Nieuws en blogs

Stages en thesisonderwerpen gebundeld

Net als vorig jaar bedachten cultureel-erfgoedorganisaties weer een groot aantal fijne stageopdrachten en boeiende thesisonderwerpen voor studenten uit allerlei opleidingen. Wij bundelden hun ideeën in twee thematische lijsten: een met stages en een met onderzoeksthema's. Neem een kijkje en vertel het voort! Komt u bij het bekijken van dit mooie aanbod zelf nog op een bijkomend idee? Dan plaatsen we dat er gewoon bij.


Brits rapport over impact oudere bevolking op musea

De Westerse bevolking veroudert, zoveel is zeker. Mensen leven langer, en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Tegelijk heeft die stijgende levensverwachting een impact op onze maatschappij en worden we geconfronteerd met veranderingen die zowel uitdagingen als opportuniteiten met zich meebrengen. Over de impact van de demografische vergrijzing op musea schreven het British Museum en de Universiteit van Oxford een rapport.


Luc Martens nieuwe voorzitter Raad van Bestuur FARO

Luc Martens (c) FARO | Bart Van der Moeren

Woensdag 27 april werd ex-minister van Cultuur (1995-1999) Luc Martens verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. Hij treedt daarmee in de voetsporen van achtereenvolgens prof. dr. em. Stefaan Top (voorzitter tussen 2013 en 2016) en – eveneens ex-minister van Cultuur – Paul Van Grembergen, voorzitter tussen 2008 en 2013.


Utrechts Psalter verstript

Cover Utrechts Psalter

Hoe kan een eeuwenoud handschrift aansluiting vinden bij een hedendaags publiek? Wat de Universiteit Utrecht recent met het Utrechts Psalter gedaan heeft is een mooi voorbeeld van hoe het kan. Naar aanleiding van de 380e verjaardag van de Universiteit Utrecht zijn twintig striptekenaars gevraagd om aan de slag te gaan met de spectaculaire illustraties die in dit 9e-eeuwse handschrift zijn opgenomen.


2018 wordt het Europees Jaar van het Erfgoed

De Europese Commissie stelt voor om in 2018 een Europees Jaar van het Erfgoed te organiseren. Met dit nieuws werd het EU-Cultuurforum op dinsdag 19 april geopend. De voorzitter van de Commissie Jean-Claude Juncker deelde deze beslissing ook al aan de voorzitter van het Europese Parlement Martin Schulz mee op 14 april 2016. De finale beslissing is aan het Europees Parlement en de Europese Raad. Dit lijkt geen obstakel meer te vormen want deze instanties waren al langer vragende partij voor dit jaar.

Vlaamse UNESCO-commissie lanceert sensibiliseringscampagne

logo Unite4heritage

UNESCO lanceerde recent, naar aanleiding van de vernieling van de Werelderfgoedsite in het Syrische Palmyra, de socialemediacampagne #Unite4Heritage. In lijn met deze actie vraagt de Vlaamse UNESCO-commissie uw hulp ter sensibilisering van het grote publiek over "de fragiliteit van ons cultureel erfgoed".


Doe mee! Beiaard in Vlaanderen en Brussel met en in het teken van vluchtelingen

Beiaardier Luc Rombouts bespeelt de beiaard samen met vluchtelingen.
Op 20 juni besteedt Wereldvluchtelingendag overal ter wereld aandacht aan het lot van vluchtelingen. FARO en Vluchtelingenwerk Vlaanderen zetten die dag samen met de Vlaamse Beiaardvereniging en de Vlaamse UNESCO-Commissie volop in op een aantal ontmoetingen tussen cultureel-erfgoedwerkers en vluchtelingen … in de beiaarden! Geen betere plek voor een dergelijk initiatief dan onder de klokken die speciaal worden geluid om de talenten van vluchtelingen en de engagementen van cultureel-erfgoedorganisaties voor het thema ‘vluchten’ aan te kondigen.

529 Erfgoedinstellingen en hun ruime achterban vierden 16e editie van Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel

Foto: 3D-LABO © Stad Oostende dienst cultuur en mu-zee-um vzw

De 16e editie van Erfgoeddag vandaag was een succes. Overal in Vlaanderen bloeit de belangstelling voor cultureel erfgoed. Zo deden 529 cultureel-erfgoedinstellingen zoals musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heem- en geschiedkundige kringen in 263 gemeenten mee. In totaal waren er 700 gratis activiteiten zoals tentoonstellingen, bezoeken achter de schermen en depots, rondleidingen, zoektochten, demonstraties, workshops, filmvoorstellingen ... Er werden naar schatting zo’n 210.000 bezoekers geregistreerd.

Kom zondag naar Erfgoeddag en ontdek een brede waaier rituelen!

Zondag 24 april is Erfgoeddag, dit jaar volledig in het teken van 'Rituelen'. Verspreid over heel Vlaanderen en Brussel kunt u deelnemen aan 700 gratis activiteiten georganiseerd door maar liefst 529 erfgoedinstellingen en andere organisaties. Kies uit diverse activiteiten zoals tentoonstellingen, workshops, lezingen, zoektochten en rondleidingen, of ga op wandel- of fietstocht. Heel wat instellingen rollen trouwens de rode loper uit voor gezinnen. Surf naar www.erfgoeddag.be en stippel uw eigen programma uit.

Inspiratiedag Belgische beiaardcultuur

Vrijdag 22 april 2016 is een hoogdag voor de beiaardwereld in België. In het Paleis der Natie in de Brusselse Wetstraat - waar overigens tegelijk een senaatszitting plaatsheeft - zijn150 beiaardiers, vertegenwoordigers van gemeentebesturen en kerkfabrieken als beiaardbeheerders, beiaarddocenten en -studenten en leden van plaatselijke beiaardcomités uit alle regio's van ons land en uit de buurlanden samengekomen om de hele dag ervaringen en ideeën uit te wisselen over het borgen van hun beiaardcultuur.