DARTS zoekt verhalen achter historische sites

De Landcommanderij Alden Biesen (Bilzen, België), de Villa Rufolo (Ravello, Italië) en het Kasteel van Hunedoara (Transsylvanië, Roemenië): stuk voor stuk zijn het plekken vol verhalen, bevolkt door fascinerende personages en doordrenkt met geschiedenis. Het project DARTS (Digital Art & Storytelling for Heritage Audience Development) wil die verhalen naar boven brengen door middel van twee internationale wedstrijden rond digitale kunst en creatief schrijven.

Bedoeling is om jonge creatieve talenten van over heel Europa nieuwe verhalen / digitale kunstwerken te laten creëren, gebaseerd op de geschiedenis van de drie gebouwen die het hoofdkwartier vormen van de projectpartners. De wedstrijd staat open voor kunstenaars en schrijvers vanaf 18 jaar. Op de projectwebsite werden ter inspiratie alvast de nodige verhalen, personages, foto's, documenten en evenementen verzameld. Op die projectwebsite krijgen de jonge kunstenaars en schrijvers ook hun eigen werkruimte waar ze hun biografie en hun werken kunnen opladen, uitleg kunnen geven over hun creatief proces en berichten kunnen plaatsen. Ook u kunt reacties posten of uw voorkeurstem uitbrengen voor een kunstenaar, een schrijver of een werk. De wedstrijden hebben elk een looptijd van één jaar, vanaf de lancering in mei 2015 tot de prijsuitreiking (mei-juni 2016).

Praktische informatie over het verloop van de wedstrijden vindt u hier.

DARTS (Digital Art & Storytelling for Heritage Audience Development) is een samenwerkingsproject gefinancierd door Creative Europe. Partners in het project zijn het Centro Universitario Europeo per i Beni Culturali, Ravello (Italië); Landcommanderij Alden Biesen, Bilzen (België); Muzeul Municipal Campulung, Campulung Muscel (Romania) en Università Telematica Pegaso, Napels (Italië). De wedstrijden staan onder toezicht van Michel Reilhac, transmediale verteller en filmexpert. Deadline voor indiening is 15 oktober 2015. Het wedstrijdreglement vindt u hier.

Bijlage
verhalen
storytelling
Creative Europe