Materiaalkunde en onderzoek

Dag 3 begon met de les van Olivier Schalm, onderzoeker en lesgever in conservatiestudies aan de Universiteit van Antwerpen, over het identificeren en examineren van materialen. Hij gaf aan dat met het blote oog reeds veel kan onderzocht worden maar dat deze methode ook zijn limieten heeft. Na een korte introductie over golflengtes en zichtbaar licht, werden x-stralen en de onderzoekstechniek XRF uitgelegd via een casestudy.


Vrijwilligerswerk voor welzijn

If: Volunteering for wellbeing is een opleidings- en re-integratie programma voor kwetsbare personen dat loopt in enkele musea in het Noordwesten van Engeland. Het helpt de deelnemers om werkervaring en nieuwe vaardigheden te verweren en hun gezondheid en welzijn te verbeteren.


Preventieve conservatie en depotwerking

Dag 2 van de summer school was gewijd aan ‘Preventieve conservatie en depotwerking’. Martijn De Ruijter, werkend in het Nationaal Museum van Wereldculturen en lesgever in collectiemanagement in de Reinwardt Academie, gaf een introductie over preventieve conservatie van etnografische objecten in musea. Hij begon met de potentiële risico’s, namelijk de tien schadefactoren. Hij gaf voorbeelden van interessante handreikingen zoals ‘Benchmarks in collection care 2.0.’en ‘Re-ORG’ en lichtte deze kort toe.


Het startschot is gegeven

Dag 1, met als thema 'Bewustzijn, context en waarden', begon met een kennismakingsronde in de binnentuin van de school. Hierna nam Carolien van der Star ons op sleeptouw en kregen we een rondleiding door het gebouw en de verschillende ateliers. Het gebouw zelf werd historisch gekaderd en elk atelier werd kort voorgesteld. 


Aftellen naar de summer school!

De laatste dag voor de start van de summer school werden alle objecten uitgepakt en geselecteerd voor de participanten. Bedoeling is om in duo hands-on aan twee objecten te werken en theorie om te zetten in praktijk. Op het einde van de summer school zal elk groepje een presentatie geven en een verslag indienen.

Op de foto: docenten discussiëren over de objecten voor de deelnemers


Summer school 'Ethnographic collections, preservation, research and conservation'

Van 24 tot en met 30 augustus loopt in Antwerpen de summer school ‘Etnographic collections, preservation, research and conservation'. Deze summer school wordt georganiseerd door de opleiding Conservatie-Restauratie (Faculteit Ontwerpwetenschappen) van de Universiteit Antwerpen en kwam tot stand in samenwerking met Etnocoll, het platform van Belgische instellingen met een etnografische en niet-Europese collectie, gefaciliteerd door de Koning Boudewijnstichting en FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. FARO-medewerker Julie Lambrechts brengt dagelijks verslag uit vanop deze summer school.


Lokaal erfgoed boven in Oost-Vlaanderen. Erfgoedprijs en inspiratiedag.

Op dit moment zijn er in Oost-Vlaanderen twee initiatieven die lokaal erfgoed in de kijker zetten. Zo is er Provinciale Erfgoedprijs 2016. De Heemkundige Kring De Twee Ambachten heeft deze prijs gewonnen voor “Den Broaven goad uit”, een project over de Eerste Wereldoorlog. Dit project is natuurlijk slechts één van de vele inspirerende lokale erfgoedpraktijken in Oost-Vlaanderen. Een mooi overzicht krijg je op een inspiratiedag op 24 september in Gent. Deze dag is dan weer een initiatief van het STAM en de erfgoedcellen in Oost-Vlaanderen.


Bijzonder transport van 'Goden op de Olympusberg'

'Goden op de Olympusberg'
Overmorgen, donderdag 25 augustus, vindt er in de Antwerpse binnenstad een heel bijzonder transport plaats. Het enorme plafondschilderij 'Goden op de Olympusberg'  keert terug naar zijn oorspronkelijke locatie, het erfgoedhuis Den Wolsack. Met een oppervlakte van 65m² is dit het grootste plafondschilderij op doek van ons land.

Museumwoorden die u misselijk maken

Al lachend zegt de zot de waarheid. Dit geldt zeker voor de zeer grappige bijdrage over MuseVoms, dat zijn museumwoorden die u doen overgeven, van Jim Fishwick en Tilly Boleyn tijdens de 2016 Museums Australasia conferentie.


Primeur! Starterscursussen in erfgoedland gebundeld

startersgids

Kent u mensen die net aan de slag zijn gegaan in erfgoedland? Of heeft een collega misschien een nieuwe opdracht gekregen? Maak deze mensen blij met onze startersgids! Dit overzicht bundelt erfgoedgerichte vormingen die geen enkele voorkennis vereisen. Deelnemers kunnen makkelijk instappen en krijgen heel wat praktische tips. Een succesvolle start is zo verzekerd.

In het voorjaar van 2017 maakt FARO een nieuwe editie van deze startersgids. Organiseert u ook starterscursussen die daarin een plaatsje verdienen? Signaleer het voor 5 december aan Jacqueline van Leeuwen.


Voor u gelezen: Hoop op toekomst. Belgische vluchtelingen in Nederland

Op de WOI-pagina van FARO posten we geregeld recensies van een opvallend, inspirerend of innoverend boek over de Groote Oorlog. Ditmaal las Tejo Briers (Sint-Baafskring Noorderwijk) voor u “Hoop op toekomst” van Ingeborg Kriegsman.

