Nieuws en blogs

Fund-Finder gidst u door EU-subsidies voor de creatieve en culturele sector

Bent u een culturele of creatieve organisatie? En wilt u weten voor welke Europese subsidies u in aanmerking komt? Snuister dan in de nieuwe gids van de Europese Commissie: Fund-Finder. Naast een overzicht van alle EU-subsidieprogramma’s voor de culturele en creatieve sectoren vindt u in de gids ook een selectie van publieke en private subsidiemogelijkheden, zowel in Europa als internationaal. Een lijst met online-informatiebronnen wijst u de weg naar verdere informatie.

Belgische musea dingen mee naar Europese museumaward

Vier Belgische musea zijn genomineerd voor de European Museum of the Year Award 2016. Het gaat om het Kasteel van Gaasbeek (Lennik), Texture, museum over over Leie en vlas (Kortrijk), Jenevermuseum (Hasselt) en het Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen (Brussel). De Europese museumprijs wordt sinds 1977 uitgereikt door het European Museum Forum en beloont ieder jaar een Europees museum met een voortreffelijke maatschappelijke rol, dat weet hoe een breed publiek aan te trekken.

Petit-beurretaart van Scouts Parsifal Rumbeke bekroond tot leukste traditie op kamp

Afgelopen zomer organiseerden de werkgroep Jeugdbewegingen en Erfgoed van Heemkunde Vlaanderen en tapis plein via Facebook een zoektocht naar de leukste traditie op kamp. Een kamp van een jeugdbeweging zit immers vol klassiekers, tradities en rituelen.

Zie jij wat ik zie? Ontdek het op de inspiratiedag van Vlieg

Vlieg organiseert volgende zomer opnieuw zijn jaarlijkse actie: Schatten van Vlieg. In musea, bibs, kastelen en tal van andere locaties in Vlaanderen en Brussel kunnen families de hele zomer schatten zoeken. Op die manier komen kinderen in contact met cultuurhuizen en ontdekken ze het vrijetijdsaanbod in eigen buurt. In 2015 namen er meer dan 40.000 kinderen deel aan de actie.

FARO verwelkomt nieuwe medewerkster

Begin november startte Julie Lambrechts als tijdelijk deeltijds stafmedewerker behoud en beheer bij FARO. U kunt bij haar terecht voor al uw vragen over behoud en beheer via julie.lambrechts@faro.be.

Erfgoedwerk en archieven in theaters van angst, volgens Beatrice de Graaf

“Fijn peuteren tussen de oude archieven", zegt ze. "De geur opsnuiven van negentiende-eeuwse manuscripten. Dat geeft mij rust. Daar ga ik écht nadenken over de grondslagen en de dynamiek van geweld en veiligheid, en daardoor begrijp ik dan ook weer meer van de actualiteit. Als ik alleen maar achter aanslagen aanren, merk ik dat de flipperkast hierboven te veel gaat flipperen. Het balletje moet ook rustig kunnen rollen." Lees het volledige artikel op de website van De Correspondent. Meer over Beatrice de Graaf.


Wegens succes herhaald: de uitdaging van leiderschap

groep kijkt naar post-its

Zin om uw vaardigheden als leider van een team aan te scherpen? Om te leren hoe u beter om kunt gaan met uw werknemers, hoe u mensen motiveert en weerstand vermindert? Neem dan deel aan de tweede editie van het leiderschapstraject!


Red mee de Besloten Hofjes!

Besloten Hofjes

10.000 euro. Zoveel wil Musea & Erfgoed Mechelen binnen de drie maand ophalen via crowdfunding. Bedoeling is om daarmee vier zogenaamde ‘Besloten Hofjes’ te restaureren. Die worden, als alles goed gaat, voor het eerst weer aan het publiek getoond tijdens de tentoonstelling ‘Op Zoek naar Utopia’, in Leuven volgend jaar. Daarna worden ze opgenomen in de permanente opstelling van het nieuwe Mechelse stadsmuseum dat in 2018 de deuren opent.


Oorlog in de media: Brave Little Belgium

De VRT heeft zich geëngageerd om een belangrijke rol te spelen in de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Zo kon u vorig jaar de documentairereeks 'Brave Little Belgium' op Canvas volgen. Deze reeks is nu beschikbaar op DVD.


Internationale dag van het Vrijwilligerswerk. Doet u ook mee?

5 december is de Internationale dag van het Vrijwilligerswerk. Voor deze dag verzamelt het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk zoveel mogelijk acties die vrijwilligerswerk ondersteunen en promoten. Ook u kan meewerken en zo uw vrijwilligers nog eens extra in de bloemetjes zetten.