Rituelen, markten en verlossing

Vincent Miller, University of Dayton
In de marge van een internationale academische workshop over rituelen, markten en verlossing biedt UCSIA op 18 november 2015 de gratis lezing 'The Predicament of Ritual in Consumer Cultures. Compensatory Meaning, Changing Socialization, and Hidden Practice' aan. Vincent Miller van de Universiteit van Dayton is speker van dienst.  
 
Het lot van rituelen is in de consumptiemaatschappij gebonden aan de massale stroom van materiële producten. Modetrends die voortdurend veranderen, ontregelen de culturele betekenis van kleding, voedsel en woonst die als grond van vele rituelen dienen. Door innovatie ontstaan er steeds weer nieuwe soorten producten die de sociale communicatie radicaal veranderen en daarmee ook de gebieden waarbinnen rituelen werkzaam zijn. In de consumptiemaatschappij is ‘ritualisering’ geen vast stel praktijken die generaties aan elkaar doorgeven, maar een constante menselijke strijd om zin te verlenen aan steeds weer nieuwe producten van overvloed.
 
Onder deze zichtbare transformatie van het rituele veld liggen diepere praktijken; minder opgemerkt, maar misschien wel krachtiger. De dagelijkse consumptie van producten oefent ons in een kennisleer die geen band meer legt tussen de dingen en hun productiekosten. Dat maakt het steeds moeilijker om onze morele verantwoordelijkheid op te nemen. Het menselijk handelen wordt herleid tot een routine van opeenvolgende consumptiekeuzes. Meer complexe en veeleisende sociale praktijken zoals trouw, solidariteit en politiek kwijnen weg. Hoe kunnen we omgaan met deze uitdaging?
 
Zin om deze lezing bij te wonen? Vergeet dan niet om je tijdig in te schrijven via de website van UCSIA
 
Zondag 24 april 2016 is het Erfgoeddag met als thema Rituelen. Rituelen zijn van alle tijden en van alle culturen. Ze evolueren mee doorheen de tijd. Zin om je collectie en werking op Erfgoeddag in de kijker te plaatsen? Neem dan zeker de inspiratiegids voor kandidaat-deelnemers bij de hand. Je leest er allerlei suggesties en tips om met het thema aan de slag te gaan. De inspiratiegids kan je downloaden via onze website of vraag een gratis exemplaar aan via info@erfgoeddag.be
 
 
 

 

Vrije tags
rituelen
consumptiemaatschappij