Nieuws en blogs

Nomineer uw Ambassadeur Heemkunde Vandaag 2016!

In 2016 gaat Heemkunde Vlaanderen op zoek naar een nieuwe Ambassadeur Heemkunde Vandaag. Met deze bekroning, wil Heemkunde Vlaanderen innovatieve methodes, originele projecten, inspirerende ideeën, maar ook begeesterende figuren of verenigingen uit het heemkundig veld in de kijker plaatsen.

Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel

Op maandag 8 februari zond de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de documentaire 'Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel' uit in het programma Het Uur van de Wolf. De film volgt de groep kunsthistorici die het mysterie van de circa 25 nog bestaande schilderijen van Bosch proberen te ontrafelen.


Wateroverlast in de Musea voor Schone Kunsten en het Jubelparkmuseum

Met de sneeuwval, het stormweer en overvloedige regen van de  voorbije weken kampten zowel de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten op de Brusselse Kunstberg als het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark met binnensijpelend water in de tentoonstellingszalen. In beide federale musea is het niet de eerste maal dat tentoonstellingen door de slechte staat van de daken letterlijk 'in het water vallen'.


LeerDok: het archief als leerinstrument. Eerste educatief leerpakket zet leerlingen aan het denken

Voor de allereerste keer bundelen verschillende archieven en erfgoedbibliotheken (Vlaams, federaal, landelijk, lokaal en privé) de krachten. Samen hebben ze LeerDok ontwikkeld, een uitgebreid online educatief pakket voor het secundair onderwijs.

Subsidies voor diverse Limburgse erfgoedprojecten

Provincie Limburg zet ook in 2016 in op het ontsluiten en conserveren van Limburgs erfgoed. Via verschillende project- en investeringssubsidies moedigt ze erfgoedactoren aan om nieuwe erfgoedprojecten op te starten en het erfgoed van Limburg beter te ontsluiten en te bewaren. Er zijn nu vier subsidielijnen waarop u een beroep kunt doen.


Studiecollecties, een uitdagende context binnen universiteiten en musea

Het project 'Studiecollecties: een uitdagende context binnen universiteiten en musea' loopt sinds 1 oktober 2014 aan de Opleiding conservatie-restauratie (Faculteit Ontwerpwetenschappen, Universiteit Antwerpen) in samenwerking met het ModeMuseum Antwerpen (MoMu). Via maandelijkse blogs van het ModeMuseum Antwerpen en op Facebook laten de initiatiefnemers u kennismaken met dit pilootproject.


Musea vertellen over hun ervaringen met baby’s en peuters

Op 22 maart vindt de studiedag ‘Familievriendelijke musea: (leeftijds)drempels verlagen’ plaats in het MAS. De drie musea die tijdens de Krokuskriebels-week een aanbod voor de allerkleinsten aanbieden, vertellen dan over hun ervaringen. Bovendien nodigen we Esmé Ward van Manchester Museums uit: sinds enkele jaren organiseren zij eveneens met veel succes activiteiten voor de allerkleinsten.


Julie Devlieghere wint Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog

Julie Devlieghere (UGent) is de winnaar van de Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog. De historica kreeg de onderscheiding en bijhorende geldprijs van 1.000 euro voor haar onderzoek naar diefstal tijdens de Eerste Wereldoorlog. De jury loofde de scriptie als "een sterk gedocumenteerd onderzoek dat een genuanceerd licht werpt op de diefstallenplaag die tijdens de oorlog woedde."
 


Met de baby naar het museum? Primeur in drie musea tijdens Krokuskriebels

Een museum bezoeken met baby of peuter? Voor velen allicht een gek idee. In Groot-Brittannië en de VS zijn er nochtans heel wat musea die de programma’s voor de allerkleinsten en hun ouders tegenwoordig als hun populairste aanbod mogen beschouwen. In Vlaanderen wordt er nu tijdens de komende editie van Krokuskriebels volop geëxperimenteerd.

Last call voor de Onroerenderfgoedprijs

Nog tot en met 1 maart 2016 kunt u zich inschrijven voor de Onroerenderfgoedprijs, dé wedstrijd voor projecten over bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. Deze editie van de prijs staat volledig in het teken van onroerend erfgoed dat publiek toegankelijk is. U moet dus op zijn minst een deel van het goed regelmatig kunnen betreden, fysiek en/of virtueel. Een onafhankelijke jury beoordeelt de kandidaten. De winnaar ontvangt 15.000 euro, de laureaten elk 2.500 euro.