Dit boek hoort thuis in de bibliotheek van elke amateurhistoricus die een stukje geschiedenis van WOI wil bestuderen. Kriegsman belicht hierin een deel van de geschiedenis, dat meestal niet aan bod komt: die van de Belgische vluchtelingen.


Beroepenstructuur brengt vijf types cultuureducatoren in kaart

beroepenstructuur

Wat hebben vakmensen in de cultuureducatie met elkaar gemeen? Hoe ziet hun takenpakket er gemiddeld uit? Wat zijn hun belangrijkste activiteiten? Op basis van een analyse van vacatures, vele gesprekken en focusgroepen kwam een beroepenstructuur tot stand. FARO werkte daaraan mee.


Zet mee uw schouders mee onder de 11.11.11 ‘Gezondheidszorg voor iedereen’-campagne

Beeld van de fototentoonstelling 'Gezondheidszorg voor iedereen' (c) 11.11.11

Maakt onbekend niet onbemind? Naar aanleiding van de volgende Erfgoeddag, op zondag 23 april 2017, in het teken van ‘Zorg’, slaan de cultureel-erfgoedsector en de zorgsector samen de hand aan de ploeg. Gezondheidszorg voor iedereen, daar streeft 11.11.11, de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging ook naar. Deze organisatie nodigt u uit om hun najaarscampagne een duw(tje) in de rug te geven.


Onderschat nooit de waarde van studieobjecten

In de 19e eeuw nam de interesse in wetenschap en educatie in Amerika en Europa een hoge vlucht. Nieuwe musea werden gebouwd en opengesteld voor het publiek. De interesse in collecties over wetenschap en natuurkunde groeide.

Laatste plaatsen! Winter School Archives & Education

Laatste plaatsen! Winter School Archives & Education

Er zijn nog vier plaatsen vrij voor  de Winter School Archives & Education, van maandag 30 januari tot en met vrijdag 3 februari 2017 in Ieper. Momenteel hebben zich al deelnemers uit België, Nederland, Frankrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken aangemeld. Aarzel niet als u wil deelnemen.


Intergenerationele dementieprojecten

Liz Elliz, beleidsadviseur voor Gemeenschappen en Diversiteit bij het Heritage Lottery Fund (HLF), belicht in een blogbericht twee zeer boeiende projecten uit respectievelijk Hampshire en uit Schotland waarbij personen met dementie samen met jonge mensen van alles ontdekken over lokale geschiedenis en, tijdens het proces, elkaar beter leren kennen.


Schilderij van Degas geeft verborgen portret prijs

Portret Degas
‘Portret van een dame’ is een schilderij van Edgar Degas dat meer dan 140 jaar oud is. Het maakt deel uit van de collectie van de National Gallery of Victoria in de Australische stad Melbourne. Omdat het met erg dunne verflagen geschilderd is, stelden kunstcritici rond 1920 al vast dat er contourlijnen van een onderliggend portret zichtbaar waren. Tot nu toe waren de traditionele scantechnieken met röntgenstralen niet voldoende om het onderliggend portret in beeld te brengen.

Hoe snel vinden afgestudeerden een job? Het schoolverlatersrapport van de VDAB

schoolverlatersrapport VDAB

De VDAB publiceert jaarlijks een schoolverlatersstudie, die in kaart brengt hoeveel procent van de afgestudeerden na één jaar nog op zoek zijn naar een job. Wij gingen voor u na hoe de laatste lichting historici, kunsthistorici, conservatoren-restauratoren en cultuurmanagers het ervan afbracht. Over het algemeen geldt nog steeds: hoe hoger de scholingsgraad, hoe kleiner de kans om na 1 jaar nog werkzoekend te zijn. Vrouwen halen vaker een diploma hoger onderwijs en vinden gemiddeld gemakkelijker werk.


Musea door de bril van De Standaard

Weegschaal

‘De Museumtest’ is een eenvoudig idee dat spontaan opborrelde aan de redactietafel, zo is ons verteld. Elke week tijdens de zomervakantie trekt een van (cultuur)redacteurs van De Standaard naar een museum en geeft zijn of haar ogen, oren en andere zintuigen er de kost. En quoteert. Het opzet van de reeks wordt als volgt beschreven: “Een echt hedendaags museum profileert zich als rondhangplek voor meerwaardezoekers. Wij testen tijdens de zomer elke week een Vlaams museum uit dat die ambitie koestert en we gaan na hoe prettig is het om er te blijven plakken.” Kwamen tot dusver aan de beurt: MAS, Wiels, M Leuven, M HKA, Mu.Zee Oostende en S.M.A.K.


Wiki Loves Art BE in augustus

Wiki Loves Art

Fotowedstrijd Wiki Loves Art is zijn tweede maand ingegaan. Met dertien aangesloten musea (waarvan vier in Wallonië, vijf in Vlaanderen en vier in Brussel) is het initiatief nu al een bescheiden succes. Het doel? Museumbezoekers foto’s te laten maken van (delen van) de collecties. Die foto’s worden onder een vrije licentie opgeladen in Wikimedia Commons, zodat ze kunnen gebruikt worden om Wikipedia-artikels te verrijken. Dat is een laagdrempelige manier om het erfgoed in ons land meer zichtbaarheid te geven op een van 's werelds meest geraadpleegde online naslagwerken.