Project herinneringen voor de toekomst

Sfeerbeeld uit Turnhout

Het artistiek erfgoedtraject ‘Herinneringen voor de toekomst’ is opgebouwd rond het Erfgoeddagthema van 2015: ERF! Erfgoedcellen Brugge, Brussel, Mijn-Erfgoed, CO7 en Noorderkempen stapten mee in het project. MUS-E, platform voor kunstenaars in co-creatie, begeleidt het project dankzij vijf kunstenaars die met koffers vol herinneringen van de eigen streek van de kinderen een artistiek traject afleggen. Hoe gaan kinderen, juffen en kunstenaars om met erfgoed uit de streek? En hoe wordt dit alles beleefd door de partners?

Op 26 april 2015, tijdens Erfgoeddag worden de resultaten gepresenteerd aan het publiek. Wil je meer weten? Neem dan zeker een kijkje op de blogpagina van ‘Herinneringen voor de toekomst’. Daar inspireren de juffen, erfgoedpartners, kinderen en kunstenaars immers iedereen die interesse heeft voor het project.

In Maasmechelen worden de beroemde reuzen Mie Merken en Ties van Gies de Porion in de spotlights gezet. De oude reuzen zijn aan vervanging toe en daarom werd er gevraagd aan kunstenaars uit Maasmechelen om ze een hedendaagser gelaat te geven. Kunstenaars Pollie Gregoor en Roosje Chini maakten maquettes van de reuzen die op ware grootte meer dan 3 meter hoog zullen worden. MUS-E kunstenaar Bart Braeken verdiept zich in de geschiedenis van deze figuren en zorgt samen met de kinderen van de Griffel in Maasmechelen voor een muzikale interpretatie.

In Turnhout startte het zesde leerjaar van juf Els met kunstenaar Marian Lesage/Creamus op een speelse manier het erfgoedproject. Draden werpen, kruisen, vlechten en verbinden. Wat is kant en waar doet het je aan denken? Dat is de vraag die in Turnhout overheerst. Wat zeggen die draden over het leven vroeger en over het leven in de Kempen en elders in de wereld? Zowel de kinderen als de juf kregen zin om meer te weten te komen en te doen over dit thema. De tip van witte sluiers uit kant en broderie is alvast opgelicht!

En in Brugge viert het vijfde leerjaar van de basisschool de Mozaiëk en kunstenaar Tine Guns de blijde intrede van Keizer Karel V aan de Kruispoort. Wist je dat dit exact 500 jaar geleden is?

Het project 'Herinneringen voor de toekomst' is een samenwerking tussen MUS-E, vijf erfgoedcellen, erfgoedpartners, kunstenaars, scholen en FARO. De beleving van de kinderen omtrent erfgoed staat centraal. Wedden dat erfgoed speelser en toegankelijker kan zijn dan velen denken? Hou onze website en de blogpagina zeker in de gaten! 

Foto: Sfeerbeeld uit Turnhout

Vrije tags
erfgoed
herinneringen
kunstenaars
Erf!
scholen