Nieuws en blogs

Hoge Gilderaad der Kempen heeft nieuwe Opperhoofdman

Harry_Vanderhenst

Afgelopen zondag, 24 november, verzamelden de hoofdmannen en -vrouwen van 67 handboog-, voetboog-, balansboog-, kleine kruisboog- en buksschuttersgilden uit de Kempen in de parochiezaal van Lille voor hun halfjaarlijkse vergadering. Een bijzonder agendapunt vormde de verkiezing van een nieuwe Opperhoofdman voor de Hoge Gilderaad der Kempen, in opvolging van Theo Aerts. De Raad der Hoofdmannen verkoos Harry Vanderhenst, gildebroeder van de Sint-Jorisgilde van Meerle, tot nieuwe Opperhoofdman.


UNESCO erkent beiaardcultuur in België

Op 25 november heeft UNESCO de Belgische beiaardcultuur erkend als een beste praktijk op het vlak van het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. Dat is een belangrijke internationale erkenning voor de Belgische beiaardiers en al wie zich voor onze beiaardcultuur inzet. UNESCO nam deze beslissing op de 9de sessie van het Intergovernmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage, het bevoegd comité voor deze Unesco-conventie van 2003.

Voor u gelezen: vijf maal Eerste Wereldoorlog

Op de WOI-pagina posten we recensies van een opvallend, inspirerend of innoverend boek over de Groote Oorlog. Om deze rubriek verder aan te vullen, lanceerde FARO in juli een oproep om lid te worden van het ‘leescomité 100 jaar WOI’. Op deze oproep kregen we heel wat fijne reacties. Het leescomité bestaat nu uit liefst 20 erfgoedwerkers, van diverse pluimage. Inmiddels hebben we ook verschillende recensies van WOI-publicaties gepubliceerd. Graag zetten we de oogst van de voorbije weken op een rijtje.


31 december 2014 is deadline voor onderzoeken bij Olbrechtsgenootschap

Sedert 1969 stimuleert het Frans Olbrechsgenootschap het wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot het brede veld van de volkscultuur, ter nagedachtenis van de bekende Vlaamse volkskundige en etnograaf Prof. Dr. Frans M. Olbrechts (1899-1958). Daartoe kent het prijzen toe aan waardevolle studies, waarvan het onderwerp vooraf door de kandidaat aan het Olbrechtsgenootschap werd voorgelegd.


Reflecteren over uw werking? Gratis toolkit helpt u op weg

poster missie en visie

U wil een nieuwe missie schrijven? Bent op zoek naar activiteiten die beter bij uw doelgroep passen? Of u zoekt naar een manier om uw netwerk te analyseren? Voor deze en andere reflectievragen bestaat er nu een handig format: de gratis toolkit cultuureducatie. FARO testte het uit en zag dat het goed was. 


Leestips: Vertellen in Vlaanderen en Nederland

Meeslepende verhalen vertellen is een kunst. En een die de laatste jaren in de lift zit. De voorbije weken verschenen er een aantal interessante e-publicaties over vertelkunst. Met heel wat linken naar erfgoedland.


Traject 'Schatten van*in mensen' publiceert portrettenboek en nota met beleidsaanbevelingen

Op vrijdag 21 november 2014 vond bij FARO 'Virtuoos Vlaanderen!' plaats, een internationale conferentie die op zoek gaat naar de kansen van het UNESCO-programma Living Human Treasures, en dit voor diverse beleidsdomeinen. Ter gelegenheid van die conferentie worden twee publicaties gepresenteerd: Virtuoos!, een portrettenreeks en Virtuoos Vlaanderen!, het eindrapport van het onderzoeksproject.

Leestip | Het verhaal van De Munt

Er is de laatste weken bijzonder veel inkt gevloeid over de besparingen bij de federale culturele instellingen. Zo besloot Peter de Caluwe, de intendant van de Koninklijke Muntschouwburg, zijn opiniebijdrage in De Morgen van 22 oktober met een oproep. “Mag ik eenieder die ons niet kent stellig aanraden om het nieuwe boekwerk dat net over ons verschenen is te raadplegen, Het verhaal van De Munt, een nieuwe gids voor de Muntschouwburg.” En precies dat – het boek lezen – hebben we gedaan.


(no) more AmuseeVous

Al tien jaar is AmuseeVous de matchmaker tussen jongeren en musea. Maar het gezelschap dreigt vanaf 2015 erkenning en subsidies te verliezen. AmuseeVous roept daarom iedereen op om ervaringen, emoties, herinneringen en toekomstplannen te delen via www.hartvooramuseevous.be. Bovendien gaat AmuseeVous 'on tour' om hun overvloed aan ervaring te delen en zij doen daarbij het MSK in Gent, M in Leuven, en het MAS in Antwerpen aan. Meer info en inschrijven.


FMDO wint Vlaamse Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk 2013-2014

Foto FMDO © Mirjam Devriendt

Donderdag 20 november reikte Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk 2013-2014 uit aan FMDO (Federatie van Marokkaanse en mondiale democratische organisaties).