Nederlandse Culturele Coalitie Digitale Duurzaamheid stelt Strategische Agenda voor

Op dinsdag 5 juni 2012 heeft de Nederlandse Culturele Coalitie Digitale Duurzaamheid (CCDD) haar Strategisch Agenda voorgesteld tijdens de bijeenkomst 'Digitale collecties voor de eeuwigheid?' in Den Haag. De voorstelling vond plaats onder het motto: 'Het is niet vanzelfsprekend dat digitale culturele data voor de toekomst behouden blijft. De CCDD stimuleert de Nederlandse erfgoedinstellingen zich te beraden op de organisatie van digitale duurzaamheid in de culturele sector.'

De CCDD is een netwerkverband van professionele culturele instellingen die in Nederland duurzame toegankelijkheid in de culturele sector vorm gaan geven en dienen als aanspreekpunt voor beleidsmakers en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD).

Strategische Agenda
In de Strategische Agenda heeft de CCDD vastgelegd welke concrete acties zij op de korte- en op de lange termijn wil ondernemen om de duurzame toegankelijkheid van gedigitaliseerd en digital-born erfgoed op de kaart te zetten. De zes kernpunten uit de Strategische Agenda zijn:

  • lobby overheden
  • relaties onderhouden
  • bewustwording
  • beleidsmatige inbedding
  • samenwerking
  • onderzoek initiëren


De CCDD wil met haar Agenda de problematiek van de digitale duurzaamheid zichtbaar maken en inbedden in het beleid, zowel het politieke beleid als het beleid van de erfgoedinstellingen zelf. Sandra de Hamer (directeur van EYE Film Instituut Nederland en voorzitter van de CCDD) benadrukte tijdens de voorstelling dan ook dat bewustwording het sleutelelement in de acties is. Deze bewustwording dient niet alleen plaats te vinden buiten de Nederlandse erfgoedinstellingen, maar ook er binnen.

Eigen verantwoordelijkheid
In de publicatie van de Strategische Agenda wordt dan ook uitgebreid aandacht besteed aan de verantwoordelijkheden van de erfgoedinstellingen zelf. Het is ook in Nederland voor veel instellingen nog niet vanzelfsprekend dat zij in hun beleidsplannen aandacht besteden aan de strategische waarde van ICT, digitalisering, digitale dienstverlening en duurzame toegankelijk. De CCDD wil hen stimuleren om dit meer te doen. Voor de financiering van de digitale duurzaamheid wordt steeds meer naar een samenwerking tussen instellingen gekeken:

"De grootste uitdaging voor de erfgoedsector ligt momenteel in het realiseren van kostendekkende langdurige opslag en toegang van digitale informatie. Het is niet waarschijnlijk dat het publiek een omvangrijke financiële bijdrage gaat leveren en de rol van de overheid zal veelal slechts kaderscheppend zijn (bijvoorbeeld verbetering van de auteursrechterlijke inkadering van digitale dienstverlening in het publieke domein) en mogelijk (tijdelijk) financieel ondersteunend.

Het is dus vooral aan de sector zelf om met oplossingen te komen voor de financiering van duurzame toegankelijkheid. Bij voorkeur gebeurt dit niet ad hoc en per situatie. Dat is efficiënt en dus nodeloos kostbaar."

Als resultaat van de samenwerking denkt men aan de gemeenschappelijke voorziening van een e-depot en aanverwante diensten. Ook voor kennisopbouw en deskundigheidsbevordering vindt de CCDD een nauwe samenwerking tussen erfgoedinstellingen onontbeerlijk. Verder noopt het grote aanbod van digitale materiaal tot een herziening van het selectiebeleid. Het selectieproces dient zo dicht mogelijk op het creatieproces van het born digital materiaal aan te sluiten, en ook hierover is afstemming noodzakelijk tussen de verschillende instellingen.

Naast de voostelling van de Strategische Agenda waren er tijdens de bijeenkomst verder presentaties over verschillende aspecten van digitale duurzaamheid door Gaby Wijers (Hoofd Collecties, NiMk), Laurents Sesink (Hoofd Infrastructuur ICT, DANS) en Judith van Gent (Teamleider Documentatie, Amsterdam Museum).

De Strategische Agenda van de CCDD is in magazine-vorm gepubliceerd en digitaal beschikbaar als PDF.

Bron: PACKED