Nieuws en blogs

How To Story: 5 storytelling-tips van VRT-journalist Tim Verheyden

Er was eens...

De voorbije weken hebben we u meermaals via deze website opgeroepen om deel te nemen aan de open call van en met de VRT, waardoor uw collecties, werking, personeel, geschiedenis enz. op televisie, radio en/of het web – transversaal, zoals dat heet – opvallend in beeld kunnen komen. Storytelling is daarbij het sleutelwoord. VRT-journalist Tim Verheyden geeft een heleboel inspirerende tips & tricks.


Bartholomeus vindt thuis in FARO-bibliotheek

Bartholomeus is weer thuis. De mascotte uit de Erfgoeddoel-campagne mag na de lancering vorige week even op adem komen in de FARO-bibliotheek. Om uit te rusten van zijn filmavonturen, maar ook om zich voor te bereiden op verdere acties.


Portillo's State Secrets: geweldige televisie over archiefstukken

Met Portillo's State Secrets bewijst de BBC dat je met historische documenten onderhoudende televisie kan maken. De gewezen toppoliticus Michael Portillo maakt al enkele jaren interessante televisieprogramma’s die ook op de VRT te zien zijn. In deze nieuwe tiendelige reeks gaat hij in het nationaal archief van het Verenigd Koninkrijk op zoek naar fascinerende verhalen die iets vertellen over de geschiedenis van Groot-Brittannië. Hij doet dat aan de hand van historische documenten uit dat archief.


Digitaal geheugenverlies? Stem op 28 maart af op Klara!

Eind november 2014 nam PACKED vzw, het Expertisecentrum Digitaal Erfgoed, in Theater Zuidpool deel aan een publiek debat over digitaal geheugenverlies. Op zaterdagmiddag 28 maart voeren twee gasten van toen, Trudi Noordermeer (hoofdbibliothecaris Universiteit Antwerpen) en Rony Vissers (coördinator PACKED vzw), opnieuw een gelijkaardig gesprek met Werner Trio in het radioprogramma Trio op Klara.

Europees werkplan Cultuur (2015-2018) bundelt uitdagingen voor culturele en creatieve sector

Het Europese werkplan Cultuur (2015-2018) beschrijft belangrijke uitdagingen waar de culturele en creatieve sector op dit moment voor staat. Zo zijn beleidsprioriteiten opgesteld voor publieksontwikkeling, digitalisering en een effectieve innovatieslag in de sector. Hiermee bouwt het werkplan voort op de Europese agenda voor Cultuur.

De metamorfose van Mons: vijf nieuwe musea openen de deuren

Cover Vincent

Mons 2015, als Europese Culturele Hoofdstad een jaar lang in het middelpunt van de publieke belangstelling in heel Europa, schakelt (nog) een versnelling hoger. Op 4 en 5 april openen er namelijk vijf nieuwe musea de deuren: de Artotheek, het Mons Memorial Museum, het Museum van de Doudou, Silex’s en het Belfort. De organisatie vroeg aan FARO om te reflecteren over deze grande ouverture van die musea. Het resultaat leest u in ‘Vincent’, vandaag als bijlage in de krant Le Soir.


Woordfront herdenkt eerste gifgasaanvallen 1915

De provincie West-Vlaanderen en de stad Tielt organiseren op zaterdag 18 april ‘Woordfront’ in Tielt. Na ‘Lichtfront’ wordt ‘Woordfront’ het tweede grote participatieproject binnen het WOI-herdenkingsproject ‘GoneWest’.

Met het ‘Woordfront’ wil GoneWest symbolisch de 1.150 dodelijke slachtoffers van de eerste geslaagde gasaanvallen herdenken. Het was immers in de Armee OberKommandantur IV in Tielt dat in 1915 het dramatische bevel werd genomen om op industriële schaal mensen uit te roeien via scheikundige stoffen. Een beslissing die haar voorgaande niet kende en die terecht in 2015 op internationaal niveau door de Verenigde Naties en meer in het bijzonder door haar organisatie OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) wordt herdacht tijdens een internationale conferentie in Ieper op 22 april 2015.


Oproep prijzen voor historisch onderzoek provincie Oost-Vlaanderen

Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen moedigt het historisch onderzoek in en over de provincie Oost-Vlaanderen aan. Ook dit jaar worden er weer Cultuurprijzen voor Historisch Onderzoek uitgeschreven. In 2015 is het de beurt aan 'geschiedenis’ en aan 'kunstgeschiedenis en archeologie'. Iedereen die minstens vijf jaar in Oost-Vlaanderen woont, of wiens (on)uitgegeven werk exclusief handelt over een Oost-Vlaams onderwerp kan zijn of haar bijdrage inzenden tot en met 15 april. De laureaat van de prijzen krijgt een bedrag van 5.000 euro. Meer informatie vindt u hier.

Op weg naar een gecoördineerd vrijwilligersbeleid?

Vlaams Cultuurminister Sven Gatz heeft zich bij zijn aantreden geëngageerd om een gecoördineerd vrijwilligersbeleid op touw te zetten. In het Vlaams Parlement heeft de minister toelichting gegeven bij zijn plannen hierrond.


Onderzoekers, bemint uw profijt! Dagblad Vooruit digitaal beschikbaar

Vanaf 25 maart zijn de jaargangen 1884-1950 van het dagblad Vooruit voor het eerst digitaal beschikbaar in de leeszalen van Amsab-ISG, de Koninklijke Bibliotheek en de Universiteitsbibliotheek Gent. De periode 1884-1918 wordt bovendien nog vóór de zomer online aangeboden via de websites van de Koninklijke Bibliotheek en van Amsab-ISG.