Schenking past binnen de reconstructie van het archief van Diksmuide

Archief van Diksmuide

De voorbije jaren kregen het gemeentebestuur al heel wat waardevol archiefmateriaal zoals foto's en persoonlijke verhalen. Een afvaardiging van de Geheimes Staatsarchiv en de Stiftung Preussischer Kulturbesitz zakte naar Diksmuide af om er 23 Vlaamse oorkonden uit de periode 1466 tot 1739 te overhandigen als een symbolische daad.

Het Geheimes Staatsarchiv Berlijn kocht die in 1970 voor 100 Mark uit privaat bezit en gaf ze nu terug aan Diksmuide. Duitsland nam spontaan contact met de gemeente op en de oorkonden zijn digitaal te raadplegen. Deze schenking past in de reconstructie van hun historisch archief. Uit voorzichtigheid werd het archief begin oktober 1914 geĆ«vacueerd naar de kelders van het stadhuis. Dat gebouw diende als militair hoofdkwartier.

De soldaten ontdekten de archiefstukken en namen ze mee als oorlogsaandenken. Tussen 1920 en 2013 kwamen al heel wat historische registers terug, maar ze zijn ervan overtuigd dat er nog heel wat materiaal verspreid zit.

Meer weten? Mail dan archief@stad.diksmuide.be of 051 79 30 40.

Breng op Erfgoeddag in beeld waarom eens schenking waardevol is geweest voor jouw werking. Waarom was de schenking nuttig? Keek je instelling daarna anders naar de collectie of bewaarstukken? Wat weet jij over schenkingen en hoe ga je ermee om? Erfgoeddag gaat door op zondag 26 april 2015 met als thema Erf!

Vrije tags
erfenis