Buurten op den Buiten ondersteunt lokale initiatieven

Buurten op den Buiten

Met de oproep 'Buurten op den Buiten' ondersteunt de Koning Boudewijnstichting bewoners die een concreet project willen realiseren voor hun buurt of dorp. Het gaat om projecten die de kwaliteit van het leven in een dorp of buurt verbeteren en de contacten bevorderen tussen een ruime en diverse groep van bewoners. De Stichting wil vooral projecten ondersteunen die alle buurt- of dorpsbewoners aanspreken.

'Buurten op den Buiten' richt zich niet tot de stedelijke centra, maar wel tot meer landelijke gemeenten, deelgemeenten of gehuchten. Buurten of dorpen met een landelijk karakter die deel uitmaken van een stedelijk gebied, komen wel in aanmerking.

Aard van de projecten

Een heel brede waaier van projecten komt in aanmerking:

  • contacten tussen (nieuwe en oude) bewoners bevorderen (buurt- of dorpskrant, website, buurtlokaal …);
  • opzetten van culturele activiteiten, bewaren of opnieuw activeren van cultuur-historische evenementen in buurten en/of dorpen;
  • aangenamer maken van de leefomgeving (onderhoud klein erfgoed, landschapselementen …).
  • stimuleren van het gemeenschapsleven in de buurt of dorp (samen dingen doen in de vrije tijd, samen dingen doen voor de buurt of het dorp …)


Ook erfgoedprojecten welkom!

Dat ook cultureel en immaterieel erfgoed zich uitstekend leent voor het opzetten van dergelijke projecten, mag blijken uit volgende voorbeelden die de afgelopen jaren een subsidie mochten ontvangen:

  • 'Nieuwmunster, dorp met uitzicht !' (2013): De identiteit van het dorp met haar specifieke erfgoed- en landschapswaarden naar de toekomst verankeren en door een socio-culturele aanpak de verbondenheid binnen het dorp verder bestendigen en de cyclus van dorpsactiviteiten nieuw leven inblazen.
  • 'Nieuw leven voor de kermis van Ertvelde!' (2013): De kermis van Ertvelde nieuw leven inblazen.
  • 'Folkloristisch burenfestival met historisch straat-schieten & foto-brochure', Koninklijke Schutterij St.-Sebastiaan As (2013): Een folkloristisch burenfestival organiseren met historisch straatschieten en een fotobrochure.
  • 'Tine' (Kortrijk - Heule) (2012): Een korte fictiefilm maken over vijftig jaar Tinekesfeesten Heule.


Kandidaatsdossiers moeten ingediend worden voor 17 september 2014. Er worden enkel online ingediende dossiers aanvaard.

Meer informatie over de oproep, de selectiecriteria en de procedure, vindt u op de website van de Koning Boudewijnstichting.