwaarde geven. De deadline voor de indiening van projectvoorstellen is 15 januari 2016. De goedgekeurde projecten zullen ondersteund worden met 5.000 euro (2.500 euro per gemeenschap) of 10.000 euro (5.000 euro per gemeenschap). Het Samenwerkingsplatform, dat werd opgericht om de uitvoering van het Cultureel Akkoord te begeleiden, zal de projectaanvragen beoordelen.

Ieder jaar zal ook één groter project ondersteund worden door beide gemeenschappen. Dit jaar valt die eer te beurt aan Flagey, dat door de ministers een schoolvoorbeeld van kruisbestuiving tussen de twee gemeenschappen wordt genoemd. Om die reden vond de aftrap voor de projectoproep ook plaats in het voormalige omroepgebouw. Kunstencentrum Flagey heeft de samenwerking tussen de twee gemeenschappen tot de kern van zijn artistieke werking en creatief proces gemaakt. Zo ook in hun project ‘Sharing is Caring’ waarbij digitale kunst geïntroduceerd wordt bij het publiek (en/of de kunstenaars) van morgen.

Naast het ondersteunen van initiatieven in de cultuursector, zet het Samenwerkingsakkoord in op overleg en samenwerking tussen de twee gemeenschappen in dossiers zoals de gereglementeerde boekenprijs, het kunstenaarsstatuut, de tax shelter, de filmkeuring of de UNESCO-conventies.

Tegelijk wordt voor 2016 een uitwisselingsprogramma tussen de cultuuradministraties in de steigers gezet, om beter elkaars organisatie, regelgeving en beleidssector te leren kennen.

Meer informatie vindt u hier.

Bron: persbericht