Nieuws en blogs

Wie wint de Davidsfonds Geschiedenisprijs?

Naar aanleiding van de 13de editie van De Nacht van de Geschiedenis, die plaatsvindt op dinsdag 24 maart 2015, reikt het Davidsfonds de vierde Davidsfonds Geschiedenisprijs uit. De jury heeft zeven namen genomineerd voor de shortlist.
 
De Davidsfonds Geschiedenisprijs gaat naar de (levende) persoon die in 2014 geschiedenis op de meest toegankelijke en originele manier naar een breed publiek in Vlaanderen heeft gebracht. De laureaat krijgt 2.015 euro, een symbolisch bedrag dat elk jaar met een euro wordt vermeerderd. De genomineerden zijn inmiddels bekend:


Sneak preview: werfbezoek aan het nieuwe Whitney

Het Whitney verhuist. In avant-première bezoeken we de nieuwe site in het Meatpacking District, aan de voet van de High Line en met zicht op de Hudson Rivier. Toparchitect Renzo Piano ontwierp een transparant gebouw van glas, staal, steen en hout. Hij breekt hiermee moedwillig met het imago van het oude Whitney: de 'white box' in downtown NY. De nieuwe look luidt meteen ook een nieuwe politiek in van toegankelijkheid en zichtbaarheid.


Educatie als heartbeat van the MET

Op dinsdagnamiddag worden we verwacht in het 'Education Center' van The Metropolitan Museum of Art. 'The MET' is een van de grootste musea ter wereld, met schatten uit de klassieke oudheid, Europese meesters, een uitgebreide collectie Amerikaanse kunst, muziekinstrumenten ... We worden er ontvangen door Rebecca McGinnis, verantwoordelijke voor het 'Access and Community Program'. Ze geeft een specifieke toelichting over het programma 'Discoveries', het aanbod voor mensen met een beperking.


Upper West Side versus Lower East Side

Tenement Museum ligt in de Lower East Side, wij verblijven in de Upper West Side. De twee buurten ademen een totaal andere sfeer. We merken het meteen wanneer we uit de metro stappen: meer laagbouw, smallere straten en een smeltkroes van culturen. Dat dit ook honderd jaar geleden al zo was, ervaren we vandaag in het Tenement Museum.


Het Carnavalsboek: ernstige lectuur over het volksfeest van de zotternij

een kleurrijke carnavalswagen in de optocht van Aalst 2015

Het vijfde seizoen – de carnavalsperiode – is ongeveer halverwege. De vierde zondag van de Veertigdagentijd valt dit jaar op 15 maart. Dan viert de katholieke wereld de feestdag van Laetare (Latijn voor ‘Verheug u’), omdat de Vastenperiode over de helft is en Pasen nadert. Carnavalsvierders hebben nog 55 carnavalstoeten in Vlaanderen om hun hart aan op te halen. Maar ook hier is het vet inmiddels al van de stoet. Een derde van de carnavalsoptochten in Vlaanderen worden immers gehouden tijdens de dolle dagen net voor Aswoensdag.


Unlock History | Hoe ‘geschiedenis’ naar een breder publiek vertalen?

Screenshot Unlock History App

Volgende week dinsdag organiseert het Vlaams-Nederlands huis deBuren een avond met als titel ‘Unlock History’, rond de vraag hoe historici – en bij uitbreiding erfgoedwerkers – hun werk nog ‘verkocht’ (of zichtbaar) krijgen, in een tijd waarin de informatiestroom ontzagwekkende proporties krijgt.


Neem deel aan het grootste feestonderzoek in Vlaanderen

LECA verricht een onderzoek naar hedendaagse feestcultuur in Vlaanderen. Met dit onderzoek wil het de noden en behoeften van feestorganisatoren in kaart brengen. Zo kan LECA beleidsaanbevelingen formuleren en wil het de feestcultuur de nodige erkenning geven.


Eén kunstwerk, één uur - a puzzling talk in The Frick

Op 3 maart bracht de groep educatoren een bezoek aan The Frick Collection. Rika Burnham, eerder te gast in Antwerpen voor een gastlezing over ‘Teaching in the art museum’ nodigde de groep uit in haar museum, The Frick, voor een workshop en een ontmoeting met het team educatoren. Tijdens de workshop wordt een kunstwerk verkend aan de hand van vragen van bezoekers. Een methode om toeschouwers actief naar kunst te laten kijken.


Inspiratienamiddag publieksonderzoek: samenwerken en informatie delen

publieksonderzoek in musea

Vorige week donderdag vond het lanceringsmoment voor de derde editie van de marketingcursus ‘Vloek of zegen’ plaats bij FARO. Als thematische insteek kozen we ditmaal voor publieksonderzoek.

Nu de focus internationaal steeds meer op het publiek komt te liggen zien erfgoedorganisaties meer dan ooit het belang in van degelijk uitgevoerd publieksonderzoek. Daarnaast komt ook vanuit het beleid de vraag om kennis over de bezoekers of gebruikers te verzamelen via publieksonderzoek.

 

 

Let’s talk art @ Guggenheim!

NYC, 2 p.m. Met een roze sticker op de borst dalen we af naar het Sackler Center for Arts Education in de kelder van het Solomon R. Guggenheim Museum. We worden ontvangen door Kim Kanatani, Director of Education; Rebecca Mir, Associate Manager Digital Media and Online Learning; Christina Yang, Director of Public Programs en Sarah Malaika, Associate Manager of Global Programs.