Tijdcapsule uit 1901 ontdekt in leeuwenbeeld

Bij restauratiewerken aan het Old State House in Boston, meer bepaald aan het leeuwenbeeld bovenop de façade, hebben de autoriteiten een tijdcapsule uit 1901 ontdekt. De tijdscapsule is gemaakt van koper en zat in de kop van het dier verstopt.

 
Het Old State House is een bakstenen gebouw dat ruim 300 jaar geleden in Boston werd neergezet. Het vormde het decor voor het voorlezen van de Declaration of Independence in 1776 en was tevens de eerste zetel van de regering van de staat Massachusetts. Vandaag is het vooral een toeristische trekpleister.
 
In 1901 werden bovenop de façade van het gebouw twee standbeelden geplaatst: één in de vorm van een eenhoorn en een ander in de vorm van een leeuw. Twee symbolen van de oude koloniale macht en de Britse monarchie. 
 
Eind september werd het leeuwenbeeld voor restauratiewerken naar beneden gehaald en onderzocht. Al jaren wil de legende dat in de kop van het leeuwenbeeld een tijdcapsule verborgen zit. Een artikel uit de Boston Daily Globe van 24 februari 1901 bevestigt het verhaal.

Wat blijkt nu? De legende klopt: het hoofd van de leeuw bevat wel degelijk een koperen object in de vorm van een schoenendoos. De Bostonian Society, de vereniging die het gebouw onderhoudt, zou zelf al enkele jaren op de hoogte zijn van het bestaan van deze tijdscapsule. Eén van de afstammelingen van de oorspronkelijke beeldhouwer had hen daarover een brief geschreven. Een glasvezelcamera heeft dit gerucht nu bevestigd. 
 
Na 113 jaar is de koperen 'schoenendoos' eindelijk opnieuw geopend. De tijdcapsule bevat voornamelijk verzegelde brieven en foto's, maar ook heel wat krantenknipsels. Volgens Elizabeth Leet, woordvoerster van de Bostonian Society, zijn de artefacten bijzonder goed bewaard. "Het lijkt wel alsof ze er gisteren werden ingelegd."
 
Vooraleer het standbeeld na restauratie terug op het gebouw wordt gezet, zal een nieuwe tijdcapsule in het dier worden geplaatst. Momenteel loopt een campagne met de vraag wat er in de nieuwe 21e-eeuwse tijdscapsule dient opgemen te worden. Ideeën en suggesties kunnen via Twitter en Facebook gedeeld worden met de hashtag #LionAndUnicorn.
 
 
Welk object, archiefstuk, deelcollectie of deelarchief zou volgens jou absoluut voor toekomstige generaties moeten bewaard blijven? En waarom? Op welke manier tracht je als erfgoedorganisatie dit te doen? Laat het publiek op Erfgoeddag zien waarmee je als erfgoedwerker dag in dag uit bezig bent.
Of laat het publiek hun favoriete object of archiefstuk uit je collectie kiezen en vraag hen vooral waarom ze het zo belangrijk vinden dat dit artefact voor de toekomst moet bewaard blijven. Of verspreid net als Boston een oproep waar je bij het publiek polst wat zij in een tijdcapsule van de 21e eeuw zouden stoppen. 
 
 
bron:
- Alexander Verstraete, Boston ontdekt tijdcapsule uit 1901 in leeuwenbeeld op deredactie.be
- Tine Kintaert, Dit zit er in een tijdcapsule vaan 113 jaar oud op demorgen.be
 
 
Vrije tags
bewaren
tijdcapsule
doorgeven