Sensatie en sensualiteit: Rubens en zijn erfenis

Afbeelding van de expo

Rubens (1577-1640) was de Quentin Tarantino van zijn tijd en bracht Vlaanderen naar de wereldtop van de schilderkunst. De meester-schilder was een eigenzinnige vakman en zette scènes neer vol geweld en wellust, maar ook met compassie en elegantie.

Die onderwerpen inspireerden vele eeuwen de kunstenaars na hem, overal ter wereld. In zes thema’s presenteert deze tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten Rubens’ artistieke erfenis. Een nalatenschap die verder gaat dan die van zijn religieuze taferelen. Je ziet er de invloed van Rubens als schilder van familieportretten, landschappen, boerendansen en liefdestuinen. Rubens als voorloper van rococo, romantiek en impressionisme. Kortom: Rubens als schepper van sensatie en sensualiteit.

In deze unieke tentoonstelling van BOZAR samen met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en de Royal Academy of Arts in Londen maak je opnieuw kennis met het duurzame oeuvre van dit ontembare genie en dat van zijn erfgenamen. Je ontdekt ook doeken van Van Dyck, Watteau, Delacroix, Manet tot Kokoschka, naast etsen van Rembrandt en Picasso. 

Praktische informatie? Surf naar de website van Bozar.

Welke grote figuur heeft zijn sporen nagelaten in jouw gemeente? Hoe komt dit tot uiting? Breng zijn of haar erfenis tot leven op Erfgoeddag. Speel een spel met de allerkleinsten waarbij iedereen een rol krijgt. Zo laat je iedereen, van klein tot groot, kennismaken met de bijzondere waarde van zijn of haar nalatenschap.

Tekst en foto:
© Bozar

Vrije tags
Rubens
artistieke erfenis
inspireerden