Gevalstudie over praktische organisatie project 'Nieuws van de Groote Oorlog'

De website van Project CEST, dat erfgoedorganisaties wegwijs wil maken in het gebruik van standaarden bij het creëren, beheren en toegankelijk maken van digitale collecties, publiceerde onlangs een gevalstudie over het project 'Nieuws van de Groote Oorlog'. De gevalstudie beschrijft de belangrijkste lessen die in dit grootschalige digitaliseringstraject werden geleerd en geeft inzicht in de praktische organisatie van de digitalisering van ruim 280.000 krantenpagina's.

Het project 'Nieuws van de Groote Oorlog' startte in augustus 2013 en werd zopas afgerond. Onder leiding van het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) en in samenwerking met de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, PACKED, FARO en dertien cultureel-erfgoedinstellingen werd een grootschalige digitalisering gerealiseerd van periodieke publicaties (frontblaadjes, kranten en tijdschriften) uit de periode 1914-1918. Dankzij de digitalisering krijgen onderzoekers, erfgoedwerkers en specifieke doelgroepen een nieuwe toegang tot kwetsbare bronnen die een unieke kijk geven op de beeldvorming, nieuwsverstrekking en propaganda rond de oorlog, evenals het leven tijdens de bezetting.

In een notendop zag de planning van het project er als volgt uit:

  • Fase 1: inventarisatie en materiaalanalyse (augustus 2013-januari 2014): VIAA (Brecht Declercq) coördineert het project en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek (Tuur Van Hove) voert het project uit.
  • Fase 2: registratie, verpakking en digitalisering (februari 2014-februari 2015): VIAA (Brecht Declercq) superviseert het project en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek (Tuur Van Hove) coördineert het project. De partners registreren de dragers en verpakken ze. GMS transporteert en digitaliseert de dragers.
  • Fase 3: ontsluiting en interactie (maart 2015 e.v.): de digitale bestanden en OCR-bestanden worden via de publiekswebsite van VIAA en bestaande websites ontsloten.


Een gedetailleerde beschrijving van de verschillende fases vindt u hier.