Nieuws en blogs

Het nieuwe werken, iets voor u?

logo het nieuwe team werken

Glijdende uren, thuiswerk, zelfsturende teams, u heeft er vast al van gehoord. Het werk van vandaag en morgen is flexibeler dan ooit. En dat stelt heel wat nieuwe eisen aan werknemers en leidinggevenden. Een grote uitdaging! Het kennisplatform “Het nieuwe teamwerken” biedt alvast heel wat inspiratie over de vraag hoe u flexibele teams kunt sturen.

Het nieuwe werken bestaat eigenlijk uit vier dimensies:


In memoriam: Denise Deweerdt, pionier van de feministische geschiedschrijving in België

Denise De Weerdt is op 14 augustus 2015 overleden in haar geboortestad Gent. Zij was dé pionier van de feministische geschiedschrijving in België en, eerst als bestuurslid en later als vrijwilligster, nauw betrokken bij Amsab-ISG.


Voor u gelezen: “14-18. De andere kant van het front"

Op de WOI-pagina van FARO posten we geregeld recensies van een opvallend, inspirerend of innoverend boek over de Groote Oorlog. Ditmaal krijgt u de recensie van een magazine. “14-18 De andere kant van het front". De recensent is Stefaan Vandenbussche (medewerker van de CD&V-fractie in het Vlaams Parlement).

De opdrachtgevers


Download de ErfgoedApp en ontdek musea & erfgoedorganisaties in uw buurt

ErfgoedApp

Ontdek meer met de ErfgoedApp. Krijg extra informatie bij uw bezoek via Augmented Reality & iBeacons en ontdek +1700 musea & erfgoedorganisaties in uw buurt. Meer infomatie over deze gloednieuwe app kan u vinden op www.erfgoedapp.be of bekijk het promo filmpje onderaan.


Onderzoek naar programma van eisen voor cultureel-erfgoeddepots afgerond

In het kader van de depotproblematiek schreef de Vlaamse Overheid eind 2014 een onderzoeksopdracht uit voor een analyse van en bouwstenen voor de uitwerking van een programma van eisen voor cultureel-erfgoeddepots in Vlaanderen. Het ae-LAB van Vrije Universteit Brussel (Inge Bertels, Dorien Aerts en Filip Descamps) voerde deze opdracht tussen januari en juni 2015 uit.


De eerste Nederbelg herdacht: Pieter Willems (1840-1898)

portretschilderij van Pieter Willems door Henri Otto

De uit Maastricht afkomstige Leuvenaar Pieter Willems (1840-1898) was in het laatste kwart van de 19de eeuw een spilfiguur in de Vlaamse Beweging en aan de Leuvense universiteit, waarvan hij gedurende meer dan 25 jaar de secretaris was.


SAVE THE DATE: Inspiratiedag “Tijd voor vakmensen” op 9 november 2015

logo traject tijd voor vakmensen

Vijf jaar geleden lanceerde FARO het traject “Erfgoedgeleerden”, dat formele opleidingen voor (publieks)historici, kunsthistorici, museummedewerker, archivaris, restaurators, tentoonstellingsbouwers, …, in en rond Vlaanderen in kaart bracht. Dit traject leverde verschillende nieuwe initiatieven op, maar er bleven ook heel wat mogelijkheden onderbenut om het praktische “werk” in de erfgoedsector te ondersteunen. Op 9 november 2015 lanceren we de opvolger onder de noemer “tijd voor vakmensen”.


Een unieke summer school in 2016? Het Open Palace Programme (UK)

Zin om eens achter de schermen te kijken van enkele toonaangevende historische huizen in Engeland? Om specialisten te ontmoeten en heel wat vaardigheden van hen te leren? En na te denken over een toekomstige carrière in erfgoedland? Het (hemelse!) Open Palace Programme biedt het allemaal. Jammer dat enkel studenten, pas afgestudeerden en beginnende professionals kunnen inschrijven. Behoort u tot die categorie? En spreekt u vloeiend Engels? Niet aarzelen en neem een kijkje op hun website.


Vergaderen?! Zes ideeën om het eens anders aan te pakken

Na de zomervakantie ontmoeten we elkaar weer in vergaderingen, meetings en andere vormen van overleg. Een noodzakelijk kwaad volgens sommigen, een onmisbare gelegenheid om vooruitgang te boeken volgens anderen. Hierbij alvast een paar verrassende tips om dit najaar eens anders te vergaderen en de kans op nieuwe ideeën, frisse motivatie en daadkracht te verhogen:


Kempense klaprozen vallen in de prijzen

De provincie Antwerpen kent de jaarlijkse Prijs Geschiedenis & Volkskunde in 2015 toe aan Herman Sterckx, coördinator van het project Kempense Klaprozen. Met dit project geven jongeren en deskundigen samen een verhaal en gezicht aan de WOI-soldaten uit de Kempen. Het provinciebestuur wil met deze prijs van 2.500 euro graag bijdragen tot een succesvolle voortzetting en uitbreiding van het initiatief.