Federale regering plant zware besparingen bij de federale culturele en wetenschappelijke instellingen

De federale regering wenst zwaar te besparen op de middelen van zowel de federale culturele instellingen zoals Bozar en de Munt (voogdijminister Didier Reynders, MR) als de federale wetenschappelijke instellingen (bevoegdheid staatssecretaris Elke Sleurs, N-VA). Dat gaat onder meer over belangrijke cultureel-erfgoedbeherende instellingen zoals de Koninklijke Musea (Schone Kunsten, Kunst en Geschiedenis) het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, het Rijksarchief, de Koninklijke Bibliotheek en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Ook de overkoepelende administratie Belspo zou als entiteit worden afgeschaft.

Volgens de in de pers verschenen cijfers gaat het over een drastische besparing op deze instellingen in 2015 op zowel de werkingsmiddelen (-20%) als de investeringsmiddelen (-22%), terwijl op de personeelskosten 4% wordt bespaard in 2015, cumulatief verhoogd met 2% per jaar tot 12% in 2019.

De bevoegde voogdijministers hebben op datum van dit bericht nog niet gereageerd. De directeurs van de instellingen hopen dat ze hun argumenten met de voogdijministers kunnen bespreken. Ze vragen een redelijke overgangsperiode.

Ook FARO drukt zijn bezorgdheid uit over de impact van deze toch zeer ingrijpende besparingen op de werking en op de zorg voor de onschatbare collecties die deze instellingen beheren. We vragen ons ook af welk concreet toekomstperspectief er voor deze instellingen nog gegeven wordt? Is er een plan en een langetermijnvisie waar de andere erfgoedinstellingen in het land bij betrokken worden? Het is hoog tijd dat er aan tafel wordt gezeten met iedereen die erfgoed een warm hart toedraagt en een toekomst wil gunnen, en nagedacht wordt hoe het nu verder moet.

Diverse berichten en opiniestukken in de pers leveren commentaar op deze aangekondigde besparingen. Zie onder meer:

  • Brusselnieuws.be | Wetenschappelijke instellingen moeten tot 30 procent besparen
  • De Standaard | Besparingen zetten musea op water en brood
  • De Morgen | Ook federale musea zwaar getroffen door besparingen
  • Le Soir | Cultuurnieuws


Foto: Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Fotograaf: Philippe Debroe