Aanpassing beleidsperiodes Cultureel-erfgoeddecreet

Op 24 april 2015 keurde de Vlaamse Regering een voorontwerp van wijzigingsdecreet principieel goed dat de aanpassing van de beleidsperiodes in het Cultureel-erfgoeddecreet regelt. Enerzijds worden daarbij de lopende beleidsperiodes van de cultureel-erfgoedorganisaties aangepast zodat zij tegelijk eindigen (eind 2018), anderzijds wordt ook de beleidsperiode van het convenant met de VGC aangepast.

Aanpassing van de lopende beleidsperiodes van de cultureel-erfgoedorganisaties zodat deze tegelijk eindigen

Het huidige Cultureel-erfgoeddecreet voorziet verschillende beleidsperiodes per deelsector die elkaar overlappen. Als gevolg hiervan kan de sector nooit als geheel aan de meet komen. Er bestaat dus geen ‘Cultureel-erfgoedronde’, zoals er een ‘Kunstenronde’ bestaat in de kunstensector.

Momenteel loopt er ook een visietraject in de cultureel-erfgoedsector. Dit zal op termijn uitmonden in een nieuw Cultureel-erfgoeddecreet. In het kader van dit visietraject is het de bedoeling dat alle organisaties tegelijk een aanvraag kunnen indienen op basis van het, tegen dan, vernieuwde Cultureel-erfgoeddecreet.

Het voorontwerp van wijzigingsdecreet zorgt ervoor dat de lopende beleidsperiodes aangepast worden zodat deze allemaal eindigen op 31 december 2018. Hierdoor zal er in de loop van 2018, rekening houdend met de principes van het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet, een gecoördineerde beslissing genomen kunnen worden over de werkingssubsidie van alle cultureel-erfgoedorganisaties vanaf 2019.

De lopende beheersovereenkomsten zullen verlengd worden. Cultureel-erfgoedorganisaties die momenteel een werkingssubsidie ontvangen moeten dus pas een nieuwe subsidieaanvraag indienen voor werkingssubsidies voor een beleidsperiode die start in 2019.

Overzicht van de aangepaste periodes per deelsector

  • Musea en samenwerkingsverbanden voor internationale profilering
    Huidige periode: 2014 -2018
    Nieuwe periode: 2014 -2018 (geen wijziging)
  • Culturele archiefinstellingen, Archiefbank Vlaanderen, Vlaamse Erfgoedbibliotheek
    Huidige periode: 2013 - 2017
    Nieuwe periode: 2013 - 2018
  • Landelijke expertisecentra, landelijke organisaties volkscultuur, periodieke cultureel-erfgoedpublicaties
    Huidige periode: 2012 - 2016
    Nieuwe periode: 2012 - 2018
  • FARO, MHKA
    Huidige periode: 2012 - 2016
    Nieuwe periode: 2012 - 2018
  • Belangenbehartiger
    Huidige periode: 2016 - 2020
    Nieuwe periode: 2016 - 2018


Aanpassing van de beleidsperiode voor het cultureel-erfgoedconvenant met de VGC

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) maakt een eigen meerjarenplanning op voor de periode 2016 - 2020. Deze periode wijkt af van de beleidsperiode in het Cultureel-erfgoeddecreet (2017 - 2021). Om de planlast te verminderen is het de bedoeling dat deze meerjarenplanning kan ingediend worden als subsidieaanvraag. De beleidsperiode in het Cultureel-erfgoeddecreet wordt daarom aangepast zodat deze overeenstemt met de periode van de meerjarenplanning.

Verdere procedure

Na de principiële goedkeuring wordt het advies ingewonnen van de Strategische AdviesRaad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC) en van de Raad van State. Vervolgens keurt de Vlaamse Regering definitief goed en wordt het ontwerp van decreet ingediend in het Vlaams Parlement. Na goedkeuring door het Vlaams Parlement wordt een decreet nog eens bekrachtigd door de Vlaamse Regering. Een decreet is pas rechtsgeldig na bekrachtiging.

Bron: Departement CJSM - afdeling Cultureel Erfgoed