Stad Sint-Niklaas neemt huis Janssens onder handen

Huis Janssens (c) Waas Erfgoed

Huis Janssens in de Zamanstraat, op een steenworp van de grootste markt van het land, is de thuisbasis van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas. Die werd opgericht in 1861 en is vandaag (naar eigen zeggen) de oudste geschiedkundige kring van Vlaanderen. In het najaar start de buitenrestauratie van het 19e-eeuwse herenhuis. Dat betekent dat de hele collectie tijdelijk moet verhuizen en zowel de inrichting als de functie van het pand kan herdacht worden. Een uitdaging, zoals dat heet.


Erfgoedbank Brussel van en voor Brusselaars

De eerste online erfgoedbank van en voor Brusselaars is een feit. Met de erfgoedbank wil de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), initiatiefnemer van het project, materiaal dat niet wordt bewaard in archieven of musea verzekeren van een digitale toekomst. Gisteren, donderdag, werd de erfgoedbank feestelijk gelanceerd in de Abdij van Dielegem (Jette) door Pascal Smet, collegelid van de VGC bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Stedelijk Beleid.

Andy Mink sluit zich aan bij lesgevers Winter School Archives & Education

Andy Mink, Vice-President van Educatie voor het National Humanities Center (Verenigde Staten) heeft zich aangesloten bij de lesgevers van de Winter School Archives & Education. Hij zal onder andere een vorming geven over het Open Education Resources Commons platform (OER). De inschrijvingen voor de Winter School, van maandag 30 januari tot en met vrijdag 3 februari 2017 in Ieper lopen goed.


Het aanpakken van armoede door middel van erfgoed: naar een raamwerk voor gemeenschapsmusea | Conferentie

Hoe kunnen cultureel-erfgoedorganisaties op een duurzame manier helpen bij het aanpakken van armoede? Hoe kunnen ze sterkere banden ontwikkelen met het armoedebeleid? Op deze vragen bestaat geen allesomvattend antwoord. Wel bestaan er concepten die hun waarde in de praktijk hebben bewezen.


Leestip | Geefgedrag in Nederland

René Bekkers (c) Arnaud Ghys - KBS

Journalist en hoofdredacteur van Apache.be Karl van den Broeck kwam op 6 juni naar het eerste deel van het drielige colloquium ‘Geven voor erfgoed en cultuur’. Naar aanleiding van de op handen zijnde subsidieronde in de kunstensector publiceerde hij zopas een interessant artikel, waarin hij de bijdrage van René Bekkers op dat colloquium uitdiept.


Karrenmuseum Essen behaalt regionale erkenning

Het provinciebestuur Antwerpen heeft het Karrenmuseum Essen erkend als 'regionaal museum'. Hiermee bekroont de provincie de jarenlange en volgehouden inzet van dit museum, dat is gelegen in het uitertste noorden van het land.


Filmpje toont schilderijrestauratie in detail

Conservatie-aficionado’s zullen het ongetwijfeld zeer warm krijgen bij het bekijken van onderstaande video van het Museum voor Schone Kunsten in Boston. In de video toont de restauratrice van het museum in detail hoe ze het vernis op het schilderij Huizen in Auvers van Vincent Van Gogh reinigt. De “gunk” ofwel smurrie komt van vorige reinigingen en bevat lakresiduen, resten van was en katoenvezels.


Is Snapchat iets voor archief en bibliotheek?

Snapchat is momenteel de snelst groeiende socialemediatool, wat maakt dat deze app heel wat in zijn mars heeft als communicatiemiddel. Maar geldt dit ook voor bibliotheek en archief? Informatie Professional, een vakblad voor informatiewerkers, zocht het uit.


Marketingstrategie Toerisme Vlaanderen 2016-2020

cover Marketingstrategie 16-20

De voorbije weken hield Toerisme Vlaanderen op verschillende plekken in het land een roadshow. De bedoeling? De stakeholders van de organisatie informeren over de nieuwe marketingstrategie. Tijdens die ontmoeting werd de marketingstrategie 2016-2020 toegelicht in een plenaire sessie en daarna verder verdiept in drie parallelle themasessies (‘Iedereen verdient vakantie’, ‘Vlaamse Meesters’ en ‘Vlaanderen toonaangevend op de internationale associatie-markt’). Zowel de marketingstrategie zelf als de presentaties staan nu online. Interessante lectuur, vooral omdat de erfgoedsector er met naam en toenaam wordt vernoemd.


Impulsen voor erfgoed in Limburg: provincie Limburg subsidieert zestien projecten

Het Limburgs provinciebestuur heeft besloten om zestien erfgoedprojecten een subsidie toe te kennen, goed voor een totaalbedrag van 133.250 euro. Via deze subsidies wil het provinciebestuur het Limburgse erfgoed nieuwe impulsen geven en het belang ervan aanstippen. Gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens: “Limburg is rijk aan erfgoed. We vinden het belangrijk om lokale organisaties in de provincie een financiële ondersteuning te geven om erfgoed op een creatieve en inspirerende manier toegankelijk te maken.


