Uitnodiging 'Wikipedia Loves Art' | Infosessie 15 juni

Hartje

Iedereen kent Wikipedia, de online encyclopedie waaraan iedereen die dat wenst kan meewerken. Veel minder mensen kennen de (eveneens wereldwijde) organisatie achter deze enorme kennisdatabank. Een van de opvallendste initiatieven heet ‘Wikipedia Loves Art’. Wikipedia België lanceert in juli de campagne voor dit initiatief. Musea en andere collectiebeherende instellingen kunnen zich daarvoor aanmelden. Geïnteresseerd? Op woensdag 15 juni houdt  Wikipedia België een infosessie bij FARO.


Gebedshuizen, begraafplaatsen en orgels in de kijker tijdens eerste juniweekend

Diverse initiatieven richten begin juni hun spots op een heel bijzonder stukje erfgoed: dat van de gebedshuizen, begraafplaatsen en kerkorgels. Niet alleen is zondag 5 juni de slotdag van de Europese Week van de Begraafplaatsen, tijdens dat eerste juniweekend openen ook ongeveer 580 gebedshuizen hun deuren voor Open Kerkendagen. Wie graag zelf de benen strekt kan mee op fietstocht langs kerken, kerkhoven en orgels tussen Leuven en Averbode. En in de aanloop naar dit eerste juniweekend organiseert de provincie Vlaams-Brabant op vrijdag 3 juni een terugkomdag over inventarisatie, beheer en herwaardering van plattelandskerkhoven in Vlaams-Brabant.

Oproep | Wat is uw idee voor morgen? (bis)

bel10

De participatieve methode is trending. Zo organiseert Radio 1 in september de tweede editie van #BEL10. In juni vorig jaar bundelde Radio 1 een heleboel ideeën ‘van onderuit’ tot tien grote thema’s. Tien boeiende uitzendingen met een ‘Groep van 10’ en een gratis e-boek na afloop waren het resultaat. En het mooie is: ook de erfgoed- en cultuursector kan naar believen thema’s en ideeën naar voren schuiven.


Tweede internationale bekroning voor Limburg 1914-1918: Kleine verhalen in een Groote Oorlog

Een jaar na de eerste internationale bekroning, valt het provinciale project ‘Limburg 1914-1918: Kleine verhalen in een Groote Oorlog’ opnieuw in de prijzen. De jury van de Heritage in Motion-awards verleende de hoofdprijs ‘Best Achievement Award’ aan het Limburgse Wereldoorlog I-project. “We zijn bijzonder vereerd en trots dat we deze titel in ontvangst mogen nemen,” vertelt gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens.


Erfgoedobject ‘out of office’: art handling en transport in de praktijk

Deze workshop wil u inspireren en wapenen bij het praktisch verpakken en transporteren van erfgoedobjecten naar externe locaties. Na afloop van deze workshop zal u de juiste vragen weten te stellen om een transport of bruikleen tot een goed/objectveilig einde te brengen.

Winter School Archives and Education in Ieper: aarzel niet om in te schrijven!

De inschrijving voor de Winter School Archives & Education, van maandag 30 januari tot en met vrijdag 3 februari 2017 in Ieper loopt goed. Momenteel hebben zich al deelnemers uit België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken aangemeld. Aarzel niet als u wil deelnemen, er zijn maximum 20 plaatsen beschikbaar.


Zomerkuur: neem een frisse duik in het nieuwe werkjaar

de weg naar het zwembad

De zomer is een ideaal moment om even uit te zoomen en nieuwe ideeën uit te broeden. FARO wil u hierbij helpen. Boek daarom een zomerkuur voor een interne brainstorm met uw team aan de hand van de toolkit cultuureducatie en de toolkit kwaliteit in gidsenwerking. Neem uw visie en waarden onder de loep, ga op zoek naar innovatieve acties of schaaf uw gidsenwerking bij: het is allemaal mogelijk in deze formule. Vorig jaar was de zomerkuur alvast een groot succes. De zomerkuur loopt van 1 juli tot 31 augustus 2016. Vier organisaties kunnen deelnemen. Op 15 juni sluiten we de inschrijvingen af.


SARC publiceert advies over Conceptnota cultureel erfgoed

De Sectorraad Kunsten en Erfgoed brengt op eigen initiatief advies uit bij de conceptnota ‘Naar een duurzame cultureel-erfgoedwerking in Vlaanderen. Een langetermijnvisie voor cultureel erfgoed en cultureel-erfgoedwerking in Vlaanderen'.

#100Masters: welk Brussels topstuk verovert uw hart?

Vanaf vandaag tot 27 augustus voeren de Brusselse musea een hele zomer lang promotie voor hun permanente collecties. Onder de noemer #100Masters zetten ze gedurende 100 dagen 100 topstukken in de kijker via tal van rondleidingen, familieparcours en speed dates.

Ontmoetingen tussen vluchtelingen en toeristen/stadsbewoners

Dat Lesbos vaak in de actualiteit staat omwille van de toestroom van vluchtelingen is een voldongen feit. Maar elk jaar wordt het eiland ook voor verschillende weken bezocht door toeristen. Hoe valt het een met het andere te rijmen? Filmmakers Philip Brink en Marieke van der Velden maakten een ‘The island of all together’, een minidocumentaire over de ontmoetingen tussen vluchtelingen en toeristen. Ze zetten telkens een vluchteling en een toerist samen om te praten over hun leven.


