Modulair vormingstraject Erfgoed en zaken versterkt zakelijke competenties van erfgoedwerkers

Beeld Erfgoed en Zaken

De verzakelijking en de vermarkting in de cultureel-erfgoedsector winnen steeds meer terrein. Maar welke impact hebben ze op het management van de organisaties? In de allereerste plaats stijgen de eisen en verwachtingen ten aanzien van de zakelijke kennis en inzichten van de medewerkers. Van hen wordt verwacht dat ze ‘cultureel ondernemers’ en goede bestuurders worden (of zijn). Maar hebben ze daartoe wel de juiste competenties? Als steunpunt houdt FARO de vinger aan de pols en ijveren we om de zakelijke competenties van de (zowel beginnende als de meer ervaren) erfgoedprofessionals te versterken. Daartoe starten we ‘Erfgoed en zaken’, een modulair vormingstraject.

Toegegeven, er bestaat al heel wat aanbod van opleidingen. Maar vaak is dit duur en niet of onvoldoende afgestemd op de behoeftes van de cultureel-erfgoedwerkers. Om het programma af te stemmen op de vragen en noden zijn we eerst te rade gegaan bij een aantal sleutelspelers binnen het onderwijsveld en de economische wereld. En hun visie en goede raad hebben we in dit aanbod verwerkt. We laten ons voor dit traject ook begeleiden door een adviesgroep, waarvan zowel experts uit onze eigen sector, uit de privésector en uit de onderwijswereld deel uitmaken. Deze groep zal na afloop het traject evalueren en aangeven hoe we het verder en beter kunnen ontwikkelen.

Wat?

We wilden ‘Erfgoed en zaken’ zoveel mogelijk afstemmen op maat van de cultureel-erfgoedsector. Elk van de sessies bestaat dan ook uit een evenwichtige mix tussen theorie en praktijk, met veel voorbeelden en getuigenissen. Deelnemers worden uitgenodigd om met oefeningen de nieuwe inzichten in de eigen praktijk toe te passen én de ervaringen te delen met collega’s. De meeste sessies zijn dan ook opgevat als interactieve workshops – handen uit de mouwen dus. We gingen bij de selectie van de docenten ook na in hoeverre ze vertrouwd zijn met de cultureel-erfgoedsector.

Elke sessie levert – naast kennis, inzicht, netwerking en praktijk –  ook een competentiedocument op. Daartoe werken we, zoals voor elke FARO-opleiding, met het OSCAR-systeem (www.oscaronline.be). Dat helpt deelnemers om inzicht te verwerven op de competenties die ze ontwikkelen doorheen het volgen van vormingen.

Naast deze initiële modules voorzien we onder het label ‘Erfgoed en zaken’ in de toekomst ook meer gespecialiseerde of kritisch-verdiepende sessies en studiedagen rond actuele thema’s en ontwikkelingen, zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), duurzaamheid, enz.

Download de folder

Programma

Lancering 'Erfgoed en zaken'
Donderdag 13 december 2012, 14.00 tot 16.30 uur, FARO, Brussel

Op donderdag 13 december 2012 lanceren we het traject met een aantal lezingen en kritische reflecties. Een uitgelezen gelegenheid om de uitgangspunten, aanpak en inhoud van ‘Erfgoed en zaken’ op een rijtje te zetten, met collega’s mee na te denken en vragen te stellen en zo het thema stevig op de agenda te plaatsen. U bent alvast hartelijk uitgenodigd.  

Met  Annick Schramme (UA en Antwerp Management School) , Leen Gysen (IPARC), Luc De Keyser (SD Worx) en Eric Krols (M HKA)
Gratis | aantal plaatsen: 100 | Meer info

WORKSHOP | Hoe evenwichtig is je vzw? De vijf principes van goed bestuur
Maandag 21 januari 2013, 10.00 tot 15.30 uur, FARO, Brussel
Docenten: Annick Schramme (UA en Antwerp Management School) en Jacqueline van Leeuwen (FARO)
Prijs: 50 euro | aantal plaatsen: 15 | Meer info

CURSUS | Nieuwe tijden op komst? Goed bestuurlijk beleid en de interne staatshervorming in de cultureel-erfgoedsector
Dinsdag 26 februari 2013, 10.00 tot 16.30 uur, FARO, Brussel
Docenten: Frankie Schram (Universiteit Antwerpen – KULeuven, Instituut voor de overheid), Nathalie Vallet (Universiteit Antwerpen-Artesis), Ellen Wayenberg (Hogeschool Gent) en Gregory Vercauteren (FARO)
Prijs: 30 euro | aantal plaatsen: 30 | Meer info

WORKSHOP | Hoe wegen op het lokale beleid? Beleidsbeïnvloeding in de erfgoedsector
Dinsdag 26 maart 2013, 10.00 tot 13.30 uur, FARO, Brussel
Docent: Rita L’Enfant (Samenlevingsopbouw Vlaanderen)
Prijs: 25 euro | aantal plaatsen: 25 | Meer info

WORKSHOP | Ontwikkel en zet de talenten en competenties van je medewerkers succesvol in!
Dinsdag 12 maart 2013, 9.30 tot 16.00 uur, FARO, Brussel
Docenten: Luk Indesteege (KHLim – Onderzoeker Tool))
Prijs: 75 euro | aantal plaatsen: 15 | Meer info

WORKSHOP | Grip op het geld. Financieel beleid – deel 1
Donderdag 18 april 2013, 13.00 tot 17.00 uur, FARO, Brussel
Docent: Johan De Cooman (BDO)
Prijs: 60 euro voor twee sessies | aantal plaatsen: 20 | Meer info

CURSUS | Copyright geregeld? Omgaan met auteursrechten intellectuele eigendomsrechten in de erfgoedsector
Donderdag 16 mei 2013, 10.00 tot 16.30 uur, FARO, Brussel
Docent: Joris Deene (Everest Law)
Prijs: 25 euro | aantal plaatsen: 40 | Meer info
Een organisatie van FARO i.s.m. het Samenwerkingsverband Auteursrecht en Samenleving

WORKSHOP | Grip op het geld. Financieel beleid – deel 2
Donderdag 30 mei 2013, 13.00 tot 17.00 uur, FARO, Brussel
Docent: Johan De Cooman (BDO)
Prijs:60 euro voor twee sessies | aantal plaatsen: 20 | Meer info

Cluster 'Vloek of zegen? Marketing in de erfgoedsector'
Maandag 25 februari 2013 t/m 3 juni 2013 | Diverse locaties in Vlaanderen


Neemt u deel aan één of enkele sessies? Schrijf dan voor elke sessie afzonderlijk in. Gebruik daarvoor de link(s) naar de sessie(s) van uw keuze. Prijs per afzonderlijke sessie: 95 euro

M.m.v. BELvue museum, het Stadsarchief Leuven, Huis van Alijn, Groeningemuseum Brugge en Museum Plantin Moretus. Logo’s CultuurNet Vlaanderen en STIMA

Praktisch

Meer informatie over de verschillende deelsessies van 'Erfgoed en zaken' vindt u door te klikken op de bovenstaande links. U schrijft ook snel, volledig en eenvoudig in via de website. Klik daarvoor op de sessie van uw keuze. Uw inschrijving is pas definitief na betaling. Uiteraard staan we ter beschikking voor bijkomende inlichtingen, via info@faronet.be of +32 (0)2 213 10 60.

Door het volgen van deze opleidingsmomenten spijkert u onmiskenbaar uw competenties bij. U ontvangt dus na elke sessie een Oscar-competentiedocument, zie www.oscaronline.be