Dialectloket brengt taalvariatie in beeld én in kaart

Dialecten, jongerentaal, tussentaal, Nederlands in België en in Nederland, Nederlands in de wereld ... de Nederlandse taal is ontzettend gevarieerd. Die rijkdom kunt u voortaan ontdekken via Dialectloket, een website ontwikkeld door de dialectologen van de Universiteit Gent om de variatie in onze Nederlandse taal te illustreren.

Naast informatie teksten en digitale woordenboeken, vindt u op Dialectloket ook honderden geluidsfragmenten, boeiende filmpjes en prachtige taalkaarten. Voor leerkrachten Nederlands voorziet de site bovendien een educatief luik vol tips en lesideeën.

Stemmen uit het verleden

Dé blikvanger van het Dialectloket is de collectie 'Stemmen uit het verleden'. Meer dan 750 bandopnames uit de jaren 1960 en 1970 van spontane gesprekken met goede dialectsprekers werden de voorbije jaren gedigitaliseerd. De banden werden opgenomen in 550 plaatsen verspreid over heel Vlaanderen, bij sprekers geboren rond 1900. Niet alleen taalkundig zijn de opnames interessant; ze vormen ook een erg waardevolle collectie van levensverhalen en unieke getuigenissen uit de vorige eeuw. Om die prachtige verhalen te ontsluiten, zetten meer dan 50 vrijwilligers zich in om van elke opname een korte inhoud te typen. Die maakt het mogelijk om de gesprekken gemakkelijk mee te volgen én om bepaalde thema's (bv. Eerste Wereldoorlog) op te zoeken in de opnames!

Dialectloket is het resultaat van een wetenschapspopulariseringsproject van de Universiteit Gent dat werd opgestart in 2009 op de redactie van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten en afgerond in 2015. Projectleider van de website is prof. Jacques Van Keymeulen, die kon rekenen op enkele medewerkers en talrijke vrijwilligers.