Het Verhalenhuis: het levensverhaal als medicijn

Uit onderzoek weten we dat het construeren van een verhaal over het eigen leven kan bijdragen aan identiteitsontwikkeling en zorgt voor een betere geestelijke gezondheid. Het literaire productiehuis Wintertuin in Nederland speelt hierop in met het project Het Verhalenhuis. Professionele jonge schrijvers begeleiden ouderen bij het oproepen en optekenen van hun eigen verhalen. In zestien bijeenkomsten zetten ouderen zelf hun herinneringen op papier. Het resultaat wordt gepresenteerd op hun website, diverse podia en in een uitgave. Kortom: proza in plaats van Prozac. Het nieuwsprogramma EenVandaag maakte een zeer mooie reportage over dit project in een verzorgingstehuis.


Kloek boek over een klein kerkdorp: Kaggevinne

cover boek Kaggevinne

Toen de inwoners van Kaggevinne in 2013 het eeuwfeest van hun parochie vierden, was dat voor het echtpaar Bea De Maegd en Jef Aerts aanleiding om die 100-jarige lokale geschiedenis ook uitvoerig te documenteren. Het resultaat daarvan verscheen twee jaar later als een kloek boekwerk van 700 bladzijden. Alles wat vijf generaties parochianen van Kaggevinne op een eeuw tijd meegemaakt hebben, passeert in deze dorpsmonografie de revue; overdadig geïllustreerd met fotomateriaal en veelal beschreven aan de hand van getuigenissen en verhalen van de hedendaagse inwoners van Kaggevinne.


SARC zoekt onafhankelijke deskundigen

De Strategische AdviesRaad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC) zoekt onafhankelijke deskundigen. U bent deskundig omwille van uw beroep, opleiding en/of ervaring en wil het beleid van de Vlaamse overheid op vlak van cultuur, jeugd, sport en media mee vormgeven. Interesse en meer info? Surf naar de SARC-website en stel u kandidaat uiterlijk op 12 juni 2016.

Aanvullende financiering voor Besloten Hofjes

Zelfportret met kamerjas, 1942 - Jan De Smedt

Eind november lanceerde Musea & Erfgoed Mechelen een crowdfundingscampagne voor de 'Besloten Hofjes', 16e-eeuwse retabelkastjes die door de Mechelse gasthuiszusters gemaakt zijn. Topstukken van Vlaanderen bovendien. Op 20 en 21 mei worden een 100-tal werken van de Mechelse kunstschilder en beeldhouwer Jan De Smedt (1905-1954) tentoongesteld en vervolgens per opbod verkocht. Een deel van de opbrengst gaat naar deze Besloten Hofjes.


Nieuw duurzaam depot in Nederland gerealiseerd: het Kolleksjesintrum Fryslân

In Leeuwarden werd deze maand het Kolleksjesintrum Fryslân (Collectiecentrum Friesland) officieel in gebruik genomen. Vijf Friese erfgoedinstellingen brengen er hun collecties onder in één centraal depotgebouw, gerealiseerd met de steun van de provincie Friesland en het Mondriaan Fonds. De collecties van het Fries Museum, Tresoar (Fries historisch en letterkundig centrum), Natuurmuseum Fryslân, Fries Scheepvaartmuseum en Frysk Lânbou Museum (Fries Landbouw Museum) - voorheen verspreid over de hele provincie - worden er vanaf nu centraal beheerd en opgeslagen.


Sfeerbeelden en presentaties vierde Collegagroep Verhuizen

Onder een stralende zon kwamen een twintigtal personen naar Leuven om er deel te nemen aan de vierde Collegagroep Verhuizen die in het teken stond van het werkvolk. In de voormiddag kregen de deelnemers van Eddy Put een rondleiding doorheen het Rijksarchief. Na de lunch werd de Collegagroep voortgezet in het stadsarchief waar enkele sprekers dieper ingingen op de thematiek van het inzetten van tijdelijke werkkrachten bij een verhuis.


Oproep ‘My Manneken-Pis’: zet garderobe Manneken-Pis in de kijker

De legendarische garderobe van Manneken-Pis, zowat de beroemdste inwoner van Brussel, wordt nu nog bewaard in het Broodhuis maar verhuist in het najaar naar een nieuwe stek. Om die verhuis kracht bij te zetten lanceert het Museum van de Stad Brussel een ontwerpoproep voor een visual met Manneken-Pis in de hoofdrol. Die visual moet de collectie van het Museum van de Stad Brussel rond Manneken-Pis, en dan vooral zijn garderobe, in de kijker te zetten.

Sfeerbeelden workshop erfgoed en dementie in Roeselare

Voor de tweede van een reeks workshops rond erfgoed en dementie waren we op 10 mei te gast bij de erfgoedcel TERF in Roeselare. U kunt hier enkele sfeerbeelden bekijken. Voor de reeks in mei kunt u zich nog tot 17 mei inschrijven voor de workshop in Dilbeek op 24 mei.


Leestip: Jheronimus Bosch in stripvorm

Cover Bosch van Griffo (c) Glénat

421.700. Zoveel bezoekers trok de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch. Visioenen van een genie’ in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch die afgelopen zondag sloot. “Een record,” aldus het jubelende persbericht, dat in een adem ook de ronkende waardering van The Guardian citeert. Die omschreef de expo als “een van de belangrijkste tentoonstellingen van de eeuw”. Heeft u het gemist? Dan kunt u zich nog altijd laven aan een batterij strips die verschenen in aanloop naar en tijdens de looptijd van deze blockbuster.


Save the date: volgende Cultuurforum 2020 op 4 oktober 2016 in deSingel

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz zet de jaarlijkse ontmoeting met de cultuursector voort. Met het Cultuurforum wil de minister in dialoog treden met de sector over het cultuurbeleid in Vlaanderen. Het Cultuurforum 2020 vindt plaats op dinsdag 4 oktober 2016 in deSingel, Antwerpen. Het hoofdthema van het forum is ‘digitale cultuur’.