Nieuws en blogs

Organisatie voor Schots sporterfgoed in de steigers

Vorige maand kwamen de Schotse sportbonden en musea samen in het Scottish Football Museum om er te praten over de oprichting van een organisatie die ze voorlopig Sports Heritage Scotland (SHG) hebben gedoopt.


Topstukkenlijst uitgebreid met 86 stukken en 9 verzamelingen

Op initiatief van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz wordt de Topstukkenlijst uitgebreid met 86 stukken en 9 verzamelingen. In de Topstukkenlijst wordt het cultureel erfgoed opgelijst dat omwille van zijn uitzonderlijke archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis voor de Vlaamse Gemeenschap bewaard moet blijven. Cultuurgoederen op de Topstukkenlijst worden als zeldzaam en onmisbaar voor de Vlaamse Gemeenschap bestempeld.

Deadline indienen subsidieaanvragen provincie West-Vlaanderen: 15 maart 2015

Met de projectsubsidie wil de provincie bovenlokale projecten rond de zorg voor en het beheer en de ontsluiting van het West-Vlaamse erfgoed financieel ondersteunen. De investeringssubsidie beoogt de ondersteuning van erfgoedprojecten van infrastructurele aard met een duurzaam of permanent karakter, voor de publieksgerichte valorisatie van erfgoed of voor de collectiegerichte bewaring van erfgoedcollecties, beide met een duidelijk regionale uitstraling en werking.

Sfeerbeelden kick-off collegagroep 'Verhuizen van documentaire collecties'

Kennis en ervaringen over het verhuizen van documentaire collecties verzamelen en delen: dat is het doel van de nieuwe collegagroep, opgericht op initiatief van FARO en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Op 27 januari namen zesendertig personen deel aan de kick-off van deze collegagroep in de Colibrant-kapel in Lier.


Rapport 'The Value of Culture' voorgesteld op 17 februari

De waarde van cultuur

Vorig jaar stond FARO mee in voor de realisatie van het onderzoeksrapport De waarde van cultuur. Binenkort is ook een Engelstalige synthesenota van het oorspronkelijke onderzoeksrapport beschikbaar.


ARTtube heeft nieuwe website en nieuwe musea

ARTtube, het online videoplatform van musea in Nederland en België, groeit. Van acht gaat het platform nu naar dertien deelnemende musea. Vanaf vandaag presenteert ARTtube zijn vernieuwde website met een scherper profiel: gebundeld, thematisch aanbod van video’s in een rijke context van verhalen over kunst en design. ARTtube heeft de ambitie de komende twee jaar uit te groeien tot dé publieke bron voor kwalitatieve internetvideo's over kunst en design.


Familiekunde Vlaanderen viert 50-jarig jubileum met tweedaags evenement

50 jaar Familiekunde Vlaanderen

Op zoek naar uw familiegeschiedenis of naar de betekenis van uw familienaam? Kom dan zeker langs in het FelixArchief tijdens ’50 jaar Familiekunde (in) Vlaanderen’, op zaterdag 14 en zondag 15 maart 2015.

Op zaterdag is er het 50e Congres van Familiekunde Vlaanderen dat bijzondere aandacht schenkt aan de Belgische oorlogsvluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op zondag is iedereen welkom tijdens de 'Dag van de Familiegeschiedenis'.

Campagne om Brits geluidsarchief te redden

De stemmen van James Joyce en Florence Nightingale, de eerste jazzopnames, legendarische toespraken en opnames van dierengeluiden ... deze en ontelbaar andere geluiden worden door de British Library bewaard in het geluidsarchief van het Verenigd Koninkrijk. De collectie bestaat uit meer dan 6,5 miljoen opnames van spraak, muziek, dieren en het milieu van de jaren 1880 tot vandaag. De British Library start nu met een campagne om deze collectie historische opnames te redden.


Pimp uw woonkamer met collectiestukken van het Wielermuseum

campagnebeeld 'Museum in de living'

Bent u een wielerfanaat en droomt u er stiekem al jaren van om een origineel wielertruitje van Tom Boonen, Fabio Cancellara of Patrick Sercu aan uw muur te hangen of om uw woonkamer op te smukken met een historische koersfiets of met een schilderij van Laurent Fignon of Jempi Monseré? Dan heeft het Roeselaarse Wielermuseum goed nieuws voor u: het kan nu (voor enkele maanden)! Een mailtje of telefoontje volstaat en u haalt zo een authentiek stukje koers in huis.


2015 overgangsjaar voor VIAA

Op vrijdag 16 januari 2015 heeft de Vlaamse Regering de toekomst van het Vlaams Instituut voor Audiovisuele Archivering (VIAA) besproken. 2015 wordt een overgangsjaar waarbij de focus zal liggen op digitalisering en archivering.

Minister van Cultuur en Media Sven Gatz maakt hiervoor 1.320.000 euro vrij. Om het archiefmateriaal voor onderwijs te ontsluiten, doet minister van Onderwijs Hilde Crevits een inspanning van 121.000 euro.