CVAa zoekt vormgevingserfgoed

Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) werkt aan een overzicht van erfgoed van ontwerpers en producenten van meubilair, wand- en vloerbekleding, verlichting, gebruiksvoorwerpen … kortom alles wat te maken heeft met de inrichting van woningen, andere gebouwen en het straatbeeld. Het wil deze archieven en collecties (schaalmodellen, prototypes, documentatie …) centraal registreren in de databank architectuurarchieven, zodat ze makkelijker op te sporen zijn.

Sinds 2012 neemt het CVAa ook de zorg voor het Vlaamse vormgevingserfgoed op zich. Vormgevingsarchieven laten ons toe om de ontwerpprocessen te achterhalen die het uitzicht van onze woon- en leefomgeving bepalen. Op dit ogenblik is er echter geen overzicht van vormgevingserfgoed voorhanden. Daarom wil het CVAa archieven van vormgevers in kaart brengen en een veilig onderkomen en betere ontsluiting ervan aanmoedigen. Naast prospecties van archieven die nog bij privépersonen zitten, onderzoekt het CVAa welke vormgevingsarchieven al binnen publieke archiefinstellingen worden bewaard.

Bewaart uw instelling of vereniging een archief van een vormgever of vormgevingsbedrijf? Of bent u zelf in het bezit van een vormgevingsarchief? Contacteer dan het CVAa via cvaa@vai.be of +32 (0)3 242 89 70.

Bron: CVAa

architectuurarchieven
design
vormgeving