Princeton University ontvangt historische boekencollectie van 300 miljoen dollar

William H. Scheide
2.500 boeken en manuscripten. Daaruit bestaat de uitzonderlijke collectie die musicus, musicoloog, bibliofiel én filantroop William H. Scheide schonk aan de universiteit van Princeton. De waarde van de collectie? Zo’n slordige 300 miljoen dollar. Het is de grootste gift die de universiteit sinds haar bestaan mocht ontvangen.
 
William H. Scheide overleed in november 2014 op 100-jarige leeftijd. Opeenvolgende generaties van de familie Scheide studeerden aan Princeton. William H. Scheide zelf studeerde er in de jaren 30. Zijn grootvader legde reeds in de 19e eeuw de basis voor de verzameling en de collectie is al sinds 1959 te vinden in de Firestone Library van Princeton.
 
De schenking is indrukwekkend, met onder meer de eerste zes geprinte edities van de Bijbel, een schetsboek van 1815 van de hand van Beethoven, de originele versie van de Verklaring van Onafhankelijkheid, een speech van Lincoln uit 1856 die de slavernijproblematiek aankaart en enkele handgeschreven boeken van Shakespeare. De basis van de verzameling bestaat dus vooral uit gedrukte materialen uit het 15e-eeuwse Europa.
 
Gids voor schenken en legaten aan bibliotheken
Bij schenkingen en legaten komt veel kijken. De publicatie 'Goed gegeven!' is geschreven door experten die er bij hun dagelijkse werking mee te maken krijgen. De theorie is gebaseerd op Amerikaanse literatuur en wordt aangevuld met praktijkvoorbeelden uit de realiteit in Vlaanderen. Er zijn ook enkele voorbeelddocumenten opgenomen zodat het voor erfgoedbibliotheken echt een handig gebruiksdocument kan worden. 
 
Ook tijdens Erfgoeddag belichten vele activiteiten de kracht en waarde van schenkingen. En wat is de relatie tussen erven, erfenis en erfgoed? Hoe belangrijk zijn erfenissen voor de collecties in onze musea, bibliotheken en archieven?  Van welk erfgoed zijn onze kinderen en kleinkinderen erfgenamen en hoe gaat dat in zijn werk? Stel vanaf 26 maart 2015 je programma op maat samen via www.erfgoeddag.be.
 
Bovenstaand bericht is gebaseerd op een bericht dat de Vlaams Erfgoedbibliotheek eerder publiceerde op haar website.
 

 

Vrije tags
gift
schonk