R.I.P. - 200 jaar begrafeniscultuur in Vlaanderen

banner R.I.P.
De dodenwake, het thuis sterven, het kisten door de dorpstimmerman, … De tentoonstelling R.I.P. 200 jaar Begrafeniscultuur in Vlaanderen wil deze oude gebruiken en herinneringen vastleggen voor de toekomst, en illustreert hoe en waarom ze de voorbije decennia zo ingrijpend veranderd zijn.

 
In het kader van het Museum voor Vlaamse Sociale Strijd van de Provincie Oost-Vlaanderen laat het Liberaal Archief je in het Caermersklooster kennis maken met de oude en nieuwe rituelen rond sterven, begraven en herdenken.
 
Laat je meevoeren langs de traditionele gebruiken in de omgang met de dood, en beleef hoe deze tradities in de loop van de 19e en 20e eeuw in vraag werden gesteld en doorbroken. Hoe er ook nieuwe rituelen hun ingang vonden vanuit vrijzinnige en andere milieus. En hoe de katholieke begrafeniscultuur zichzelf bleef heruitvinden om haar relevantie niet te verliezen.
 
Universele thema’s als het afscheid en de dood blijven in de 21e eeuw de mens beroeren, zowel in de kunst als in de actualiteit. De tentoonstelling biedt een verruimende kijk op het materieel en immaterieel erfgoed, oude en moderne kunst, verhalen en herinneringen, verzameld doorheen het hele land, met een focus op de Oost-Vlaamse geschiedenis.
 
 
Praktisch:
R.I.P. 200 jaar Begrafeniscultuur in Vlaanderen loopt nog tot en met 14 juni 2015. Voor meer info over de tentoonstelling kan je terecht op caermersklooster.be of bekijk hier de folder
 
Ga op zoek in je collectie of archief naar sporen van rituelen en laat het publiek op Erfgoeddag kennis maken met het universele karakter van rituelen. Net als in de bovengenoemde expo kan je inzoemen op rituelen rond sterven, begraven en herdenken. Maar ook andere overgangsrituelen zoals bij een geboorte of huwelijk zijn het onderzoeken waard. Hoe zag een bepaald ritueel er vroeger uit? Wat was de betekenis van dit ritueel? Welke attributen zijn er bij een bepaald ritueel nodig? Vinden we een bepaald ritueel ook in andere culturen terug? En op welke manier is een ritueel geëvolueerd tot wat we vandaag kennen? Misschien kan je ook herinneringen en getuigenissen verzamelen. Het resultaat van je opzoekingswerk toon je dan op zondag 24 april 2016. 
 
 
 
 
Vrije tags
begrafenisrituelen
begrafeniscultuur
overgangsritueel