Meld je aan als knooppunt cultuureducatie

Logo Cultuurschakel

Leerlingen laten kennismaken met cultuur in zijn ideale context heeft zonder twijfel een grote meerwaarde, maar stuit in de praktijk vaak op een mobiliteitsprobleem. Daarom focust dynamo3 (een campagne van CANON Cultuurcel en Klasse) op gratis streekvervoer voor klassen naar cultuurschakels: dit zijn culturele instellingen in de wijde schoolomgeving die zich opwerpen als knooppunten van cultuureducatie. Tot op heden werden reeds cultuurcentra, bibliotheken, gemeenschapscentra en musea uitgenodigd om deel te nemen aan dit initiatief. Nu hebben ook andere geïnteresseerde cultuurpartners de kans om hierin mee te stappen.

CANON cultuurcel maakte een speciale afspraak met Vervoersmaatschappij De Lijn voor gratis vervoer naar de cultuurschakels. Hieraan zijn wel enkele beperkingen gekoppeld:

  • gratis ritten gelden op trams en bussen van De Lijn tijdens de daluren (na 9.00 uur / voor 15.30 uur / na 18.30 uur) op weekdagen
  • maximaal 30 personen (klasgroep + leerkracht)
  • Op- en afstappen gebeurt op de normale halteplaatsen van De Lijn

Deze campagne is méér dan alleen gratis vervoer. Scholen die instappen in het programma moeten een dynamoPLAN (= een intentieverklaring) rond cultuur op school formuleren. Daarin bevestigen ze doelbewust en gestructureerd met cultuurinstellingen samen te willen werken.

Cultuur- en gemeenschapscentra, bibliotheken, musea en het deeltijds kunstonderwijs vervullen al lang de functie van cultuurschakel. Maar om deze titel te officialiseren en zo deel uit te maken van het dynamo3-project wordt van de kandidaat-cultuurschakels een engagement verwacht. Wilt u 'cultuurschakel' zijn, dan vraagt CANON Cultuurcel van u:

  • Uw educatieve aanbod voor scholen in een online-databank te omschrijven.
  • De mogelijkheden van het openbaar vervoer in uw eigen communicatie (bv. bij de routebeschrijving op de website) bekend te maken.

Wat staat u te doen?
Om alles snel en vlot te laten verlopen, werkt dynamo3 samen met de lerarenkaart. De database van de lerarenkaart bevat al veel gegevens, misschien ook over uw instelling.

Mogelijkheid 1: U ontving reeds een gebruikersnaam en wachtwoord voor de lerarenkaart (volg dan deze stappen):

  • u surft naar i2008.lerarenkaart.be en logt in met uw gebruikersnaam en wachtwoord,
  • u klikt links op ‘Studiebezoek (onderzoek (onderhouder)’: rechts verschijnt een balk waarop u twee keer klikt: eerst wordt de balk oranje, daarna opent uw fiche (verschijnen er verschillende balken, dan bent u blijkbaar verantwoordelijk voor verschillende instellingen die in aanmerking komen als cultuurschakel)
  • u print de handleiding (er staat een link naar de handleiding bovenaan op uw fiche onder de oranje tekst ’meer uitleg over de backoffice’),
  • u vinkt bovenaan aan dat uw instelling cultuurschakel wordt (instelling is cs),
  • u kijkt na of de gegevens die u terugvindt kloppen en past die zo nodig aan,
  • u vult de velden aan die nog niet zijn ingevuld (ze hebben vooral betrekking op het bezoek van schoolgroepen aan uw instelling),
  • u slaat de gegevens op (klik onderaan op OPSLAAN).

Deze relatief kleine inspanning van een tiental minuten maakt uw instelling bekender in het onderwijs en bij het brede publiek.

Mogelijkheid 2: U ontving nog geen gebruikersnaam en wachtwoord voor de lerarenkaart:

  • Stuur een mail naar dynamo@ond.vlaanderen.be om u aan te melden als cultuuschakel. Een medewerker van CANON neemt contact met u op.
  • CANON Cultuurcel moedigt deze instellingen wel aan om zich bij het aanbod van de officiële lerarenkaart aan te sluiten (informeren kan via info@lerarenkaart.be).