Nieuws en blogs

Internationale dag van het Vrijwilligerswerk: een welgemeende dankjewel

5 december is het de Internationale Dag van de Vrijwilliger. Naar aanleiding van deze dag willen we stilstaan bij het waardevolle en onbetaalbare werk van onze vrijwilligers, ook binnen de cultureel-erfgoedsector.


Emoties veroveren museumwereld. Nieuw boek schetst ambitieus museummodel

Emoties worden in onze maatschappij steeds belangrijker en nadrukkelijker. Sommigen gewagen zelfs van de ‘emocratie’, die diep in het handelen en denken is doorgedrongen. Ook in de museumsector in binnen- en buitenland wordt expliciet nagedacht over hoe emoties een rol kunnen spelen in de werking.

Die vaststelling was voor FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, de aanleiding voor een nieuw boek dat vandaag in CINEMATEK werd gepresenteerd. Een boek dat de maat neemt van de maatschappelijke relevantie van de musea in Vlaanderen. Museum van het Gevoel. Musea op de huid van de samenleving is namelijk een gids om het – in de Lage Landen nog grotendeels onontgonnen – terrein van de emoties te verkennen.

Woonwagenbewoners timmeren verder aan erfgoedtraject

Erfgoedtraject van woonwagenbewoners

Sinds enkele maanden bruist het in de gemeenschappen van woonwagenbewoners van enthousiasme om hun cultureel erfgoed te bewaren en een toekomst te geven. De behoefte leeft sterk om deze rijke schat aan erfgoed te valoriseren, vooraleer de cultuur van de woonwagenbewoners dreigt te verdwijnen.


Belgische bevraging voor het lopende Europese kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie, Horizon 2020

BELSPO lanceert in samenwerking met de deelstaten een bevraging om het lopende Europese kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie, Horizon 2020 (H2020), te evalueren.

Onderzoekstechniek RTI nu ook geschikt om glasoppervlaktes in detail te documenteren

Reflectance Transformation Imaging, kortweg RTI, is een eenvoudige en goedkope onderzoeksmethode die helpt bij het analyseren van oppervlaktedetails via interactieve viewingsoftware. RTI is samengesteld uit een serie foto’s, gemaakt vanuit hetzelfde standpunt maar met verschillende lichtinvallen. Het resultaat is een interactieve foto waar de lichtbron van positie kan veranderd worden. Hierdoor kunt u het object op een eenvoudige manier onderzoeken op gebruiks- en werktuigsporen, loskomende verflagen, enz.


SA&S formuleert standpunt op het EU-Richtlijnvoorstel over auteursrechten

Op 14 september 2016 pakte de Europese Commissie uit met het langverwachte voorstel voor een richtlijn inzake auteursrechten in de digitale eengemaakte markt. SA&S heeft dit voorstel van richtlijn bestudeerd en formuleerde er een standpunt over.


Derde editie leiderschapstraject: mis het niet!

Succesrijke vormingen herhalen we graag. In januari 2017 lanceren we daarom een derde editie van het traject 'Groeien in de rol van teamleider': vier dagen vol inspirerende perspectieven, persoonlijke coaching én ervaringsdeling.


Inspirerend erfgoed. Dertien praktijkverhalen uit Oost-Vlaanderen

Lokaal erfgoed inspireert! Dat beseffen de Oost-Vlaamse erfgoedcellen, het STAM en FARO maar al te goed. Daarom organiseerden we op 24 september in Gent een inspiratiedag, waarop liefst dertien lokale praktijkvoorbeelden aan bod kwamen. Deze praktijkvoorbeelden hebben we nu uitgeschreven in de digitale bundel 'Inspirerend erfgoed'. In deze bundel krijgt u, naast de voorbeelden, ook heel wat tips voor uw eigen lokale erfgoedwerking.


Wegens succes herhaald: mediatraining ‘Drie, twee, een … Camera loopt!’

oude camera

Uit het leven gegrepen: toen we tijdens de receptie na het Groot Onderhoud reacties sprokkelden, gebeurde er iets vreemd. Op mijn vraag: “Wel, wat vond je van deze dag?”, antwoordde degene aan wie ik de vraag stelde: “Ha, heel interessant, heb veel bijgeleerd, enz. enz.” Waarop ik weer: “Blij dat te horen. Zou je dat ook voor de camera willen zeggen?” Toen ik dat vroeg, sloeg de schrik mijn gesprekspartner om het hart. Niet bij één deelnemer, maar bij verschillende. Heel wat mensen kregen (en krijgen) klamme handen als ze iets voor een camera moeten zeggen. En daar willen we iets aan doen.


ErfgoedApp update brengt heel wat nieuwigheden

Nieuwe versie van de ErfgoedApp

Tijdens de conferentie Erfgoed, Virtueel & Augmented werd de nieuwe versie van de ErfgoedApp voorgesteld. De volledige presentatie vindt u onderaan dit bericht. In een notendop zetten we de nieuwigheden voor u op een rijtje:

  • Nieuw visueel design van de app-homepagina.
  • Gps-punten kunt u voortaan aanmaken in de ErfgoedApp manager, net als augmented en beaconinformatie. Het gebruik van gps-punten is vooral voor buiten geschikt.
  • Vanaf nu kunt u tours, wandelingen & fietstochten maken met de app. Hierbij hebt u de optie om de erfgoed-POI's (Points of Interest) enkel beschikbaar te maken voor wie effectief op de locatie is (vergelijkbaar met de Pokéstops in het spel Pokémon Go).