CVAa presenteert 'Maquettes. Verbeelding op schaal'

Maquettes zijn geliefde stukken in architectuurarchieven. Door hun visuele aantrekkingskracht spreken ze zowel professionals als leken aan en zijn het onmisbare stukken in architectuurtentoonstellingen. In een nieuw boek, uitgegeven door het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven en STAM Gent, buigen vijf auteurs zich over de context waarbinnen maquettes functioneren, hun communicatieve kracht en de aantrekking van het verkleinen.

Project 'Maquettes'

Het boek kadert in het project 'Maquettes', waarin het CVAa naar manieren zoekt om betrokkenen in dialoog te doen treden en stappen te zetten naar een overkoepelend beleid omtrent maquettes. Opdrachtgevers en ontwerpers steken immers vaak veel geld en energie in de creatie van maquettes, zonder dat er altijd wordt stilgestaan bij de duurzaamheid van de inspanningen. Niet enkel zijn maquettes vaak echte pronkstukken, het zijn ook culturele objecten met een eigen geschiedenis en cultuurhistorische betekenis.

Om de doelstellingen van het project waar te maken, is een overzicht nodig van wat er zoal bewaard wordt in publieke en private collecties, is er inzicht nodig in de drijfveren en het productieproces bij het vervaardigen van maquettes en is er nood aan prospectie om in te schatten welke plaats maquettes in toekomstige archiefoverdrachten zullen innemen. Het symposium dat plaatsvond in deSingel in juni 2013, vormde de aftrap van het project. Architecten, maquettebouwers, tentoonstellingsmakers, onderzoekers, archivarissen en beheerders van maquettes dachten er samen na over maquettes als kostbare stukken cultureel erfgoed. De grote nood aan depotruimte en gecoördineerde actie sprak sterk uit de presentaties.

Meer info over dit project, vindt u, samen met een overzicht van voorbije en lopende acties, op de projectpagina.

Boek & tentoonstelling

In het nieuwe boek, dat op 13 november officieel wordt voorgesteld, vindt u bijdragen van Annelies Nevejans, Sofie De Caigny, Marc Dubois, Pieter Uyttenhove, Oliver Elser en Christoph Grafe. Maquettes. Verbeelding op schaal verschijnt in de rode reeks van het Vlaams Architectuurinstituut en kost 19,50 euro. U kan het bestellen via de website van het CVAa.

Op 14 november 2014 opent in het STAM Gent een tentoonstelling over maquettes. Alle aspecten van deze miniatuurversies van onze omgeving komen erin aan bod, met een centrale plaats voor Gentse projecten. Het (bouw)project wordt in beeld gebracht, net als voor wie de maquettes werden gemaakt, wie ze heeft gebouwd, hoe ze werden gebruikt en waarom ze werden bewaard. Op de tentoonstelling zijn onder andere maquettes te zien van Coussée & Goris Architecten, Lieven Cruyl, Geert De Groote Architecten, Luc Deleu, Toyo Ito, Neutelings Riedijk Architecten, Ney & Partners, Pieter Pourbus, Robbrecht en Daem architecten – Marie-José Van Hee Architecten, Philippe Samyn and Partners, Henry van de Velde, Theo van Doesburg, Georges Vantongerloo en een installatie van Edwin Zwakman.

Foto: Caerte figurative, gebouw op de Gentse Groentenmarkt, 1785. Rijksarchief Gent