Rondetafel 'Morse als immaterieel cultureel erfgoed'

Morsecode

Op woensdag 23 april organiseert de Koninklijke Unie van Belgische Radioamateurs (UBA), in samenwerking met ETWIE, een samenkomst om samen na te denken over de toekomst van de morsecode. Deze rondetafel vindt plaats om 19.00 uur in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen, en staat open voor iedereen die op een of andere manier bezig is met of geïnteresseerd is in het gebruik van de morsecode.

De morsecode was erg belangrijk voor de ontwikkeling van moderne communicatietechnieken. Maar ook nu nog wordt de morsecode wereldwijd gebruikt door een relatief grote groep mensen die met elkaar in contact willen komen. Sinds enige tijd neemt een werkgroep binnen de UBA het voortouw in een project rond het erkennen van morsecode als immaterieel erfgoed, met de bedoeling het gebruik ervan als communicatiemiddel niet verloren te laten gaan, maar, integendeel, te actualiseren en door te geven aan de jongere generaties. Een concrete doelstelling op korte termijn is dan ook de erkenning van de morsecode op de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen.

In het kader van deze erfgoedwerking rond de morsecode wil UBA een zo groot mogelijke groep geïnteresseerden betrekken. Hebt u ervaring met het gebruik van morsecode? Vindt u het belangrijk dat de morsecode niet verloren gaat? Wil u mee nadenken over hoe we het gebruik van de morsecode kunnen doorgeven aan toekomstige generaties? Dan bent u zeker welkom op 23 april!

Op het programma die avond staan onder meer:
- Een presentatie over de betekenis van de morsecode door Frans Verheyden, ON5GO,
- Een overzicht van de erfgoedwerking van de UBA door Jacques Verleije,
- Maar uiteraard willen de organisatoren vooral graag luisteren naar uw ervaringen en ideeën. Bent u bijvoorbeeld zelf actief gebruiker van de morsecode en geeft u cursussen aan jongeren? Hebt u ideeën om morsecode actueel te houden door een samenwerking met een school in uw buurt? Hebt u weet van onderzoek over morsecode? Alles kan aan bod komen! Uw input zal mee vorm geven aan het erkenningsdossier voor de inventaris immaterieel erfgoed.

Geïnteresseerden zijn welkom op woensdag 23 april om 19.00 uur in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot (Van Beethovenstraat 8-10, 2800 Mechelen). Aanmelden kan via deze link.

Ten slotte wordt op deze avond ook de nieuwe brochure ‘Grenzeloos, met punten en strepen’ voorgesteld, die verschijnt naar aanleiding van Erfgoeddag op zondag 27 april. Op Erfgoeddag organiseert UBA op tal van plaatsen in Vlaanderen activiteiten rond de morsecode. Neem onder andere in Landegem, Baarle-Hertog en Mechelen deel aan activiteiten die morse in de kijker zetten. Ontdek andere morseactiviteiten en de praktische informatie op www.erfgoeddag.be.

Foto: © Erfgoedcel Viersprong