Sfeerbeelden workshop digital storytelling in Leuven

Op 20 juni organiseerden we de workshop 'Digital storytelling in een educatieve context’ in het stadsarchief van Leuven. Tijdens deze workshop verwerkten de deelnemers een reeks bronnen tot een digitaal verhaal. Hier vindt u enkele sfeerbeelden. Deze vorming maakt deel uit van het traject ‘Crossmediale publiekswerking hands-on’, een modulair vormingstraject over het gebruik van methodieken en instrumenten voor erfgoed en storytelling via verschillende digitale media.


Conferentie Erfgoed, virtueel en augmented | 29 november 2016

Om u te informeren, hier en daar wat te reflecteren maar vooral om u te inspireren brengt FARO op dinsdag 29 november een resem inspirerende lezingen en internationale praktijkvoorbeelden in stelling rond virtuele realiteit, 3D, augmented reality en beacons. Een decennium lang waren deze technologieën immers het bijna exclusieve speelterrein van techneuten en kapitaalkrachtige organisaties. Daar komt stilaan verandering in dankzij goedkope en gebruiksvriendelijke tools en software.


Geslaagd CORES-symposium

Op 17 juni jl. vond in Brugge het eerste CORES-symposium plaats. CORES staat voor het Competentieplatform voor Conservering en Restauratie van Boeken en Archief. Het betreft een samenwerking tussen Brugse archieven en erfgoedbibliotheken en Syntra West, die sinds 2008 een opleiding rond conservatie en restauratie van boeken en archief organiseert.

Eerste deel ‘Geven voor erfgoed en cultuur’ achter de rug

Geldschat (c) KBS

FARO en de Koning Boudewijnstichting organiseren samen het driedelige colloquium ‘Geven voor erfgoed en cultuur in België’. Het eerste luik vond plaats op maandag 6 juni 2016 in een nokvol BELvue Museum te Brussel. Daar kwam naar voren dat de overheid, naast het creëren van een gunstig fiscaal kader, ook een belangrijke ondersteunende en communicatieve rol kan spelen in het promoten van cultuur als goed doel.


faro-tijdschrift zoomt in op vluchten

Op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, verscheen de zomereditie van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed. Die staat in het teken van het thema 'vluchten is van alle tijden' en is een samenwerking tussen FARO en Vluchtelingenwerk Vlaanderen.


De Vlaamse Scriptieprijs: springplank naar een succesvolle carrièrestart

Vlaamse Scriptieprijs

(Bijna) afgestudeerd en uw bachelor- of masterproef afgewerkt? Laat dan het resultaat van uw inspanningen niet onbenut liggen. Doe mee aan de Vlaamse Scriptieprijs. Meedoen is kinderspel: stuur uw scriptie, samen met een vlot leesbaar artikel, in voor de Vlaamse Scriptieprijs en maak kans op geldprijzen van 250 tot 2.500 euro. Bovendien komt er, als het meezit, ook heel wat persaandacht voor al dat noeste onderzoeks- en schrijfwerk bij kijken.

Ga voor een meervoudige lauwerkrans:


Nederlandse musea kunnen minder aankopen

Door de bezuinigingen hebben Nederlandse musea het steeds lastiger om hun collectie door middel van aankopen aan te vullen. Het Nederlandse nieuwsprogramma Nieuwsuur volgde het Bonnefantenmuseum en het Centraal Museum tijdens het aankoopproces. Siebe Weide, directeur van de Nederlandse Museumvereniging, was te gast in de studio. U kan de reportage hier bekijken.


Deel uw glimlach

logo share our smile

Met een grote glimlach stelt Toerisme Vlaanderen de #shareoursmile campagne voor. Dat is een ambassadeurscampagne die iedereen die met binnen- en buitenlandse toeristen te maken krijgt, wil uitnodigen om … deze gasten vriendelijk te onthalen. Met de glimlach, uiteraard. Ook de cultureel-erfgoedsector kan mee op de kar springen.


Nieuwe oproep: word lid van het leescomité '100 jaar Groote Oorlog'

De voorbije jaren hebben we op de WOI-pagina van FARO geregeld recensies gepost van een opvallend, inspirerend of innoverend boek over de Groote Oorlog. Om deze rubriek verder aan te vullen, doen we opnieuw beroep op u. Heeft u interesse in de Eerste Wereldoorlog? En wilt u een recensie schrijven voor faronet.be? Word dan lid van ons leescomité!


De tiende Week van de Smaak komt eraan

logo Week van de Smaak 2016

De Week van de Smaak is terug. Met een beetje vertraging maar met niet minder goesting in smaakvolle projecten, culinaire weetjes en verrassende activiteiten. Van 10 tot 20 november 2016 zal de tiende (!) editie helemaal in het teken staan van ... de Smaak van Toen.