Rozenkransen van papier

vader en dochter maken rozenkransen van papier (c) Paul Keyenberg
In Kasterlee houden vader en dochter een traditie in stand die zeker drie generaties teruggaat in de tijd. Samen maken ze rozenkransen in crêpepapier of zijden papier. 
 
De werkstukjes van Jan Verachtert sieren kapelletjes in Kasterlee en Retie. Ook zijn dochter Ilse heeft zich de knepen van het vak eigen gemaakt. Jan, een gepensioneerde postbode, plooit, vouwt en knipt al vijftig jaar lang papieren rozen.
 
"De traditie van de papieren rozen en rozenkransen als versiering voor kapelletjes gaat terug tot Elisabeth Vermeulen, de schoonmoeder van mijn grootmoeder Theresia Derkinderen. Zij maakten rozenkransen voor het kapelletje aan de Grootreesdijk,” zegt Jan.  
 
De traditie overleeft nu dankzij Jan en zijn dochter Ilse, die veel voorbereidend werk opknapt. “We gebruiken een strook crêpepapier met een hoogte van ongeveer twaalf centimeter”, legt Ilse uit. “Dat papier plooien en verknippen we verscheidene keren. Daarna snijden we er een gotische boog uit, waarvan we de uiteinden met een mes omkrullen. Ten slotte wentelen we het papier rond één, twee of drie vingers tot we een mooie roos hebben.”
 
 
Welke tradities worden in jouw gemeente of regio in ere gehouden? Waarom is het belangrijk dat net die tradities bewaard blijven? En wie zijn de mensen die zich die tradities ter harte nemen? Breng deze verhalen op zondag 26 april 2016 tijdens Erfgoeddag. 
 
 
foto: Vader en dochter maken rozenkransen van papier (c) Paul Keyenberg
bron: Paul Keyenberg, Vader en dochter maken rozenkransen van papier, in: Het Nieuwsblad, 22/05/2015
 
 
 
Vrije tags
rituelen
traditie
rozenkrans