Karel van den Bossche wint Jozef Weyns-eremerk

Tijdens de Heemdag, de jaarlijkse studie- en ontmoetingsdag van Heemkunde Vlaanderen, werd het Jozef Weyns-eremerk uitgereikt. Deze hoogste Vlaamse erkenning op heemkundig gebied ging naar Karel van den Bossche uit Sint-Amands, voor zijn jarenlange inzet voor heemkunde.

Het Jozef Weyns-eremerk werd in 1984 ingesteld als eerbetoon aan dr. Jozef Weyns, eerste conservator van het Openluchtmuseum Bokrijk en vierde nationaal voorzitter van het toenmalige Verbond voor Heemkunde. Het wordt uitgereikt aan iemand die zich op het vlak van de heemkunde uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt. Het 31ste eremerk gaat dit jaar naar de eminente heemkundige Karel van den Bossche, stichter en bezieler van het huidige Molenmuseum en het ‘Centrum voor Molinologie’ in Sint-Amands.

“Ook als bestuurslid en voorzitter van Heemkunde Gouw Antwerpen heeft van den Bossche heel wat gerealiseerd”, zegt Fons Dierickx, voorzitter van Heemkunde Vlaanderen. “Dankzij de herwaardering van de Antwerpse kleine heemmusea via bovenlokale samenwerking en via de organisatie van de druk bezochte heemkundezondagen is de werking van de musea in de provincie Antwerpen nooit zo intens geweest. Ook de werking van de talrijke lokale heemkringen in de provincie Antwerpen is onder zijn impuls uitgegroeid tot een voorbeeld voor alle andere provincies.”

Het eremerk werd plechtig uitgereikt tijdens de Heemdag in Merksplas. Aan de Heemdag namen zo’n 250 heemkundigen van over heel Vlaanderen deel. Centraal stond het verleden van mensen aan de rand van de samenleving en hoe men in het verleden omging met armen en verschoppelingen. Er stonden verschillende lezingen en bezoeken aan onder meer de Dodendraad en de landloperskolonies in Merksplas en Wortel op het programma.

Op de foto (v.l.n.r.): Karel en An van den Bossche, Fons Dierickx, Nele Provoost

Bron: Heemkunde Vlaanderen