Gallo-Romeins Museum wint MuseumPrijs 2014

Het Gallo-Romeins Museum Tongeren, het Museum van de stad Brussel en het Musée provincial Félicien Rops (Namen) zijn de winnaars van de MuseumPrijs 2014. De PublieksPrijs werd voor Vlaanderen dit jaar weggekaapt door het Red Star Line Museum (Antwerpen), in Wallonië en Brussel werden respectievelijk het Musée des Beaux-Arts in Luik en het MIM-Muziekinstrumentenmuseum bekroond.

De MuseumPrijzen werden gisteren, 3 juni, uitgereikt in het MIM-Muziekinstrumentenmuseum. Elk jaar worden een Vlaams, een Brussels en een Waals museum beloond met elk 5.000 euro. De Prijs van de KinderJury, die een erkenning inhoudt voor het meest kindvriendelijke museum in elk van de drie regio’s, gaat naar Gasthuismuseum Sint-Dimpna, Geel (Vlaanderen), Autoworld (Brussel) en het L’Hôpital Notre-Dame à la Rose in Lessen (Wallonië).

Het juryverslag loofde vooral de manier waarop het Gallo-Romeins Museum sinds vele jaren de discipline archeologie in al haar verschijningsvormen in de kijker zet en de uitgekiende scenografie met aandacht voor verschillende doelgroepen. De tentoonstelling ‘Sagalassos, City of Dreams’ had bijvoorbeeld aandacht voor de Turkse migrantenbevolking in Limburg met verschillende publicaties in het Turks. Verder was de jury vooral enthousiast over de creatieve publiekswerking en de manier waarop het museum "vanuit aangereikte inhouden over het verre verleden mogelijkheden biedt om stil te staan bij onze huidige manier van samenleven". Ook de vlotte toegankelijkheid en de nauwe samenwerking met spelers uit Tongeren en de ruime omgeving, kon op waardering rekenen.

In Wallonië werd het Musée provincial Félicien Rops uitgeroepen tot winnaar omwille van "de ingehouden inspanning van dit kleine monografische museum om telkens opnieuw andere invalshoeken te vinden waarmee ze het oeuvre van Félicien Rops ontsluiten". Het museum werd ook al in 2008 uitgeroepen tot laureaat en valt daarmee tweemaal in de prijzen in een periode van bijna tien jaar, een primeur.

Het Museum van de stad Brussel herbergt dan weer "een schat aan historisch patrimonium zoals retabels en wandtapijten, maar slaagt er toch in op een ludieke manier en met een Brusselse ‘zwans’ dit erfgoed aan een groot publiek voor te stellen". Het doet de bezoekers en inwoners van Brussel op een andere manier naar de stad kijken en zit boordevol plannen om complexe onderwerpen toegankelijk te maken, terwijl een strikt wetenschappelijke benadering in samenwerking met het Archief van de Stad verzekerd blijft. Ook de hedendaagse stad wordt daar steeds bij betrokken.

De MuseumPrijs is een initiatief van het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en het advocatenkantoor Linklaters.

Illustratie: Beeld uit de expo 'Doe de Prehistorie!', nog tot 31 augustus in het Gallo-Romeins Museum Tongeren.

museumprijs