Nieuws en blogs

Voorinschrijving Publieksonderzoek Archieven 2017

Op verzoek van heel wat archieven organiseert FARO in 2017 terug een Publieksonderzoek Archieven. Wie is het publiek van uw archief? Waarom komen uw bezoekers? Wat verwachten ze en vooral: wat vinden ze nu eigenlijk van uw dienstverlening? Zoekt uw archief al lang een antwoord op deze vragen? Neem dan deel aan het Publieksonderzoek Archieven. Archieven die interesse hebben om deel te nemen kunnen zich vanaf vandaag hier online inschrijven.


Uit de praktijk: reuzen in Borgerhout

Sinds 2012 leeft de reuzenstoet volop in Borgerhout. Onder impuls van het district en de lokale vereniging Reuzen vzw is deze stoet uitgegroeid tot een groot en mooi project. Ook de voorbije editie slaagden de Borgerhoutse reuzen erin om grote delen van de lokale gemeenschap te bereiken en te betrekken. Dit is een hele presentatie, zeker in een district dat superdivers is samengesteld.


Vernieuwd Museum Plantin-Moretus opent

Plantin (c) Plantin-Moretus

Op vrijdag 30 september gaat het vernieuwde Museum Plantin-Moretus opnieuw open, na een renovatie. Het museum wil de bezoeker meenemen in het verhaal van de vooruitstrevende uitgever Christoffel Plantin en zijn schoonfamilie Moretus. Met onder meer poëtische filmische interventies, soundscapes, een humoristisch hoorspel en een nieuw depot.


De kracht van samenwerking. 321 collectiestukken van kerk Knesselare geïnventariseerd

Een inventaris met 321 goed gedocumenteerde en prachtig gefotografeerde objecten van de Sint-Willibrorduskerk in Knesselare. Dat is wat de samenwerking heeft opgeleverd tussen de provincie Oost-Vlaanderen, COMEET/Erfgoedcel Meetjesland en een ploeg enthousiaste vrijwilligers.


Lancering | Naar een collectieplan in 6 stappen

Tijdens de VVBAD-studiedag Een collectieplan, hoe werk je eraan? lanceerden Bart De Nil en Jeroen Walterus de nieuwe FARO-publicatie Naar een collectieplan in 6 stappen. Een leidraad voor bibliotheek en archief. Medewerkers van archieven en erfgoedbibliotheken vinden hierin een handige leidraad die hen stap voor stap begeleidt naar zowel de uitwerking van een integrale visie als naar ‘goede praktijken’.


Streektaalconferentie over taalvariatie en sociale media

Op vrijdag 7 oktober organiseert de Stichting Nederlandse Dialecten haar jaarlijkse streektaalconferentie, die dit keer plaatsvindt bij de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) in Middelburg (NL). Het thema van deze dag is 'Taalvariatie en sociale media'.


Oproep 2016 CEF Telecom Europeana

Momenteel loopt er een oproep in het kader van de 2016 CEF Telecom Call 3 for Generic Services. Een van de prioriteiten binnen deze call heeft betrekking op de verdere ontwikkeling van Europeana. Alle informatie over deze call vindt u hier.

Strand in bloei. Immaterieel erfgoed in de krant

Heel de zomer lang zette Erfgoedcel Kusterfgoed de populaire traditie van de strandbloemen(kraampjes) in de kijker. Nu het stilaan tijd wordt om het crêpepapier weer op te bergen tot volgend jaar, stelt Kusterfgoed graag haar strandbloemenkrant aan u voor. In deze publicatie leest u meer over de geschiedenis van het strandbloemenspel en over de andere luiken van het goed gesmaakte zomerproject ‘Strand in bloei’, zoals de vertelnamiddagen, de workshops en het online fotoverhaal.


Provinciale musea krijgen stichting. ModeMuseum, Fotomuseum en DIVA behouden autonome werking in De Museumstichting

De provincieraad van Antwerpen besliste over de oprichting van De Museumstichting. In deze stichting van openbaar nut worden het provinciaal ModeMuseum, Fotomuseum en het Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant DIVA ondergebracht. Dankzij De Museumstichting behouden de musea hun autonome werking bij de overstap naar de stad Antwerpen.

Erfgoed & zorg: faro-tijdschrift brengt inspiratie voor Erfgoeddag 2017

Op 23 april 2017 staat de jaarlijkse Erfgoeddag in het teken van zorg. Daarmee reikt de cultureel-erfgoedsector de hand aan zorginstellingen en zorgverleners. Ze worden uitgenodigd om ook aandacht te hebben voor het erfgoed dat in de zorgsector tot stand komt en om in de zorgende praktijk meer gebruik te maken van het materiële en immateriële erfgoed. Tegelijk wordt ook de materiële en borgende zorg die we aan erfgoed moeten besteden om het overdraagbaar te houden voor het publiek zichtbaar gemaakt.