(Erfgoed)dieren, een stevige knoest van 50 jaar, 100 dagen en Erfgoeddag

Diversiteit troef in het lentenummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed. Een van de blikvangers is het afscheidsinterview met Jos Van Rillaer, die per 1 april 2015 met pensioen gaat als administrateur-generaal van het agentschap Kunsten & Erfgoed. Deze ervaren uitvoerder van het beleid blikt openhartig terug op zijn loopbaan en op de bewogen evolutie van de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen. Een verhaal van groei, maar ook van gemiste kansen. Tegelijk geeft hij hoopvol aan waar de ontwikkelingskansen voor de komende jaren zouden kunnen liggen en pleit hij – verrassend genoeg voor een sector die het moet hebben van planning en reflectie – voor het toepassen van de vrije improvisatie als strategie.

Ook Erfgoeddag blikt terug en vooruit. Op 26 april vindt de 15e editie met als thema ERF! plaats. faro blikt vooruit op een van de grote samenwerkingsprojecten die dan aan het publiek gepresenteerd worden. In een flankerende bijdrage wordt nog even teruggekeken naar de editie 2014 (thema ‘Grenzeloos’) en hoe de herdenking van ‘50 jaar migratie’ daarin aan bod is gekomen.

Knoest van 50 jaar

Wilfried Devoldere, hoofdredacteur van Vlaamse Stam en gewezen voorzitter van Familiekunde Vlaanderen, schreef een bijdrage naar aanleiding van de 50e verjaardag van deze erfgoedorganisatie. Dat biedt een boeiende kijk op de focusverschuiving van stamboomkunde naar familiegeschiedenis én op de verenigingsgeschiedenis van een van de grote koepelorganisaties binnen het erfgoedveld.

Medewerkers van de Erfgoedcel k.ERF en van LECA, het landelijk expertisecentrum voor cultuur van alledag, schreven een artikel over de – springlevende –  bedelzangtradities in de Kempen en over de manieren waarop ze vandaag door erfgoedactoren ondersteund en geborgd worden. Journaliste Julie Putzeys beschrijft een vorm van jongerenerfgoed, dat inmiddels ook al bijna een eeuw bestaat. Ze bevroeg middelbare scholen in Vlaanderen en hun laatstejaarsscholieren immers naar de manier waarop ze invulling geven aan het Chrysostomosfeest (of ‘de 100 dagen’).

Chantal Bisschop van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis reflecteert in haar artikel over de noodzaak en mogelijke kaders om gemeenschappen rond immateriële erfgoedpraktijken waar dieren bij betrokken zijn te laten nadenken over dierenwelzijn en ethische afwegingen daaromtrent. Het Karrenmuseum in Essen focust sinds enkele tijd volop op het erfgoedpatrimonium van ongemotoriseerde karren en wagens. In zijn bijdrage vertelt directeur Leo van den Berg over de databank historische voertuigen die in volle ontwikkeling is en over het inventariseren van niet-gemotoriseerde handelsvoertuigen als recentste deel van het project.  

Ten slotte lanceren we in dit voorjaarsnummer ook een nieuwe rubriek, ‘Ten voeten uit’, waarin iemand uit de erfgoedsector zijn of haar passie met de lezer deelt. André Berten, een vrijwilliger bij het Museum voor de Oudere Technieken in Grimbergen, opent de reeks en koos ook zelf aan wie hij de fakkel doorgeeft.

faro?

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw.

faro verschijnt viermaal per jaar (maart, juni, september en december), telt gemiddeld 60 pagina’s en richt zich tot het brede cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen (archieven, bewaarbibliotheken, documentatiecentra, erfgoedcellen, erfgoedverenigingen, musea, sector volkscultuur …) en iedereen die van ver of nabij daarmee te maken heeft (overheden, pers, media, bibliotheken, scholen …). faro wil via bijdragen tot de verspreiding van kennis en praktijkervaring op het vlak van roerend en immaterieel cultureel erfgoed en de cultuur van alledag.

U kan faro online lezen, via ons ISSUU-account.

faro bestellen kan online of via het telefoonnummer 02 213 10 64. Losse nummers kosten 8 euro, een jaarabonnement (vier nummers) kost 25 euro.