Gentse Universitaire Musea opgericht

Gentse Universitaire Musea

Op 31 januari 2013 heeft het Bestuurscollege van Universiteit Gent het interfacultaire Samenwerkingsverband met Eigen Benaming 'Gentse Universitaire Musea – GUM' goedgekeurd en verankerd als autonome organisatie binnen de Gentse universiteit. De bedoeling van het samenwerkingsverband is om de werking van de verschillende (reeds bestaande) musea aan de Universiteit Gent beter op elkaar af te stemmen en om een gemeenschappelijke werking uit te bouwen op vlak van publieks- en collectiebeleid, inventarisering, bruikleen, tentoonstellingen, etc.

De samenwerking tussen de musea van Universiteit Gent is niet nieuw. Sinds 2010 vindt er tweemaandelijks overleg plaats tussen de collectiebeheerders van de 'Gentse Universitaire Musea'. Dit resulteerde eerder in een aantal gemeenschappelijke activiteiten, zoals bv. een gecoördineerde deelname aan Erfgoeddag en de Nacht van de Gentse Universitaire Musea (24 februari 2012). De oprichting van het officiële Samenwerkingsverband verankert deze samenwerking nu stevig in een nieuwe structuur.

Op initiatief van de 'Gentse Universitaire Musea – GUM' loopt momenteel het vierjarig project 'Voorbereidende studie tot het oprichten van een nieuw universiteitsmuseum'.

De 'Gentse Universitaire Musea – GUM' bestaat uit:


Voor contactgegevens en meer informatie over de lopende projecten kan u terecht op de website van Gentse Universitaire Musea - GUM.

Opening / lancering