Historica Sophie De Schaepdrijver wint Davidsfonds Geschiedenisprijs 2015

Historica Sophie De Schaepdrijver wint de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2015 en krijgt het symbolische bedrag van 2.015 euro. Ze werd door een jury van twaalf academici, journalisten en vertegenwoordigers uit de culturele sector geselecteerd. De Schaepdrijver haalde het van zes andere genomineerden: Patrick Allegaert, Tina De Gendt, Jeroen Meus, Johan Op de Beeck, Sven Speybrouck en Geert Vanpaemel. Het is de vierde Davidsfonds Geschiedenisprijs die het Davidsfonds uitreikt naar aanleiding van De Nacht van de Geschiedenis (24 maart 2015).

Sophie De Schaepdrijver werd door de jury geselecteerd voor haar aandacht voor WOI. Een van de juryleden verwoordt het als volgt: "Deze expert in de geschiedenis van WOI was niet alleen coauteur en presentator van de documentaire Brave little Belgium die in de zomer op Canvas werd uitgezonden, ze was eveneens verantwoordelijk voor het historische luik van de tentoonstelling 14-18 Oorlog in beeld | Brugge in oorlog die de Brugse bezettingsgeschiedenis verhaalt. Hoewel ondertussen heel wat historici zich verdiepen en verdiept hebben in de Eerste Wereldoorlog, is De Schaepdrijver nog steeds dé autoriteit op dit gebied."

De Schaepdrijver werd vorig jaar al genomineerd voor haar boek De Groote Oorlog, maar moest het toen afleggen tegen Piet Chielens, conservator van het In Flanders Fields Museum. De laureate is erg blij: "Dit is een grote eer, zeker in dit gezelschap. Oprechte dank aan de jury. En duizendmaal dank aan het historisch geïnteresseerde publiek in Vlaanderen: dank voor de belangstelling, de spitse vragen, het delen van documentatie. Publieksgeschiedenis is een vreugde. Het is ook een uitdaging: publieksgeschiedenis vraagt niet om versimpeling, maar juist om verdieping." 

De jury bestond dit jaar uit Kristl Strubbe, Bart Dobbelaere, Annemie Peeters, Bart Eeckhout, Bruno De Wever, Dirk Debuysere, Marc Jacobs, Griet Lemaire, Nele Provoost, Raf Scheers, Yves Segers en Herman Van Goethem. De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt uitgereikt in het kader van De Nacht van de Geschiedenis, een van de grootste geschiedenisevenementen van Vlaanderen. Die vindt dit jaar plaats nu dinsdag 24 maart 2015 en staat in het teken van landbouw en visserij door de eeuwen heen. Op die avond organiseren meer dan 230 lokale Davidsfonds afdelingen hun beste geschiedenisactiviteit.

De Nacht van de Geschiedenis is een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met De Standaard, Radio 2, AVEVE, Boerenbond, Landelijke Gilden, EosMemo, FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, VILT, Heemkunde Vlaanderen en het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG).

Eerdere winnaars van de Davidsfonds Geschiedenisprijs waren Roel Daenen (2012), Herman Van Goethem (2013) en Piet Chielens (2014).

Bron: Persbericht Davidsfonds

Evenement
prijzen
Davidsfonds