Nieuws en blogs

FARO & Adobe sluiten overeenkomst voor goedkopere softwarelicenties voor de cultureel-erfgoedsector: promotie zomer 2015

FARO heeft een overeenkomst afgesloten met Adobe om Adobe producten aan lage prijzen aan te bieden aan organisaties uit de cultureel-erfgoedsector. Met deze overeenkomst wil FARO professionele software toegankelijker en goedkoper maken voor de cultureel-erfgoedsector.

Leestip op rektoverso.be | 'De nieuwe musea van Mons: het gedroomde model'

Belfort van Mons

Begin april openden in Bergen maar liefst vier nieuwe musea de deuren, mee in de maalstroom die de schijnwerper van 'Mons2015 Europese Culturele Hoofdstad' teweegbrengt. Begin deze maand ging overigens net het vijfde 'museum' opnieuw open, het beroemde barokke belfort van Bergen, en dat na een sluiting van zegge en schrijve dertig jaar. Naar aanleiding van die batterij openingen werd FARO eind maart gevraagd om te reflecteren over de betekenis van de komst van deze erfgoedplekken, voor de stad, haar bewoners en erfgoedwerkers zelf. Die bijdrage verscheen als bijlage in Le Soir.


MuseumSound(s): hoe klinkt een museum?

Campagnebeeld Museumnacht Antwerpen

Eind vorig jaar berichtten we hier over hoe muziek meer en meer in musea wordt ingezet, als een veelal verrassend onderdeel van de bezoekersbeleving. Kort door de bocht: confronteer de tentoongestelde voorwerpen met muziek uit min of meer dezelfde periode, en kom zo tot een sfeervol geheel. Maar wat als die voorwerpen verklankt zouden worden? Die prikkelende vraag is het uitgangspunt van MuseumSound(s), dat nu zaterdag tijdens de Museumnacht in Antwerpen in zes musea mee te maken is.


Een duurzame participatie van erfgoedgemeenschappen? Zet de stap naar structurele verankering met twee nieuwe tools

Heel wat erfgoedorganisaties experimenteren met cocreatieve projecten die gemeenschappen actief betrekken bij hun werking. Maar na afloop van het project gaan de partners vaak weer elk huns weegs. Vandaar de vraag: hoe kunnen we die participatie duurzaam verankeren? Volgens twee nieuwe websites luidt het antwoord: door de gemeenschappen ook te laten participeren aan het beleid van de organisatie. Voorbeelden, tools en discussievragen moeten u daarbij helpen.


Postgraduaat cultuureducator, een primeur

De hogeschool PXL Hasselt start vanaf september 2015 met een postgraduaat cultuureducator. Het postgraduaat richt zich tot bachelors lerarenopleiding, toerisme, kunsten … of tot bachelors of masters in kunst en cultuur. Het postgraduaat (één jaar) wil kansen op tewerkstelling in de culturele sector voor jongeren vergroten. Het is gericht op het verruimen van de culturele competenties van bachelors of jonge publieksmedewerkers in culturele organisaties.

Bezoek de orgelcollectie Ghysels

In 2007 kocht de Vlaamse Gemeenschap de collectie mechanische muziekinstrumenten van Jef Ghysels, een bekend verzamelaar van dans- en kermisorgels. Het geheel omvat onder meer vier grote dansorgels, twaalf kleinere orgels, een collectie beeldjes, documentair materiaal en een uitgebreide reeks orgelmuziekboeken. Sinds 2010 is de collectie opgeslagen in een geklimatiseerd depot van Katoen Natie in Kallo. Wie wil, kan de orgelcollectie nu ook bezoeken, in groep of individueel.

Winter School Achives & Education is volzet!

De winter school Archives & Education, a digital perspective, die FARO in samenwerking met The National Archives organiseert van 15 t.e.m. 18 december in Brussel, is volzet. De 22 deelnemers komen uit België, Nederland, Qatar, Zimbabwe, Saudi-Arabië, Engeland, Zweden, Hong Kong en Denemarken.


Praktijkvoorbeeld: LACMA zet Snapchat in om collectie te pimpen

Man met zonnebril

Het Los Angeles County Museum of Art (LACMA) heeft een goed idee. Het zet het (vooral bij jongeren erg populaire) socialemediaplatform Snapchat in om de collectie te ontsluiten. Bovenop de foto’s plaatst het grappige en spitsvondige verwijzingen naar de hedendaagse popcultuur.

Snapchat is een applicatie om foto’s en korte video’s te versturen. Bijzonder is dat de verzender kan bepalen hoe lang de bestemmeling het bericht te zien krijgt, waarna het onherroepelijk wordt vernietigd. Ondanks (of net dankzij) dat vergankelijk karakter blijkt het platform enorm populair. Er zouden zo’n 100 miljoen actieve gebruikers zijn, die samen 400 miljoen berichten per dag versturen.


Restauratie Lam Gods vordert gestaag

Goed tweeënhalf jaar geleden, in oktober 2014, startte het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) met de eerste fase van de restauratie van het Lam Gods. Minutieus werden alle vernislagen en overschilderingen verwijderd op de eerste acht panelen en lijsten, afkomstig van de buitenkant van de zijpanelen. Nu het origineel van de gebroeders Van Eyck weer zichtbaar is, kunnen de restaurateurs beginnen met het fixeren van de verflaag.

AP en British Movietone plaatsen grote hoeveelheid audiovisueel erfgoed op YouTube

AP

Het Amerikaanse persbureau AP heeft in samenwerking met British Movietone zopas ruim 550.000 historische nieuwsvideo's toegevoegd op YouTube. De gedigitaliseerde filmpjes gaan terug tot 1895 en worden geüpload op twee kanalen: AP Archive en British Movietone. Alle nieuwscategorieën komen daarbij aan bod: van ‘hard nieuws’, over sport, muziek en sociale geschiedenis, tot lifestyle en beroemdheden. Aanvankelijk in zwartwit en zonder geluid, maar later in kleur en met geluid.