LeerDok: het archief als leerinstrument. Eerste educatief leerpakket zet leerlingen aan het denken

Voor de allereerste keer bundelen verschillende archieven en erfgoedbibliotheken (Vlaams, federaal, landelijk, lokaal en privé) de krachten. Samen hebben ze LeerDok ontwikkeld, een uitgebreid online educatief pakket voor het secundair onderwijs.

En dat is niet toevallig. Er is namelijk steeds meer vraag naar bruikbaar, rechtenvrij educatief materiaal uit de erfgoedsector. Dan komen de archieven in beeld. De voorbije jaren heeft FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, intensief samengewerkt met het Britse The National Archives. Dat is een wereldautoriteit inzake de inzet van archiefmateriaal in het onderwijs en outreach.

Overspel in de middeleeuwen

In dit eerste pakket worden leerlingen van het zesde secundair uitgedaagd om na te denken over de begrippen ‘censuur’ en ‘vrije meningsuiting’. Het zijn – sinds Charlie Hebdo – razend actuele thema’s. Leerlingen gaan concreet aan de slag met prikkelende onderwerpen, zoals overspel in de middeleeuwen, het dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog en ook censuur in Vlaamse literatuur in de jaren 1970. Het tweede pakket draait rond ‘vluchtelingen’ en wordt ontwikkeld i.s.m. Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Archieven = verhalen

Van documenten kan je leren. Dat is, in het kort, het uitgangspunt van LeerDok. Dat is de naam waarmee medewerkers van het Felixarchief, Letterenhuis, ADVN, AMVB, Amsab-ISG, de Koninklijke Bibliotheek van België en FARO jongeren aan het denken willen zetten. Met behulp van unieke archiefbronnen, en de opmerkelijke verhalen die daaraan zijn verbonden, krijgen leerlingen inzicht in de betekenis van censuur en vrije meningsuiting. Ze reflecteren over censuur vroeger en nu en leren dat onze vrije meningsuiting niet zo vanzelfsprekend was (en nog steeds niet is).

Dit educatief pakket is ontwikkeld voor leerlingen uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Wat zit er in dit eerste pakket?

  • een handleiding voor de leerkracht
  • een inleidende trailer
  • vijf lesmodules met unieke bronnen afkomstig uit archieven en erfgoedbibliotheken
  • een afsluitende les met creatieve werkvormen
  • links naar digitale bronnen
  • educatief werkmateriaal en lesfiches


U vindt het pakket hier.