RemBench: grasduinen in Rembrandts erfenis

Rembrandt van Rijn, zelfportret

Voor wie onderzoek wil doen naar Rembrandt of gewoon alles wil weten over de oude meester staat sinds deze maand Rembench online. De online database laat toe om vanuit je zetel onderzoek te  verrichten naar het leven of het werk van Rembrandt van Rijn (1606-1669).

Het bijzondere aan deze website is dat de metadata werden gestroomlijnd. Op die manier kan je nu de meest uiteenlopende dingen opzoeken: van oude geschriften van Rembrandt, secundaire bronnen tot al zijn kunstwerken. Wie zich afvraagt op welke schilderijen van Rembrandt er honden of katten staan, waar zijn kinderen gedoopt zijn of hoeveel zelfportretten hij heeft gemaakt, kan dit voortaan heel snel met RemBench te weten komen.

RemBench is volgens de Radboud Universiteit een mooi voorbeeld van de steeds betere technologische mogelijkheden die er zijn om historische informatie uit uiteenlopende bronnen te ontsluiten en deze op een gebruikersvriendelijke manier doorzoekbaar te maken voor onderzoekers en andere geïnteresseerden. Test het zelf uit en surf eens naar: http://rembench.huygens.knaw.nl.

Breng op Erfgoeddag een erfenis op een speelse manier in beeld. Maak bijvoorbeeld puzzelstukjes van een schilderij en laat de kinderen ernaar zoeken. Vertel een verhaal bij elk puzzelstuk en probeer zo een specifiek element uit de erfenis te belichten. Wedden dat een erfenis niet saai hoeft te zijn?

Foto: 
© Rembench.huygens.knaw.nl

Blogbericht gebaseerd op een artikel dat is verschenen op Historiek.net.

Vrije tags
Rembrandt
erfenis
RemBench