Polio, een vergeten virus?!

Het Damiaanfonds van de KU Leuven reikte in oktober de Masterproefprijs 2016 uit aan Lauranne Verhasselt. Zij schreef een masterproef over Belgische polio-ervaringen uit de twintigste eeuw getiteld ‘Polio, een vergeten virus?!’. Lauranne interviewde zeventien personen die tussen 1940 en 1950 polio kregen en gehandicapt werden. Ze slaagde erin om met haar masterproef de polio-patiënten voor te stellen als mensen van vlees en bloed. Hiermee heeft ze hen ontdaan van het etiket patiënt. 
 
Het Damiaanfondsfonds focust zich op uitgesloten en kwetsbare mensen in een nationale en internationale context. Dankzij verschillende initiatieven werkt het Fonds aan een diverse en inclusieve samenleving. Lauranne Verhasselt: “Internationaal krijgen mensen met polio steeds meer een stem binnen de geschiedschrijving. Zo wordt er gekeken naar de menselijke kant en niet louter de medische. Mijn masterproef geeft een aanzet om ook Belgen met polio aan het woord te laten.”
 
Belangrijk in haar onderzoek is het schilderij van Anny Roose ‘Kind met de arm in de plaaster, zittende in Oma haar zetel’. Lauranne Verhasselt vertelt: “De kleuren symboliseren onmacht. De zetel staat in die zin ook symbool’ voor een weergave van pijn. Vaak hadden mensen met polio het gevoel dat ze moeten voldoen aan eisen die werden opgelegd uit de maatschappij. Er werden dan ook vele pogingen ondernomen om deze mensen opnieuw te laten voldoen aan een bepaalde standaard, zowel door medici als door hun ouders. Helaas werd vaak het sociale of emotionele aspect vergeten waardoor dit zijn tol heeft geëist op emotioneel vlak, voornamelijk omdat ze hun pijn, verdriet en angst nergens bespreekbaar konden maken".
 
De overkoepelende onderzoeksvraag binnen deze masterproef luidt als volgt: 'Hoe ervaren de Belgen met polio de gevolgen van de plotse verlamming in hun leven?'. 
Via deze link vind je hierover meer informatie: 
 
Het thema van Erfgoeddag op zondag 23 april is Zorg. Die dag kan het publiek tal van gratis activiteiten bezoeken in teken van Zorg. Het thema Zorg werd opgevat op drie sporen: welzijn en gezondheid, de geschiedenis van de zorg en de zorg voor ons erfgoed. Wil ook jouw organisatie deelnemen aan Erfgoeddag? Dien dan nu jouw activiteiten in via www.erfgoeddag.be/inschrijving en dit kan nog tot en met woensdag 11 januari 2017.

Foto: Schilderij van Anny Roose, één van de mensen met polio 
 
Vrije tags
erfgoeddag
polio