Nieuws en blogs

Traject 'Schatten van*in mensen' publiceert portrettenboek en nota met beleidsaanbevelingen

Op vrijdag 21 november 2014 vindt bij FARO 'Virtuoos Vlaanderen!' plaats, een internationale conferentie die op zoek gaat naar de kansen van het UNESCO-programma Living Human Treasures, en dit voor diverse beleidsdomeinen. Ter  gelegenheid van die conferentie worden twee publicaties gepresenteerd: Virtuoos!, een portrettenreeks en Virtuoos Vlaanderen!, het eindrapport van het onderzoeksproject.

Leestip | Het verhaal van De Munt

Er is de laatste weken bijzonder veel inkt gevloeid over de besparingen bij de federale culturele instellingen. Zo besloot Peter de Caluwe, de intendant van de Koninklijke Muntschouwburg, zijn opiniebijdrage in De Morgen van 22 oktober met een oproep. “Mag ik eenieder die ons niet kent stellig aanraden om het nieuwe boekwerk dat net over ons verschenen is te raadplegen, Het verhaal van De Munt, een nieuwe gids voor de Muntschouwburg.” En precies dat – het boek lezen – hebben we gedaan.


(no) more AmuseeVous

Al tien jaar is AmuseeVous de matchmaker tussen jongeren en musea. Maar het gezelschap dreigt vanaf 2015 erkenning en subsidies te verliezen. AmuseeVous roept daarom iedereen op om ervaringen, emoties, herinneringen en toekomstplannen te delen via www.hartvooramuseevous.be. Bovendien gaat AmuseeVous 'on tour' om hun overvloed aan ervaring te delen en zij doen daarbij het MSK in Gent, M in Leuven, en het MAS in Antwerpen aan. Meer info en inschrijven.


FMDO wint Vlaamse Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk 2013-2014

Foto FMDO © Mirjam Devriendt

Donderdag 20 november reikte Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk 2013-2014 uit aan FMDO (Federatie van Marokkaanse en mondiale democratische organisaties).


Voor u gelezen: Brood willen we hebben!

Op de WOI-pagina van FARO posten we geregeld recensies van een opvallend, inspirerend of innoverend boek over de Groote Oorlog. Ditmaal las Stefaan Vandenbussche (medewerker van de CD&V-fractie in het Vlaams Parlement) voor u het boek Brood willen we hebben! Honger, sociale politiek en protest tijdens de Eerste Wereldoorlog in België van Giselle Nath. 


Vlaamse Erfgoedbibliotheek presenteert 'Schadeatlas bibliotheken'

Op het vijfde overlegplatform voor erfgoedbibliotheken is de Schadeatlas bibliotheken voorgesteld. Eva Wuyts, coördinator van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, overhandigde het eerste exemplaar aan Martine Balcer, directeur van de Provinciale Bibliotheek Limburg en gastvrouw van het evenement. Het tweede exemplaar was voor auteur Marijn de Valk.

Ontdek ook cultureel erfgoed op de Dag van de Wetenschap

Zondag 23 november is Dag van de Wetenschap. Op tal van locaties verspreid over heel Vlaanderen ontdekt u aan de hand van workshops, demo’s, lezingen, tentoonstellingen en een brede waaier van andere activiteiten dat wetenschap en technologie hun plaats veroverd hebben in elk aspect van ons dagelijks leven. Wie het programma doorneemt, zal zien dat wetenschap en technologie ook aanwezig zijn in cultureel-erfgoedinstellingen.

Uw toren is niet af! Het participatieve (stads-)museum

Participatieve tentoonstelling Uw toren is niet af in Mechelen

Hoe kan een stadsmuseum eigentijds zijn en écht een deel van de stad en de mensen worden? Dit is een vraag die (stads-)musea vandaag de dag meer dan ooit bezighoudt. Vandaar dat FARO samen met E-land van de Erfgoedcel Mechelen in 2015 start met het intervisietraject ‘Stadsmusea en hedendaagse stedelijkheid’. Wat betekent het om een stadsmuseum te zijn? Hoe moeten we omgaan met een stedelijk weefsel dat beweegt en uitermate divers en verscheiden is? Is het mogelijk om zowel een hoog (toeristisch) publieksbereik te hebben als een diepgaande, lokale werking?


BesteBuren krijgt vorm. Eerste selectie voor het Vlaanderen-Nederlandjaar 2015

De BesteBuren programmaraad heeft de eerste 48 projecten geselecteerd voor het programma van het Vlaanderen-Nederlandjaar in 2015. Onder die 48 projecten zijn er verschillende erfgoedinstellingen. Eerder dit jaar informeerden we u via deze website over het feit dat 2015 het jaar is van BesteBuren. Een jaar waarin Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking gevierd wordt.